На монументі "Батьківщина-мати" почали демонтаж радянського герба

На монументі "Батьківщина-мати" почали демонтаж радянського герба

Ексклюзивно
На монументі "Батьківщина-мати" почали демонтаж радянського герба
. Памʼятник "Батьківщина мати" у Києві. Фото: AP

Сьогодні, 30 липня, з щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві демонтували частину радянського герба. Роботи тривали близько 10 хвилин. Важить елемент 80 кілограмів.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

"Це історична подія", — каже монтажник-висотник Валерій Музика. За його словами, для демонтажу частини герба задіяли лебідки.

"Є нюанси, складнощі. Ми вчора (29 липня — ред.) хотіли зняти цю частину, але вчора був вітер. Сьогодні дощ був трохи. Частинами ми знімаємо, бо велика буде парусність і нас техніки немає", — розповів Суспільному Валерій Музика.
Частина радянського герба на щиті "Батьківщини-мати"
Частина радянського герба, яку демонтували у Києві, 30 липня 2023 р. Фото: Нікіта Галка / Суспільне

Роботи з демонтажу радянського герба на щиті монумента "Батьківщина-мати" підвищеної складності, сказав Суспільному начальник кранового департаменту генпідрядної організації Андрій Горай. За його словами, демонтаж проводити складніше, ніж монтаж.

"(Складність — ред.) у висоті, у розміщені цієї території, у погодних умовах. Багато всяких елементів натягнуто, плюс обмеження по навантаженню як на плиту, так і на сам щит. Тому всі ці нюанси ми намагаємося враховувати. Демонтаж взагалі важчий, ніж монтаж, тому що як поведе себе елемент — це дуже непередбачуваний процес", — каже Горай.

Він додав, що роботи з демонтажу радянського герба з щита монумента "Батьківщина-мати" продовжать у понеділок, 31 липня. Коли всі елементи знімуть, герб зберуть і передадуть до Національного музею історії України у Другій світовій війні. А на його місце встановлять український Тризуб.

Як каже гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, заміна герба — це один із ключових етапів і глибоко символічних моментів. Це показує битву не тільки на полі битви, але й на культурно-інформаційному фронті".

"Значимість цієї події у тому, що зник останній маркер радянської часу, останній маркер, якщо можна сказати, радянською імперії, бо вона за своїм визначенням була такою і успадкувала традицію та спадщину Російської Імперії. Це момент історичного прибирання власного дому", — сказав Савчук.

Що відомо про зміну герба на монументі "Батьківщина-Мати"

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку "Дія" — "Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві". Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

Мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа в інтервʼю Радіо НВ заявила, що радянський герб технічно неможливо демонтувати. Також вона назвала ідею замінити радянський герб на український тризуб "найгіршим, що можна вигадати".

У травні 2023 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати", щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент "Батьківщини-мати" був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Пам'ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Нині проєкт готовий та фахівці займаються зміною радянського герба на український тризуб.

На початок