"Софія Київська" тепер у цифрі: як це зробили — коментар

"Софія Київська" тепер у цифрі: як це зробили — коментар

"Софія Київська" тепер у цифрі: як це зробили — коментар
. Національний заповідник "Софія Київська"

Комплекс собору "Софія Київська", який належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, оцифрували лазерним скануванням. Допомогли з цим міжнародні партнери. Цифрова копія собору дасть нові можливості для дослідження, контролю та збереження пам’ятки.

Про це розповів Національний заповідник "Софія Київська".

"Зараз як ніколи важливо не забувати власну історію та шанувати свою культурну спадщину, адже країна-агресор цілеспрямовано її знищує", — кажуть у заповіднику та додають: ідея виникла у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії, бо тепер щодня є загроза пошкодження або знищення пам’ятки.

Лазерне сканування собору зробили в грудні 2022 року за підтримки Європейської асоціації архітекторів кафедральних соборів та Посольства Австрії в Україні.

Оцифрована "Софія Київська", 3D-модель
Оцифрована "Софія Київська", 3D-модель. Національний заповідник "Софія Київська"

Оцифрована "Софія Київська", 3D-модель
Оцифрована "Софія Київська", 3D-модель. Національний заповідник "Софія Київська"

Як розповіли працівники собору, для проєкту використовувався австрійський лазерний сканер RIEGL VZ-400 з приєднаною каліброваною камерою Sony: новітні технології дають змогу отримати детальний опис поверхонь із точністю до міліметрів. Сканування — це фіксація всього в 3D-просторі з точними замірами.

Представник компанії Skeiron, преподобний Юрій у коментарі Суспільне Культура додав, що загалом фахівці обійшли понад 1000 так званих станцій — точок, на які ставлять лазерний сканер, і він, обертаючись, збирає дані. Його ставлять на різних відстанях від об’єкта, у дверях, щоб з'єднати екстер’єр та інтер’єр. Українська команда Skeiron за тиждень диджиталізувала екстер’єр та інтер’єр собору в понад 800 позиціях. Було невеличке дознімання протягом одного дня навесні.

Процес оцифрування "Софії Київської", грудень 2022 року
Процес оцифрування "Софії Київської", грудень 2022 року. Національний заповідник "Софія Київська"

"Ідея оцифровувати пам’ятки виникла з початку повномасштабного вторгнення, бо почало прилітати по цінних об’єктах. А Софія — серце України, її важливо зберегти", — каже преподобний Юрій.

Тепер хмари точок і фото (їх у цій технології виходить мільярди) можна використовувати для детальних 2D-планів або 3D-моделей. Архітекторам та історикам таке зображення може показати, наскільки споруда нахилена, чи є викривлення на стінах або тріщини. Можна також спрогнозувати, куди ведуть якісь підземні ходи (хоча це не випадок Софії, за словами пана Юрія).

Оцифрування проходило в межах проєкту Save Ukrainian Heritage. Собор висловив подяку інженеру-архітектору Вольфгангу Цеєтнеру та архіваріусу Францу Цеєтнеру із собору Св. Стефана у Відні, які допомагали під час роботи.

Про проєкт Save Ukrainian Heritage

Львівська команда Skeiron започаткувала його 2 квітня 2022 року. На меті було 3D-сканування культурних пам’яток по всій Україні.

Преподобний Юрій у коментарі Суспільне Культура розповів, що в пріоритеті два напрями: спадщина ЮНЕСКО та прифронтові території (зокрема Сумщина, Чернігівщина), щоб максимально зберегти пам’ятки, які під загрозою обстрілів. 3D-копії стануть основою для відновлення пам'ятки у разі її руйнування в умовах війни. Колектив понад рік залучає фахівців зі сканування та волонтерів з усієї країни, співпрацює з іноземними інституціями та органами місцевого самоврядування.

У межах Save Ukrainian Heritage уже створено екскурсію знищеним драмтеатром у Маріуполі, моделі Вознесенської церкви на Чернігівщині, церкви Преображення Господнього та вілли Юзефи Франц у Львові й інших пам’яток у Львові, Жовкві, Кам’янці-Подільському, Тартакові тощо. Працюють над моделлю Миколаївського костелу в Києві.

Також 12 липня Прилуцький краєзнавчий музей імені Василя Маслова оголосив, що долучається до проєкту «Віртуальний спадок» від УКФУкраїнський культурний фонд. Skeiron допоможе музею створити віртуальну екскурсію з аудіогідом та 3D-моделями 29 унікальних експонатів.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок