На Сумщині стартували жнива: що відомо

На Сумщині стартували жнива: що відомо

На Сумщині стартували жнива: що відомо
. Фото: Суспільне Суми

На Сумщині близько тижня тому розпочалися жнива. Аграрії збирають ранні зернові й технічні культури. Загальна площа, яка належить до збирання за цією групою сільськогосподарських культур, становить понад 210 тисяч гектарів. Це менше на 14% в порівнянні з минулим 2022 роком. Жнивувати почали там, де дозволяє погода. Наразі збирання врожаю провели приблизно на 10% площ. Про це Суспільному розповів керівник Департаменту АПР Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак.

Зерно нового врожаю на полі молотить комбайнер Сергій. Разом з батьком він готує техніку до роботи. Каже, що пшениця налилася і готова до збирання. Неподалік на полі чутно вибухи та попри небезпеку, роботи не зупиняють.

“Та вибухів, що нам їх боятися, все одно врожай збирати треба. Ми сіяли його, робили вкладення, працювали. В господарстві тут добре. Звісно, врожаї цього року не дуже гарні, бо потрібно добрива, кошти… Зерно ж виходить ні по чім зараз. Викручуємось, як можемо, а що робити”, - пояснює комбайнер Сергій.

На Сумщині стартували жнива: що відомо
Комбайнер Сергій. Фото: Суспільне Суми

Родина Шафоростів 30 років господарює на Білопільщині та має в обробітку близько 400 гектарів землі. Здорожчали добрива та засоби захисту рослин, техніка поступово виходить з ладу. Доводиться економити, тож рекордів урожайності чекати не варто, говорить головний агроном Володимир Шафорост.

“Озима пшениця поспіла і ось іде її збирання. День, два, три і якщо дощі не завадять, зберемо. Ту ціну, яку пропонують на ринку на озиму пшеницю — вона вкрай мала. Не перекриває навіть собівартості цієї продукції. Якщо така ситуація буде надалі, то реально це будуть мінуси, які не дозволять нам посіяти і на наступний рік зібрати урожай”, - пояснює Володимир.

Крім того, додає голова фермерського господарства Олександр Шафорост, через мобілізацію не вистачає робочих рук.

“У нас сімейне господарство з братом і вже двоє працівників служать в ЗСУ. Зараз ми потребуємо 1-2 працівників: тракториста і комбайнера, бо знову буде посівна робота і знову не буде вистачати робочих рук для роботи в полі”, - каже Олександр.

На Сумщині стартували жнива: що відомо
Володимир та Олександр Шафорости. Фото: Суспільне Суми

За словами Олександра Маслака, нині на Сумщині обмолочено 10% від загальних площ.

“За проміжними підсумками маємо урожайність, яка є на рівні минулого 2022 року. Озима пшениця становить понад 50 центнерів з гектара, ячмінь понад 40 центнерів з гектара, ріпак перевищує показник врожайності з 1 гектару понад 3 тони”, - зазначає директор Сумського обласного Департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак.

На Сумщині стартували жнива: що відомо
Фото: Суспільне Суми

Посадовець пояснює і щодо розмінування земель сільськогосподарського призначення.

“На початку травня був затверджений ОВА план, щодо першочергового розмінування сільськогосподарських угідь і була визначена площа 1760 гектарів. Це ті пропозиції, які надходили від суб’єктів господарської діяльності через територіальні громади, до головного управління ДСНС в Сумській області. І вже на середину червня, відповідні площі були розміновані”, - говорить Олександр Маслак.

За його словами, для зберігання збіжжя планують залучити близько 40 елеваторів на території області.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок