Ошукали громадян на понад мільйон гривень. У Києві викрили шахрайський call-центр

Ошукали громадян на понад мільйон гривень. У Києві викрили шахрайський call-центр

В офісному приміщенні правоохоронці виявили 17 працівників та 25 робочих місць
. Поліція викрила незаконний call-центр у столиці Фото: ГУ Нацполіції Києва

Поліція викрила у Києві call-центр, працівники якого ошукували громадян під приводом інвестицій у псевдопроєкти. В офісному приміщенні правоохоронці виявили 17 працівників та 25 облаштованих робочих місць.

Про це повідомила пресслужба Головного управління Нацполіції Києва.

Зазначається, що правоохоронці припинили діяльність шахрайського call-центру, який знаходився в одному з офісних приміщень на вулиці Євгена Коновальця у Печерському районі столиці. За час своєї діяльності, за попередніми підрахунками, підозрювані завдали збитків потерпілим на понад мільйон гривень.

Ошукали громадян на понад мільйон гривень. У Києві викрили шахрайський call-центр
Поліція викрила незаконний call-центр у столиці Фото: ГУ Нацполіції Києва

"Крім того, під час проведення обшуку правоохоронці виявили 29 одиниць комп’ютерної техніки, 33 мобільні телефони, планшет, леджер (гаманець для криптоактивів), слоти для SIM-карток та "чорнові" записи",— йдеться у повідомленні.

За цим фактом слідчі управління поліції Києва розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190Шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років.

Що відомо про розслідування випадків шахрайства у Києві та області

У столиці шахраї найчастіше "працюють" під виглядом соціальних працівників чи представників благодійних фондів. Переважно, жертвами обирають пенсіонерів та самотніх людей.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України попереджає переселенців про активізацію шахраїв, які пропонують допомогу нібито від міжнародних організацій. Аферисти створюють фішингові сайти, які за інтерфейсом нагадують сайти для оформлення соціальних виплат, зокрема єПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодійних фондів.Правоохоронці викрили сімейну пару, яка у соцмережах продавала неіснуючі брендові сумки з повною передоплатою.

У Шевченківському районі столиці на вулиці Глибочицькій поліція викрила незаконний call-центр. В облаштованому офісі правоохоронці виявили близько сотні робочих місць, оснащених комп'ютерною технікою.

Правоохоронці викрили 20-річного продавця з сайту оголошень, який не відправляв сплачений товар та не повертав за нього гроші.

У Києві викрили організацію, що займалась шахрайством під виглядом інвестування у криптовалюту.

У столиці викрили членів організованої групи, які створювали фіктивні обмінники валют та ошукали сімох громадян на понад 120 тисяч євро та 280 тисяч доларів.

Киянин реєстрував акаунти під виглядом жінок та пропонував чоловіками познайомитися із ними за 699 доларів США.

"Ваш родич у біді": поліція Київщини наприкінці минулого року склала список поширених схем шахрайства.

На початок