Фільм "Я і Фелікс" Ірини Цілик отримав нагороду в Італії

Фільм "Я і Фелікс" Ірини Цілик отримав нагороду в Італії

Фільм "Я і Фелікс" Ірини Цілик отримав нагороду в Італії
Кадр з фільму "Я і Фелікс", режисерка Ірина Цілик. 2022. Фото: ForeFilms

Фільм української режисерки Ірини Цілик "Я і Фелікс" отримав спеціальну нагороду 53-го італійського кінофестивалю Giffoni у категорії Generator +16. Про це йдеться на сайті премії.

Стрічка отримала приз THE CGS AWARD (Social-cultural Cineclubs for Young People) — Percorsi Creativi 2023.

Журі аргументувало це так: "Фільм переконливо зображує історію покинутості та водночас піклування, пов’язану з чітко визначеними та сформованими ролями чоловіків і жінок в Україні 1990-х років. Спільна пристрасть до класичної музики об'єднує життя головного героя, події якого оповідаються через часові еліпси, і життя Фелікса, колишнього солдата, який страждає на посттравматичний стресовий розлад".

А переможцем у категорії став французько-бельгійський фільм "Нормальний" (Normal) режисера Олів'є Бабіне, про чотирнадцятилітню Люсі, чий батько страждає на розсіяний склероз. Вони разом розробляють план, щоб змусити служби у справах дітей повірити, що вони живуть цілком нормальним життям.

Фільм "Я і Фелікс" Ірини Цілик отримав нагороду в Італії
Фільм "Я і Фелікс" Ірини Цілик отримав нагороду в Італії. Книжковий Арсенал

Giffoni — це найбільший європейський кінофестиваль для дітей та підлітків.

"Враховуючи, що фільми на цьому фестивалі оцінюють приблизно 600 італійських підлітків у кожній категорії, мені ще більше подобається ця відзнака. Наше кіно доволі глядацьке, і це приємно, що його оцінили глядачі ніжного віку", — відреагувала Ірина Цілик на нагороду.

Про що фільм

"Я і Фелікс" — екранізація роману українського письменника Артема Чеха "Хто ти такий?".

Книга і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х, його сім’ю, друзів, перше кохання і стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його родини. Історія розвивається на тлі буремних 90-х та розказана через призму дитячого сприйняття.

Роль Фелікса у фільмі зіграв український письменник та поет Юрій Іздрик. Тимофія, відповідно до його віку, дитиною, підлітком та дорослим грають три актори: Андрій Чередник, Владислав Балюк та Володимир Гладкий.

Що відомо про Ірину Цілик

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, письменниця, авторка поетичних і прозових творів, членкиня "Українського ПЕН".

Вона — лауреатка американського кінофестивалю Sundance за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за стрічку "Земля блакитна, ніби апельсин". А у 2023 році мисткиня отримала за фільм Шевченківську премію.

У 2020 році Цілик вручили Премію імені Фелікса Соболєва "за значний внесок у розвиток наукового та документального кіно, вагомі досягнення в неігровому кіно". А у 2021 році режисерка стала переможницею премії Women in Arts у категорії "Кіно".

У листопаді 2020 року Ірині Цілик надали звання заслуженої діячки мистецтв України, але режисерка відмовилася від нього.

Також Ірина Цілик стала першою жінкою, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки його існування

Одружена з письменником Артемом Чехом (Чередником), який нині на фронті.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок