Вступ до вишів 2023: які новації вступної кампанії та хто може претендувати на пільги

Вступ до вишів 2023: які новації вступної кампанії та хто може претендувати на пільги

Вступ до вишів 2023: які новації вступної кампанії та хто може претендувати на пільги
. Фото: Суспільне Хмельницький

Чи можливий дистанційний вступ до вишів цього року, які документи слід готувати для зарахування у заклад вищої освіти та як збільшити шанси потрапити на бюджет, відповіді на ці та інші питання Суспільному Хмельницький дав проректор з науково-педагогічної роботи Хмельницького національного університету Віктор Лопатовський.

Усі етапи вступу можна реалізувати віддалено від закладу вищої освіти

З яких етапів складається вступ та з чого починати вступникам до вишів?

Уже дійсно триває активна фаза вступної кампанії. З 1 липня розпочалась реєстрація електронних кабінетів. Перший етап вступу для цьогорічних вступників, як на освітній ступінь бакалавра, так і на освітній ступінь магістра – це якраз реєстрація власного електронного кабінету. Наступний етап, в залежності від того, яку спеціальність обрав вступник, це, можливо, реєстрація на проходження вступних випробувань.При вступі на бакалаврат є окремі спеціальності, які потребують проходження творчих конкурсів. Зокрема, це такі спеціальності, як фізична культура і спорт, дизайн, образотворче мистецтво, архітектура, інші творчі спеціальності. Мотиваційний лист цього року, як і минулого, буде подаватися одночасно із подачою електронної заяви. При подачі електронної заяви в власному електронному кабінеті є відповідне вікно, куди можна скопіювати попередньо підготовлений текст мотиваційного листа і завантажити разом із заявою.

Чи можливий дистанційний вступ цього року?

Так, цього року дистанційний вступ набагато простіший у порівнянні, з минулими роками, тому що практично усі етапи можна реалізувати віддалено від закладу вищої освіти. Єдиний, скажімо так, виняток може бути в тому випадку, якщо вступнику потрібно здавати вступні випробування. Переважно більшість закладів можуть пропонувати проходження цих випробувань у стінах саме закладу вищої освіти без можливості реалізувати це віддалено. Якщо мова йде про те, що вступник своєчасно, наприклад, склав національний мультитест, має результати, то він може створити електронний кабінет з будь-якої точки світу і з цієї ж точки подати електронні заяви. Більше того, в цьому році на відміну від минулих років, вступник може так само дистанційно підтвердити своє право чи свій остаточний вибір щодо можливості навчання саме на цій освітній програмі у закладі вищої світи.

Заклади вищої освіти мають право зараховувати вступників без подачі оригінальних документів

На якому етапі необхідно надавати оригінали документів для вступу?

У цьому році, знову ж таки, безпрецедентний фактично варіант, коли заклади вищої освіти мають право зараховувати вступників без подачі оригінальних документів. Але вступники мають надати підтвердження того, що вони дійсно хочуть навчатися у цьому університеті на відповідній освітній програмі. Цього підтвердження достатньо для того, щоб їх було включено до наказу на зарахування у число здобувачів вищої освіти.

Скажіть, чи потрібно внутрішньопереміщеним особам, додавати певні додаткові документи при вступі? Хто може розраховувати на пільги?

Справа в тому, що будь-які особи, які мають право на застосування певних пільг, повинні попередньо звернутися до закладу вищої освіти, до приймальної комісії. Одразу хочу заспокоїти, що це можна реалізувати в будь-якому закладі вищої освіти. Ви приходите туди і надаєте ті документи, які, на вашу думку, дають можливість вам скористатися пільгами. Наприклад, якщо ми говоримо про внутрішньо-переміщених осіб, то має бути документ, який засвідчує те, що людина була прописана, чи скажімо так, проживала на територіях, які тимчасово окуповані, чи зараз ведуться там активні бойові дії.Така ж процедура характерна для дітей-учасників бойових дій, для дітей інвалідів, для сиріт та інших пільгових категорій, які мають певні, різні, до речі, пільги при вступі до закладу вищої освіти у цьому році.

Як змінився вік вступників?

Вступники, які здобувають освіту бакалавра, - це минулорічні випускники шкіл або коледжів та технікумів. Сказати, що дуже велика кількість осіб, які хочуть здобути так звану другу вищу освіту, я не можу. І, в принципі, говорити про те, що воєнний стан дійсно багатьох осіб чоловічої статі змусив поступити до закладів вищої освіти, я теж не можу. Але збільшилась кількість тих чоловіків, які захотіли в цих умовах переорієнтуватись, можливо, покращити власний рівень вищої освіти, які, наприклад, закінчили бакалаврат і в свій час говорили, що їм цього достатньо. На сьогодні багато з них хочуть продовжувати своє навчання, наприклад, у магістратурі.

У більшості закладів вищої освіти діє Центр допомоги вступникам

З якими питаннями найчастіше звертаються вступники і де їм шукати на них відповіді?

Дуже часто до нас звертаються, як до приймальної комісії, за питанням, які прохідні бали на бюджет. Ніхто ж не хоче слухати про те, що в минулому році зовсім інша була процедура вступу. Був національний мультитест, який чітко складався з трьох дисциплін, третя із яких була Історія України, яку складали всі: хто її знав, хто знав не дуже, але він змушений був складати саме ось таку варіацію національного мультитесту. У цьому році третій предмет при складанні національного мультитесту був на вибір вступника, що, як на мене, дозволило вступникам, які краще, наприклад, знали біологію або фізику, складати саме цю дисципліну і потенційно отримати кращі бали для вступу до закладів вищої освіти. Зрозуміло, що це буде впливати на формування рейтингового списку за кожну спеціальність. Це якраз той варіант, який може максимізувати конкурсний бал при вступі. Але паралельно з цим хочу сказати, у цьому році змінилася шкала переведення ось тих так званих сирих балів, які вступники отримують під час складання національного мультитесту. І вона переведена в цьому році трішки жорсткіше, порівняно з минулими роками. Тобто в цьому році для того, щоб отримати мінімальних 100 балів, потрібно було здобути явно більше, ніж один бал. Зрозуміло, що це в іншу сторону буде змінювати потенційний рейтинговий список вступників.

Якщо вступник хоче потрапити на бюджет, то тут важливо не поспішати

Якщо у вступника мета потрапити на бюджет, то тут важливо не поспішати, подивитися на рейтингові списки і обрати цю спеціальність уже перед фінішем подачі електронних заяв, враховуючи ті електронні результати, які показав вступник під час подання національного мультитесту. Якщо є проблема, то у більшості закладів вищої освіти діє Центр допомоги при реєстрації електронних кабінетів і подачі електронних заяв, де з задоволенням допоможуть будь-якому вступнику під час вступу в цьому році. Крім того, я ще хочу зазначити, що окрема категорія вступників, як правило, це особи, яким більше 45 років, в цьому році можуть скористатися ваучерами, якщо вони хочуть теж отримати вищу освіту. Це документ, який можна отримати в Центрі зайнятості, який компенсує частину витрат на навчання такому працівнику, який, наприклад, хоче або здобути вищий рівень вищої освіти, або з тих чи інших причин перепрофілюватися.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок