"Коли чернозем — краще виходить". Як військові на Лиманському напрямку прокладають дороги модернізованим бульдозером

"Коли чернозем — краще виходить". Як військові на Лиманському напрямку прокладають дороги модернізованим бульдозером

Модернізований бульдозер на передовій, Лиманський напрямок
Військовий бульдозер на Лиманському напрямку. Фото: кадр з відео/Військове телебачення

При облаштуванні своїх нових позицій українські бійці використовують бульдозер на артилерійському тягачі — це пришвидшує роботу військових на ділянках фронту, де обстріли чи не щодня. Одна з таких автівок працює на Лиманському напрямку. Про її особливості роботи — далі у репортажі.

Командир підрозділу Антон розповідає, нині військовий бульдозер БАТ-2БАТ-2 — радянський шляхопрокладач на базі тягача МТ-Т. на артилерійському тягачі забезпечує прохідність доріг для українських військових на Лиманському напрямку.

"Машина постійно працює під час артилерійських обстрілів на тому напрямку, де ми знаходимося. Ми постійно відновлюємо дорогу, тому що там залишилася буквально одна дорога, яку ми можемо використовувати для того, щоб наші хлопці більш менш могли заїхати на наші передові позиції та вивезти 300-х, завезти провізію боєприпаси", — розповів командир підрозділу Антон.

Модернізований бульдозер передова ЗСУ Лиманський напрямок
Командир підрозділу Антон. Фото: кадр з відео/Військове телебачення

Щоб керувати машиною потрібен екіпаж з 2-3 бійців. У кабіні водія — ричаги управління. Бійці працюють у лісу. 100 метрів дороги прокладають за пів години.

"Працюєм з ґрунтами — чорнозем, пісок, але пісок за собою дуже швидко змивається після дощу і приходиться ще раз проїжджати по тому самому місці. З чорноземом трохи краще, але дорога краще виходить", — каже механік-водій ЗСУ Віталій.

Модернізований бульдозер передова ЗСУ Лиманський напрямок
Механік-водій ЗСУ Віталій. Фото: кадр з відео/Військове телебачення

Через свої можливості, БАТ-2 — є однією з цілей російських окупантів. Армія РФ неодноразово намагалась знищити бульдозер, розповідає командир підрозділу Антон.

"Якщо ми працюємо в полі заздалегідь виходить група. Наприклад за день перевіряє ту дорогу на якій треба працювати, прокладати колонний шлях для наших військ, то працюють сапери. Якщо ми працюємо в лісистій місцевості дорогу ми знаємо, як я вже казав машина працювала по відновленню доріг, то машина працює з піхотою, тому що в лісі багато буває засідок і так далі та тому подібне", — розповів командир підрозділу Антон.

Передова модернізований бульдозер ЗСУ Лиманський напрямок
Військовий бульдозер працює на Лиманському напрямку. Фото: кадр з відео/Військове телебачення

Російські окупанти намагаються зупинити просування українських військ. Сапер Едуард розповідає, щоб уповільнити наступ ЗСУ — армія РФ заміновує території. Використовує різноманітні вибухові пристрої: від касетних боєприпасів до некерованих мін.

"По більшій частині вони застосовують касетні боєприпаси — це боєприпаси які встановлюються не вручну, то їсть засобами механізації — це міни серії ПОМ-2ПОМ-2 - протипіхотна осколкова міна натяжної дії., касета, протипіхотні засоби мінування в залежності від місцевості. Лісова — в основному протипіхотні міни в некерованому вигляді на розтяжку", — розповів сапер ЗСУ Едуард.

Модернізований бульдозер передова ЗСУ Лиманський напрямок
Сапер ЗСУ Едуард. Фото: кадр з відео/Військове телебачення

За матеріалами Військового телебачення.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок