Фотокнига про хати і людей: Old Khata Project та "Човен" видадуть артбук

Фотокнига про хати і людей: Old Khata Project та "Човен" видадуть артбук

Фотокнига про хати і людей: Old Khata Project та "Човен" видадуть артбук
. Facebook

Видавництво "Човен" анонсувало свою першу фотокнигу — Old Khata Book. Артбук, який створили фотографка Анна Ільченко та журналістка Світлана Ославська, вийде восени.

За словами авторок, Old Khata Book — це "фотокнига про хати і людей". Протягом 2020–2023 років вони відвідали близько сотні сіл України — "від Закарпаття до Луганщини й від Полісся до Херсонщини". Деякі з цих населених пунктів нині окуповані.

Анна Ільченко та Світлана Ославська (авторка збірки "Сєверодонецьк. Репортажі з минулого") прагнули зафіксувати на фото пласт української культури, що повільно зникає — сільські хати. Окрім цього, в книгу увійшли фрагменти інтерв'ю з господарями. У цитатах людей авторки зберегли особливості місцевої мови: діалект, суржик тощо.

"Ця книжка виходить за межі архітектури й етнографії – вона про те, якими є українці, як розуміють дім, красу, життя і смерть", — зазначають у видавництві.

У березні 2023 року розпочалась робота над дизайном артбуку. На Facebook-сторінці проєкту авторки розповідають, що разом із дизайнеркою Катериною Смоляровою продумали вигляд книжки до найменших деталей — навіть тканину для корінця обрали "саме того синього відтінку миколаївської хати".

Фотокнига про хати і людей: "Човен" видасть свій перший артбук
Процес створення дизайну для Old Khata Book. Facebook

Наприкінці книжки будуть переклади усіх текстів англійською мовою.

Передпродаж Old Khata Book оголосять у серпні.

Про проєкт Old Khata Project

Old Khata Project — це експедиція українськими селами, у якій Світлана Ославська та Анна Ільченко збирають матеріал про давні хати. Авторок не цікавлять хати-руїни: їх приваблюють помешкання, у яких живуть люди, оскільки так можна акцентувати на красі навколо, що залишається без уваги.

Проєкт заснувала Світлана Ославська. Вона створила сторінку в Instagram, куди виставляла знімки хат, які бачила в мандрівках Україною. Пізніше до неї приєдналася фотографка Анна Ільченко, яка запропонувала вийти за межі соцмереж і створити артбук.

Фотокнига про хати і людей: "Човен" видасть свій перший артбук
Засновниці проєкту Old Khata Project: Світлана Ославська та Анна Ільченко. Gorgany PRO

На запуск проєкту жінок також надихнули дитячі спогади. Вони виросли в Сєверодонецьку, але літні канікули завжди проводили в селах.

"Життя селян, їхній побут, його архаїчність, самі ці люди і той факт, що цей тип життя і навіть людей зникає — ось цей комплекс відчуттів, емоцій, спогадів про діда й бабу, яких уже немає в живих, привів нас до рішення зробити щось водночас щире і сучасне про село", — поділилися авторки.

Спочатку Світлана та Анна організовували поїздки за власні гроші. Проте в червні 2021 року запустили кампанію на "Спільнокошті": 178 доброчинців підтримали їх на 107 тисяч гривень.

Фотокнига про хати і людей: "Човен" видасть свій перший артбук
Хата в селі Олешня, Чернігівщина. Old Khata Project. Instagram

Мета Old Khata Project — висвітлити "інше життя", що вирує в селі.

"Поки ви читаєте цей текст за медовим рафом, в маршрутці, в черзі чи в туалеті, хтось приймає пологи в корови, розпалює дровами піч, забирає з горища сушениці й пасе кролів. Це не добре і не погано, але є фактом, що цей спосіб життя — традиційний, уже архаїчний, залежний від природних циклів, сталий — він зникає. І в українських селах ми ще можемо це побачити, в західному світі найчастіше вже ні", — кажуть Світлана та Анна.

Окрім цього, засновниці проєкту прагнуть висвітлити красу сіл, їхню природу та архітектуру: засніжені Карпати, смарагдові пагорби Буковини, спекотні причорноморські села, химерні оздоби та різьбленні віконниці.

Та найголовніше: авторки переконані, що тільки в селі можна пізнати Україну такою, якою ви б не знали ніколи. І "настільки глибоко, як, може, й не хотіли б знати".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок