Чекають на "суперінфекцію": чому через загрозу коронавірусу варто вакцинуватися проти грипу

Чекають на "суперінфекцію": чому через загрозу коронавірусу варто вакцинуватися проти грипу

Чекають на "суперінфекцію": чому через загрозу коронавірусу варто вакцинуватися проти грипу
. Суспільне Харків

Щеплення від грипу інфікування коронавірусом не попередить, але допоможе уникнути одночасного удару двох інфекцій по імунітету. Як наслідок, пацієнти матимуть менше ускладнень.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповів імунолог Андрій Волянський.

Волянський говорить, кількість хворих з пневмоніями збільшується щороку. Через це зростає і кількість смертей від вірусів.

У поєднанні з коронавірусною інфекцією, збільшуються ризики захворювання на пневмонії з ускладненнями, вважає Волянський. На його думу, це можна попередити, зробивши щеплення від сезонного грипу.

"Швидше за все вакцинована людина не захворіє на грип і не виникне нашарування інфекції — це називається "суперінфекція", коли одна інфекція накладається на іншу. Ми такого ще не бачили, але побачимо восени", — говорить Волянський.

Вакцинація від грипу в Україні не входить у перелік обов'язкових щеплень, розповів доцент кафедри інфекційних хвороб Харківського медуніверситету Дмитро Кацапов:

"Коронавірус є новою реальністю. Наразі ми бачимо, що для дітей коронавірус є не таким небезпечним. За офіційною статистикою, до 9% дітей серед хворих на коронавірус. Дорослі, які понад 40-50 років, є вразливими до коронавірусу. І якщо вони будуть хворіти зокрема сезонним грипом, це буде дуже небезпечно. Ми ще такого не бачили, але і грипу ще не було".

Кацапов говорить, найбільш вразливими для грипу та коронавірусу є люди із хворобами серця:

"За нашими дослідженнями, великі спалахи грипу відбуваються кожні чотири-п’ять років. В наступному році може бути черговий спалах грипу. Якщо він поєднається з коронавірусом — це буде смертельна комбінація".

Сезонна вакцина від грипу в Україні з’являється у продажу протягом жовтня, розповідає Кацапов. Коштує вона від 300 до 400 гривень.

Робити вакцину потрібно на початку сезону — на формування імунітету від вірусу необхідно 3-4 тижні з моменту вакцинації.

На думку імунолога Андрія Волянського, через занизький рівень щеплення від грипу, українцям буде складніше подолати коронавірус.

"Чи може бути в Україні важча ситуація, ніж в інших країнах Європи? Так, може. В Україні перша хвиля коронавірусу дуже сильно розтягнута, через введення доволі жорсткого карантину. І тому ми тільки входимо у першу хвилю. Це, на жаль, може привести до того, що в Україні буде тяжкий перебіг", — каже Волянський.

Автор: Дмитро Ковальов

На початок