"Є студенти і з окупованих територій". Як працює виш-переселенець з Донеччини у новому місті

"Є студенти і з окупованих територій". Як працює виш-переселенець з Донеччини у новому місті

"Є студенти і з окупованих територій". Як працює виш-переселенець з Донеччини у новому місті
. Фото: Суспільне Донбас

У Дніпрі триває набір студентів до Донбаського державного педагогічного університету. Виш-переселенець з Донецької області проводить дистанційне навчання студентів з різних регіонів України, зокрема з тимчасово окупованих. Зі Слов'янська, де раніше працював заклад, вивезли лише найнеобхідніше. Перед якими труднощами постає заклад на новому місці дізнавалися журналісти Суспільного Донбас.

Студентка Катерина розповідає, як виїхала зі Слов’янська Донецької області разом з рідним Донбаським педуніверситетом. Вона вже має диплом бакалавра. Нині у Дніпрі працює лаборанткою, дистанційно консультує абітурієнтів щодо вступу.

Каже, її родина залишилася у Донецькій області. Вона вірить у перемогу та сподівається на повернення додому.

"Я переїхала сюди до гуртожитку, точніше мені запропонував мій факультет переїхати. Приїхала я сама, але мені допомогли заселитися. Університет також допомагає студентам, розвивається. І хоч в нас такі умови складні, але ми працюємо", — розповідає лаборантка педагогічного факультету Катерина Сухоребра.

Навчання у закладі дистанційне

Доцентка Марина Бутиріна також переїхала зі Слов’янська. Розповідає, її будинок у вересні пошкодило вибухом ракети військ РФ. Зараз вона орендує квартиру з донькою, яка теж навчається у виші на другому курсі.

Каже, університет має все для роботи та навчання.

"Наскільки це можливо зробити в дистанційній освіті, це має бути техніка комп’ютерна гідна і робоче місце, електроенергія, вайфай. Хотілося б або повернутися додому, або тут мати більше площ, щоб виходити в офлайн і навчати студентів так, як це було ще до карантину. Очні зустрічі у нас відбуваються лише на врученні дипломів або зустрічі, які вимагають саме офлайн-роботи. Все навчання відбувається дистанційно", — розповідає педагогиня ДДПУ.

"Є студенти і з ТОТ". Як працює виш-переселенець з Донеччини на новому місці та перед якими труднощами постають
Університет з Донеччини приймає абітурієнтів з ТОТ. Фото: Суспільне Донбас

Евакуація вишу та втрата педагогів

Університет почав евакуацію до Дніпра одразу після вторгнення. Здійснили десятки рейсів мікроавтобусом, розповідає проректор Станіслав Чайченко. Його родина теж у Дніпрі. За два роки у виші змінився колектив викладачів.

"Виїхали викладачі, студенти, почалась евакуація матеріальних цінностей, які можливо було евакуювати. Це була переважно оргтехніка, архіви, відділ кадрів. Кількість тих, хто пішов з університету перевищує тих, хто до нього прийшов за цей час", — розповідає проректор навчального закладу Станіслав Чайченко.

Чоловік каже, внаслідок російських обстрілів будівля вишу у Слов'янську частково зруйнована, вибиті вікна і двері, пошкоджені корпуси. Після вторгнення університет мав вже три випуски та один набір студентів — торік зібрали понад 800 учнів.

"Вже близько пів тисячі заяв електронних у нас подано до університету. Найбільше завдяки Дніпропетровській області. А так є у нас вступники й з Києва, є і з західних областей та з тимчасово окупованих територій. Оскільки навчання у нас дистанційне, то засобами електронного зв’язку вони можуть брати участь в освітньому процесі. В університеті реалізується ціла низка проєктів", — додає проректор з науково-педагогічної роботи.

Юридичні труднощі через переїзд

Університет повинен щороку доводити, що має у Дніпрі все для забезпечення якісного навчання, аби мати дозвіл на освітні послуги, розповів доцент Андрій Стьопкін.

"У наш час є проблеми, не можемо пройти акредитацію через те, що обмежені можливості. Тому ми кожного року подаємо на умовну акредитацію. Хотілося б пройти одну повноцінну і чотири роки працювати спокійно. В Слов’янську є матеріальна база, комп’ютерні класи, мультимедійні аудиторії, є що показати. Тут у нас, на жаль, місця не так багато, ці аудиторії ніде розгорнути. Ми техніку вивезли, але ж вона вся знаходиться на складах", — пояснив доцент кафедри математики та інформатики Андрій Стьопкін.

З 2 тисяч 730 студентів вишу, 432 — це переселенці. Заяви на вступ до бакалаврату абітурієнти подають з 19-го до 31-го липня. Після цього почнеться подача на магістерський рівень. Заяви приймають дистанційно через електронний кабінет.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок