Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому

Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому

Ексклюзивно
Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому
Родина Тученків у Лисичанську працює над створенням сценарію для мультфільму, 2021рік. Фото: Суспільне

Понад шість років родина Тученків з Лисичанська створює україномовний контент на власному ютуб-каналі. У рідному місті вони робили рухливі анімаційні мультики українською для свого сина Максимка. Наразі ж він подорослішав і батьки вже у Хмельницькому створили науковий та історичний україномовні канали. Одне з відео присвячено рідному Лисичанську.

У Хмельницькому родина Тученків живе понад рік. Прийшлося переїхати з рідного Лисичанська через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, розповідає глава родини Сергій. Тут вони продовжили своє хобі — створення українського контенту на власному ютуб-каналі. Щоправда, за словами Сергія, вирішили змінити напрямок.

"Головним рушієм нашої роботи завжди був син Максим. Саме для нього ми почали створювати перші дитячі анімаційні відео. Тоді, у трирічному віці, він брав активну участь у творчому процесі — озвучував мультфільми. Зараз, вже у дев'ятирічного сина, інтереси дещо змінилися, і його почали цікавити космічні й наукові відео. Це підштовхнуло нас зробити окремий, науково-популярний канал", — пояснює чоловік.

Новим каналом Сергій та Альона Тученки почали займатися нещодавно, у вільний від роботи час. У відео про науку вони, за словами Сергія, намагаються розповісти глядачам цікаві, а іноді й складні речі простими словами.

Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому
Сергій Тученко разом з сином Максимом передивляються мультфільм, який створили на власному ютуб-каналі. Фото: Альона Тученко

"На каналі з’явилися українські переклади лекцій видатних професорів сучасності, на кшталт курсу Стенфордського університету "Біологія поведінки людини". До речі, з професором Сапольскі, автором цього курсу, нам вдалося поспілкуватися особисто й отримати його дозвіл на створення української адаптації", — розповідає Сергій.

Окрім наукового каналу родина створила й історичний канал.Там вже є історії деяких міст України, таких як: Одеса, Бахмут і Лисичанськ.

"Переглядаючи відео на цьому каналі, ні у кого не залишиться сумніву, що ми точно не один народ з нашим північним сусідом, і що Росія намагалася знищувати українців упродовж всього свого існування", — пояснює чоловік.

Дитячим каналом зараз родина майже не займається. За словами Альони Тученко, лише іноді випускають мультики, в яких намагаються пояснити дітям сенс подій, що відбуваються.

"Причина зменшення нашої активності на цьому каналі — це брак часу. Бо ютуб, як і раніше для нас залишається захопленням, а є ще основна робота. Створення дитячих відео потребують особливого настрою, якого, на превеликий жаль, зараз немає. Мета нашої роботи упродовж всіх цих років одна – створення якісного і корисного контенту українською мовою", — каже Альона Тученко.

Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому
Альона Тученко наповнює ютуб-канал новим відео. Фото: Альона Тученко

Для створення відео, за словами Сергія, родина з Лисичанська долучає фрилансерів, які на постійній основі допомагають з анімацією, озвучкою, сценаріями. Для рецензування текстів деяких космічних відео лисичани залучають фахівців Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України.

"Дуже сильно допомагають люди, які підтримують нашу роботу фінансово, через спонсорство на ютуб, платформи для творців, чи просто переказами на рахунок. Цілі та плани, як завжди грандіозні. Ще нещодавно ми називали головною метою зростання наших каналів – це 100 000 підписників. І срібна кнопка для "Хмаринка Science" вже прямує до нас. Наступна мета для – 200 000, і звісно, підтягнути й інші наші канали", — розповідає Сергій Тученко.

Лисичани кажуть, що завдяки ютуб-каналу у них є можливість допомагати українським військовим.

Родина з Луганщини створює україномовний контент у Хмельницькому
Родина Тученків разом з волонтером Олегом Ровінцем та його сином біля автомобіля, який передали військовим на фронт, лютий 2023. Фото: Альона Тученко

Маючи аудиторію освічених, патріотичних глядачів, ми маємо змогу долучатися до різноманітних зборів. Автомобіль з логотипом"Хмаринка Science", який ми передали взимку, досі допомагає нашим військовим", — каже Сергій.

Лисичани кажуть, обмеженість в обладнанні не дозволяють активно долучати дев'ятирічного сина Максима до створення відео. Втім, за словами батьків, він залишається генератором ідей. Та додають: можливо, незабаром він сам започаткує власний канал.

Що відомо

  • До повномасштабного вторгнення Росії в Україну родина Тученків створювала україномовні мультфільми у себе вдома, у Лисичанську. На початку березня, через війну, вони переїхали до Хмельницького. Родина розповіла Суспільному, як з допомогою волонтерів їм вдалося продовжити розвивати власний україномовний ютуб-канал.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок