"Виявилося, що я перша жінка, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки існування" — Ірина Цілик

"Виявилося, що я перша жінка, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки існування" — Ірина Цілик

Ексклюзивно
"Виявилося, що я перша жінка, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки існування" — Ірина Цілик
. Скрін Суспільне

Авторка тексту радіодиктанту режисерка Ірина Цілик стала першою жінкою, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки його існування. Вона розповіла Суспільному, чому обрала тему "дому" та яку ідею хотіла донести до українців.

"Тема швидко знайшлася. Мені хотілося в ці 200 знаків, в цей короткий обсяг вкласти розуміння того, що дім — це і той дім в якому ми виросли, тобто це дім нашого дитинства. Але також дім — це не тільки будинок. Дім — це щось більше. Дім — це наша країна, і мова на яку ми можемо спертися", — сказала Цілик.

"Головне мені хотілося в цей текст вкласти ідею того, що дім — це те, що в нас ніхто не може забрати", — розповіла авторка.

Вона додала, що, коли їй запропонували написати текст, спочатку хвилювалась, але згодом зрозуміла, що це шанс донести до українців ідею єдності.

"Виявилося, що я перша жінка, яка написала текст для радіодиктанту за 22 роки існування, це все мене підкупило, я подумала — ого, круто", — сказала вона.

Цілик спостерігала за тим, як українці пишуть її текст з різних куточків України та світу.

"Я наплакалася ще в процесі, бо я дивилася, як це відбувалося і ці всі кадри, де люди пишуть в аудиторіях, в катакомбах, в якихось далеких країнах, куди війна рознесла українців — я проплакала всі ці 20 хвилин, а потім мені почали "сипатися" відгуки. Є відчуття, що багатьом це відгукнулося і це те, чого я хотіла. Бо радіодиктант для мене — це не стільки про помилки, скільки про цей діалог, полілог і про акт єдності між нами, особливо цього року, тому що цей рік, він особливий", — зазначила вона.

У середу 9 листопада у День української писемності та мови відбувся Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності. Диктант тривав 20 хвилин.

Читайте також

Всеукраїнський диктант Національної єдності. Як він проходитиме і що чекає на переможців

На початок