Чек з магазину, як доказ: жительці Черкас відмовили у виплаті допомоги при народженні дитини

Чек з магазину, як доказ: жительці Черкас відмовили у виплаті допомоги при народженні дитини

Жительці Черкас відмовили у виплаті грошової допомоги при народженні дитини. 25 тисяч гривень їй не дають через відсутність доказів постійного проживання в обласному центрі.

Доказів вимагає порядок надання допомоги сім’ям з дітьми, які народилися у 2023 році. Відповідне рішення у лютому затвердив виконком міської ради, розповіла Суспільному жителька Черкас Юлія Бакум.

Доньку Даніелу в цю кімнату гуртожитку батьки принесли з пологового чотири місяці тому. Тоді ж звернулися до департаменту соцзахисту, щоб отримати грошову допомогу від міста. Мати дівчинки Юлія Бакум вже при її оформленні дізналася, що має довести постійне місце проживання у Черкасах.

"Подала заявку, вони кажуть: треба доказ за кожен місяць. Кажу, а чому ви не сказали про це одразу, що прямо за кожен місяць докази треба".

У Черкасах жінці відмовили у виплатах на дітей
Суспільне Черкаси

Доводити проживання довелось за 9 місяців, оскільки Юлія — переселенка.

"Юля з Донецька, ВПО, проживає тут з 15 року, я живу з кінця 19-го, після того, як ми одружилися в березні 22-го року, ми спочатку винаймали одну квартиру на Гоголя, а зараз, з жовтня ми орендуємо тут" — розповів чоловік Юлії Володимир Бакум.

Стали у пригоді навіть чеки з магазинів.

"Виходить, я кажу, що ще можна надати. Вона каже, ну хоч чеки з магазинів. Я знайшла старий гаманець, там порпаюсь. Знайшла там за листопад чек з АТБ. Вона каже: все, підходить".

У Черкасах переселенці відмовили у виплаті на дитину
Суспільне Черкаси

У Черкасах родині відмовили у виплатах на новонароджену дитину
Суспільне Черкаси

Після шостого відвідування громадської приймальні департаменту соцзахисту, Юлії запропонували оформити акт опитування сусідів.

"Спочатку я думала, що це збіг, бо я не знала про якісь документи, що вони не одразу запропонували акт опитування сусідів, а після оцих фраз: А ви докажіть? А хто це буде перевіряти?, є підозра, що це навмисно".

Переселенці у Черкасах відмовили у виплатах на дитину
Суспільне Черкаси

Юлія привела сусідів у департамент. Цього теж виявилося недостатньо. Вони отримали лист із відмовою у наданні 25 тисяч гривень. Усе тому, що порядок виплат не передбачає проміжних відповідей, пояснила заступниця директора департаменту соцзахисту Юлія Ніконенко. Поки Юлія шукала докази, її справу передали на розгляд.

"Проблема в тому, що довести це змогли лише за два місяці із дев’яти, тому постала потреба в акті опитуванні сусідів і одночасно, оскільки звернення вже було зареєстроване і порядок виплат не передбачає якихось проміжкових відповідей, так званого додаткового донесення про відмову виплат із зазначенням причин", — розповіла заступниця директора департаменту соцзахисту.

У Черкасах жінці відмовили у виплатах на дитину
Суспільне Черкаси

З наявністю нових доказів справу переглянули та відправили на погодження, сказала Юлія Ніконенко:

"На сьогодні проєкт розпорядження про виплату цих коштів перебуває на погодженні відповідних уповноважених департаментів в міській раді, після процедури погодження, підписано міським головою і будуть виплачені кошти".

Юлія пояснила, що відповідно до вимог надання допомоги, гроші черкасцям виплачують за умови їх постійного проживання в обласному центрі не менше 12 місяців, які передують народженню малюка. Та 9 місяців для внутрішньопереміщених осіб.

У Черкасах жінці-переселенці відмовили у виплаті на дитину
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок