Нижньовербізькому ліцею на Івано-Франківщині присвоїли ім'я Героя України Олександра Кукурби

Нижньовербізькому ліцею на Івано-Франківщині присвоїли ім'я Героя України Олександра Кукурби

Нижньовербізькому ліцею на Івано-Франківщині присвоїли ім'я Героя України Олександра Кукурби
. Фото: Тетяна Кукурба

Ім'я Героя України Олександра Кукурби, загиблого у російсько-українській війні пілота, присвоїли Нижньовербізькому ліцею, що на Івано-Франківщині. Таке рішення депутати ухвалили на сесії Нижньовербізької сільської ради 23 грудня, повідомляють на Facebook-сторінці сільради.

Олександр Кукурба народився 18 вересня 1994 року у селі Верхній Вербіж Коломийського району. Стати військовим Олександр мріяв із шести років. Навчався у Нижньовербізькій школі, а згодом вступив у Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

Після військового ліцею Олександр Кукурба вчився у Харківському національному університеті Повітряних Сил.

Під час повномасштабної війни Олександр Кукурба воював у 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Мав військове звання майор, обіймав посаду заступника командира авіаційної ескадрильї бригади.

14 квітня за оборону України Зеленський присвоїв льотчику звання Герой України та вручив орден "Золота зірка". Пілот також є лицарем ордена Богдана Хмельницького II, III ступенів та I (посмертно).

Пілот здійснив 100 бойових вильотів. Під час останнього — загинув 26 липня 2022 року у Дніпропетровській області. 29 липня у рідному селі Верхній Вербіж пілота поховали.

Олександр Кукурба вважається одним з найрезультативніших українських льотчиків-штурмовиків. Він знищив приблизно 900 російських окупантів, 55 танків та 140 одиниць броньованої техніки.

1 листопада у Нижньовербізькому ліцеї, що на Коломийщині, відкрили меморіальну дошку колишньому учню. 16 листопада 2022 року у Дніпрі з'явилася вулиця імені Олександра Кукурби.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок