Компенсація за житло військовим та їхнім родинам на Миколаївщині: що відомо

Компенсація за житло військовим та їхнім родинам на Миколаївщині: що відомо

Уряд виділив понад 200 мільйонів гривень для придбання житла учасникам бойових дій, ВПО та сім'ям загиблих військовослужбовців з Миколаївщини. Квартиру можна купити в будь-якому населеному пункті.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва.

"Компенсація може використовуватися протягом року — це за загальними нормами, але в умовах воєнного стану, протягом всього воєнного стану плюс шість місяців", — розповідає Оксана Єльчієва.

Розрахунок такої субвенції здійснюється, враховуючи середню вартість одного квадратного метра, яка станом на 2 серпня складає 20 843 гривні.

"Плюс помножити її на коефіцієнт 1,5, якщо ми кажемо про міста обласного значення, і також помножити на площу, яка відповідно розрахована квартирним відділом і яка зазначена безпосередньо в списках, які ведуть квартирні відділи", — розповідає Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, видача компенсації відбувається за наступним алгоритмом:

  1. Стати на квартирний облік. Це можна зробити в органі місцевого самоврядування, виконкомі, квартирному відділі відповідно до своєї територіальної громади.
  2. Звернутися до органів соціального захисту населення, подати заяву й надати документи, які підтверджують той чи інший статус: людина, яка виконувала військовий обов'язок на території інших країн, людина, яка є внутрішньо переміщеною особою й одночасно учасником бойових дій та виконує свої завдання на території проведення бойових дій, члени сімей загиблого, які підтвердили свої родинні відносини відповідно до кодексу України.
  3. Отримати компенсацію.

"Відповідно однією з постанов, яка спрямована на відшкодування коштів для придбання житла особам, які захищали цілісність, і воювали на території інших держав на сьогодні виділено така компенсація для однієї особи на загальну суму 2,2 мільйона гривень", — говорить Оксана Єльчієва.

виплати квартири
Директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва, 2 серпня 2023 року. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Зі слів директорки департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА, 13 родинам загиблих військовослужбовців станом на 2 серпня вже надано компенсацію.

"Це в нас безпосередньо 13 таких сімей на загальну суму 28,9 мільйона гривень. Хочу сказати, що у нас в черзі ще перебуває 21 така сім'я. Сподіваємося, що найближчим часом черга буде закрита в повному обсязі", — розповідає Оксана Єльчієва.

Ще 57 сімей, де є внутрішньо переміщені особи, які водночас захищають цілісність України і перебувають у зоні бойових дій станом на 2 серпня забезпечені компенсацією на загальну суму 125,9 мільйона гривень. На таку компенсацію очікують ще понад 70 сімей, говорить Оксана Єльчієва.

"Ми співпрацюємо з місцевими бюджетами для того, щоб забезпечити повне закриття цих черг, хочу повідомити про те, що було також виділено 10 мільйонів гривень для придбання житла різним категоріям населення, в тому числі учасникам бойових дій й членам їхніх сімей", — сказала Оксана Єльчієва.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок