На пасіці під Полтавою родина облаштувала апібудинок. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На пасіці під Полтавою родина облаштувала апібудинок. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На пасіці під Полтавою родина облаштувала апібудинок. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне Полтава

Поспати на вуликах та подихати випарами бджолиних продуктів. Це можна зробити поблизу Полтави на пасіці родини Мостових. Там збудували будинок, в якому проводять апітерапію. Спочатку користувалися ним лише самі, потім почали запрошувати охочих.

Уже 7 років родина Мостових має власну пасіку неподалік Полтави. Вирішили збудувати там і апібудинок. Спочатку планували лише для власних потреб. Приміром, для профілактики хвороб. Нині ж відпочити із бджолами дозволяють і охочим. Тут два ліжка зі спеціальними отворами, а під ними вулики, у яких тисячі бджіл.

Вулики на пасіці родини Мостових
Вулики на пасіці родини Мостових. Суспільне Полтава

"Людина лягає на ліжечко. У вуликах гудуть бджоли. Що відбувається, коли бджоли гудуть. Вони махають крилами, у цей момент вони звільняють від зайвої вологи рідкий мед і таким чином утворюються мікровібрації. І ось коли ми лягаємо на ці ліжечка, у нас відбувається мікромасаж всіх наших органів", − власник апібудинку Віталій Мостовий.

Вулик на який зверху кладуть матрац
Вулик на який зверху кладуть матрац. Суспільне Полтава

Подихати випарами бджолиних продуктів та поспати на вуликах. У такий спосіб полтавка Тетяна Шишкіна тут позбавляється від втоми та стресів.

"Дуже сподобалось і зацікавило те, що ми можемо відпочити тут не лише на річці, а і от саме процедури апітерапії. Це і зміцнення імунітету, дихаємо бджолами, для легенів дуже корисно. А також, у мене маленька дитина, то і нервову систему трішки зміцнюю", − розповідає про свої враження полтавка Тетяна Шишкіна.

Бджоли з апібудинку
Бджоли з апібудинку. Суспільне Полтава

Терапевтка Світлана Касинець не заперечує користь від апітерапії. Але радить відмовитися від неї тим, у кого алергія на мед та укуси бджіл.

"Небезпечним для людини є анафілактичний шок. У більшості випадків у людей може бути алергічна реакція на мед у вигляді кропив’янки, висип на шкірі, який супроводжується зудом. Це може бути набряк Квінке, коли неможливо вдихнути або набряк очей. То тоді люди повинні бути в цьому випадку на сторожі", − повідомила терапевтка Світлана Касинець.

Продукти життєдіяльності бджіл
Продукти життєдіяльності бджіл. Суспільне Полтава

А у родині Мостових бджолині продукти використовують всюди. У харчуванні, в побуті та для лікування. Із медом варять борщі, виготовляють мило та косметичні засоби.

"Це чудове оздоровлення, тому що заспокоюється нервова система. А ми знаємо, що всі хвороби від чого, від нервів", − каже господиня апібудинку Марина Мостова.

"Мені найбільше подобається рано вранці, годин у 5 ранку, коли бджоли тільки вилітають з вулика. І ввечері, після 8 години, коли бджоли всі злітаються. Тоді там стоїть найбільш інтенсивний гул. Там відчуваються випари меду, маточного молочка, прополісу, перги. Ну, і звичайно чим більше , тим краще, можна і цілу ніч ночувати", − розповідає власник апібудинку Віталій Мостовий.

На початок