Другий день саміту НАТО, гарантії безпеки та оборонна допомога від союзників. 504 день війни. Онлайн

Другий день саміту НАТО, гарантії безпеки та оборонна допомога від союзників. 504 день війни. Онлайн

Оновлюється
Другий день саміту НАТО, гарантії безпеки та оборонна допомога від союзників. 504 день війни. Онлайн
. Президент Зеленський разом з першою леді та президентом Литви Науседою у Вільнюсі. 11 липня 2023. Фото: AP

12 липня — 504 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент Туреччини Ердоган повідомив, що повернення з Туреччини командирів оборони "Азовсталі" відбулось на запит України, а Росія спочатку "обурилась", однак пізніше "їм стало відомо про деякі речі і врешті-решт це питання отримало позитив".
  • Лідери країн "Великої сімки" погодили спільну декларацію про довготривалу підтримку України. Це рамкова угода, яка, планується, буде підкріплена конкретними двосторонніми домовленостями у сфері безпеки.
  • Президент Зеленський на пресконференції з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом прокоментував надання Україні касетних боєприпасів. Він пояснив, що касетні боєприпаси, які США поставлять до України, будуть використовуватися "суто по військових цілях суто на тимчасово окупованих територіях України".
  • За підсумками саміту НАТО Канада пообіцяла посилити ЗСУ бронетехнікою, Німеччина — передати додаткові cистеми Patriot, Австралія — надати новий оборонний пакет, що включатиме бронемашини Bushmaster, Норвегія — 1000 БпЛА Black Hornet та NASAMS, а Франція — інженерне обладнання.
  • Велика Британія офіційно оголосила про пакет військової допомоги України, до якого увійдуть понад 70 броньованих машин, зокрема бойові CVRT, боєприпаси до танків Challenger, а також 50 мільйонів фунтів стерлінгів для підтримки обладнання, яке країна передавала раніше.
  • Російські війська обстріляли Херсон — влучили у приватний будинок. 81-річний чоловік загинув, його 82-річна дружина отримала поранення.
  • Українські війська продовжують наступальні дії північніше та південніше Бахмута: подекуди мали успіх на напрямках Біла Гора-Андріївка та Біла Гора-Курдюмівка, закріплюються на досягнутих рубежах.

Київ — повітряна тривога.

Ердоган прокоментував реакцію Росії на повернення в Україну командирів "Азовсталі"

Президент Реджеп Ердоган заявив, що повернення командирів "Азовсталі" з Туреччини відбулося на запит України, а Росія врешті-решт позитивно відреагувала на це рішення.

Про це він сказав під час пресконференції за підсумками дводенного саміту НАТО, що відбувся у Вільнюсі.

"Спочатку Росія обурилася, проте пізніше їм стало відомо про деякі речі. І врешті-решт це питання отримало позитив", — прокоментував Ердоган реакцію РФ.

Також президент Туреччини зазначив, що незабаром ще раз обговорить це питання зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

Таким чином Ердоган підсумував, що повернення українських військових не вплинуло на двосторонні відносини Анкари з Москвою.

Кинув гранатою в знайомого. У Миколаєві затримали чоловіка

Житель Миколаєва 12-го липня під час сварки жбурнув гранату в знайомого. Чоловіка затримали за "Хуліганство." Про це повідомив начальник поліції у Миколаївській області Сергій Шайхет.

За даними поліції, чоловіки були в стані алкогольного сп'яніння.

"У якусь мить між чоловіками почалася сварка і здавалося вже всі розійшлися, однак ні. Пʼяний хуліган вирішив доказати своє "геройство", дістав з кишені гранату та жбурнув куди-небудь", — написав Шайхет.

Ніхто не травмувався. Вибух пошкодив вікно одного з житлових будинків.

Маляр розповіла про просування українських військових на Бахмутському напрямку 12 липня

12 липня на Бахмутському напрямку на південному фланзі довкола Бахмута українські військові наступали, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Є просування. Зараз українські оборонці закріплюються на зайнятих рубежах", — уточнила Ганна Маляр.

За її словами, Сили оборони України не дали просунутись російським військовим й стримували їх наступ на Куп’янському, Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Міноборони Росії роззброїло ПВК "Вагнер"

Міністерство оборони Російської Федерації роззброїло ПВК "Вагнер", отримавши від "вагнерівців" понад 2 тисячі одиниць техніки та озброєння.

Про це повідомляється на офіційному каналі російського оборонного відомства у Telegram.

Зокрема Міноборони РФ отримало танки Т-90, Т-80, Т-72Б3, реактивні системи "Град" й "Ураган", ствольну артилерію з установок 122-мм 2С1 "Гвоздика", 152-мм 2С3 "Акация", 152-мм 2С5 "Гиацинт", 240-мм С4 «Тюльпан» та 120-мм 2С9 "Нона-С", а також системи ППО.

У Маріуполі російські окупанти проводять рейди у пошуках тих, хто допомагає ЗСУ — Генштаб

У Маріуполі російські окупанти масові рейди по будинках та квартирах місцевих жителів та перевіряють документи й мобільні пристрої. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

У штабі пояснили, що таким чином російські окупанти намагаються залякати місцеве населення та виявити тих, хто допомагає Силам оборони України.

Саміт НАТО у 2024 році стане для України "важливим кроком" — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що наступний саміт НАТО, який відбудеться у Вашингтоні, стане для України наступним "важливим кроком".

Про це він заявив на пресконференції за підсумками саміту Північноатлантичного альянсу, який тривав у Вільнюсі 11-12 липня.

"Ми віримо, що буде наступний дуже важливий крок для України на наступному саміті НАТО. Символічно. Все-таки 75 років Альянсу у Вашингтоні. Нам потрібно багато працювати й готуватися до цього саміту. Окрім цього бажання одне — перемога. Ніяких інших побажань немає, якщо чесно. Ніяких інших амбіцій у мене немає. У мене є одна ціль — перемога", — сказав Зеленський.

Президент України впевнений, що перемога у війні забезпечить Україні членство в НАТО.

"З перемогою точно прийде членство в НАТО і точно всім зрозуміло, що ми маємо абсолютну єдність, що Україна буде також буде членом ЄС. Це абсолютно справедливо. Україна виборювала таке для себе майбутнє бути рівноправним членом альянсу, ЄС і бути незалежною державою", — наголосив Володимир Зеленський.

У Феодосії стався вибух у дворі проросійського блогера Таліпова

Ввечері 12 липня в окупованій Феодосії стався сильних вибух. У дворі проросійского блогера Олександра Таліпова повилітали вікна багатоквартирного будинку.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі. Зазначається, що рівно о 19.00 стався сильний вибух.

"Будинок ходив ходуном. Повилітали вікна практично у всьому будинку у внутрішній частині двору. На вулиці, мабуть, вибухнув мопед. Сила вибуху колосальна, навряд чи це технічна несправність", — йдеться у повідомленні.

Також проросійський блогер, який переслідує проукраїнські налаштованих жителів півострова, розповів, що частини мопеда розкидані у радіусі 200 метрів.

Наразі територія двору оточена, працює МНС. Окупаційні правоохоронці розглядають дві версії: закладений вибуховий пристрій або вибух бензобака з пальним у мопеді.

Експерти не побачили вибухівки на території ЗАЕС, але ще чекають доступу до дахів реакторів — МАГАТЕ

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, проінспектувавши частину ЗАЕС, не побачили жодних мін чи вибухівки. Водночас вони все ще чекають на доступ до дахів реакторних блоків №3 та №4 після повідомлень про те, що там може бути вибухівка.

Про це сьогодні, 12 липня, повідомили на сайті МАГАТЕ.

Також в агентстві розповіли, що експерти, які перебувають на станції, розповіли про вибухи, які сталися поблизу станції. Зокрема, один пролунав вранці 8 липня, кілька ввечері 10 липня, один вранці 11 липня і п'ять ввечері 11 липня:

У МАГАТЕ зазначають, води у ставку-охолоджувачі та у каналі ТЕС води для потреб станції вистачить на кілька місяців:

"Завод планує побудувати додаткові колодязі, які можна було б використовувати для поповнення необхідної охолоджувальної води для спринклерних ставків, які наразі використовують підземну воду, що викачується з дренажної системи підприємства".

Наразі станція готується до переведення четвертого реакторного блоку з холодної зупинки на гарячу. Після цього енергоблок №5 переведуть з гарячої на холодну зупинку для проведення профілактичних робіт.

"Місяці пройшли, поки що результату немає" — Зеленський про військову підтримку Ізраїлю

Станом на зараз немає конкретного результату щодо військові допомоги від Ізраїлю Україні, зокрема немає наразі домовленостей щодо "Залізного купола".

Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками дводенного саміту НАТО у Вільнюсі.

"Місяці пройшли, поки що результату немає. На жаль, тому що Україна дуже зацікавлена у тому, щоб між нашими державами зберігались важливі тісні стосунки. На жаль поки що результату немає", — підсумував Зеленський.

Він уточнив, що зокрема не просувається і питання надання Україні системи "Залізний купол" та інших систем протиповітряної оборони.

Також президент зазначив, що запрошував до України прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху, як і попередніх двох міністрів, однак поки, за словами Зеленського, "премʼєр-міністри різні, результат однаковий".

У Бердянську на Запоріжжі окупанти звозять тіла загиблих військових в морг — Генштаб

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області після влучання по готелю "Дюна" росіяни вивозять тіла загиблих військовослужбовців РФ до місцевого моргу. Про це сьогодні, 12 липня, повідомили у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

"Внаслідок прямого влучання по готелю “Дюна”, протягом ночі зафіксовано активне вивезення вантажівками тіл російських військовослужбовців до місцевого моргу", — йдеться у повідомленні.

Російська армія вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини з важкої артилерії

Вдень 12 липня військові РФ атакували Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив очільник обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, з важкої артилерії вдарили по Марганецькій громаді. Загиблих та поранених немає. В інших громадах області день минув без обстрілів, написав посадовець.

Україні вдалося повернути тіла 19 людей, які загинули у російському полоні — Котенко

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко повідомив, що Україні вдалося повернути тіла 19 людей, які загинули у російському полоні. Він додав, що ще чотири тіла мають повернути найближчим часом.

Про це Олег Котенко сказав під час круглого столу "П’ять років закону про правовий статус осіб зниклих безвісти: чи є прогрес?".

"Хочу такі прикрі приклади навести, коли людина перебуває у полоні, ми бачимо (на відео — ред.). І дев'ятнадцять тіл я привіз, вони загинули в полоні. Іще чотири привезу найближчими днями. Це ті, хто були у полоні й там загинули. Це про те, що ми знаємо, нам ці тіла повертають. Але є таке, що нам тіла можуть і не повернути", — сказав Олег Котенко.

Коли саме і за яких обставин вдалося повернути тіла загиблих у полоні українців уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин не уточнив.

"Рішення немає": Зеленський прокоментував питання щодо ракет ATACMS

На запитання, коли Україна зможе отримати ракети ATACMS Зеленський відповів, що "такі розмови є, але рішення ще немає".

"Є такі розмови, поки немає рішення. Краще не підіймати це питання. Важливо зробити, а потім ділитися рішеннями", — наголосив президент України.

Зеленський дає свою пресконференцію за підсумками саміту НАТО

Президент Зеленський дає свою пресконференцію за підсумками дводенного саміту НАТО у Литві. Транслюємо наживо.

У партії "Слуга народу" призупинили членство народної депутатки

Членство народної депутатки України Людмили Марченко у фракції політичної партії "Слуга Народу" призупинено. Про це Суспільному повідомила речниця фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді Юлія Палійчук.

За її словами, рішення про виключення Марченко з партії буде прийнято на найближчому засіданні фракції.

Причина – оголошення НАБУ підозри Людмилі Марченко у зловживанні впливом та отриманні неправомірної вигоди.

Також достроково припинили повноваження цієї депутатки і в Тернопільській обласній організації партії "Слуга народу".

"Наша партія безкомпромісно та швидко реагувала та буде реагувати на будь-які прояви корупції", – сказала голова партії Слуга народу Олена Шуляк.

Партнери допоможуть Україні побудувати потужну оборону — Байден

Президент США Джо Байден заявив, що усі країни-члени НАТО погодилися скасувати вимоги до Плану дій стосовно членства для України в Альянсі.

Про це Джо Байден сказав на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі 12 липня.

"Вся Україна продовжує прогресувати щодо необхідних реформ. Але ми не чекаємо завершення цього процесу, щоб взяти на себе довгострокові зобов’язання щодо безпеки України", — сказав президент Сполучених Штатів.

Байден нагадав, що коли він перебував в Україні з візитом, він роз'яснював, які гарантії безпеки США можуть надати Україні.

"Я говорив про те, які гарантії ми можемо дати тоді, коли я був в Україні й коли ми зустрічалися в інших місцях. І тому сьогодні довгострокові зобов’язання, які ми беремо, підкріплюються цією ідеєю. А тим часом ми будемо забезпечувати безпеку Україні стільки, скільки їй потрібно, від будь-якої агресії, яка може статися", — наголосив Джо Байден.

Президент США додав, що партнери України збираються допомогти побудувати потужну боєздатну оборону на суші, в повітрі та на морі, внаслідок якої Україна стане силою стабільності в регіоні та зможе стримувати будь-які загрози.

Внаслідок падіння російського літального об'єкта в районі Запоріжжя травмовано 18 людей

У ЗОВА повідомили, що 18 людей, серед яких 6 дітей, травмовано внаслідок падіння невстановленого російського літального об'єкта в спальному районі Запоріжжя.

Наразі відомо про 9 жінок та 3 чоловіків, які отримали ушкодження на відкритій території. Після надання першої медичної допомоги 4 дорослих та 1 дитина направлені на амбулаторне лікування. Травмованим надається вся необхідна допомога.

Країни G7 погодили декларацію щодо гарантій безпеки для України

Країни G7 на саміті НАТО погодили документ з назвою "Спільна декларація про підтримку України". Він відкритий для підписання будь-якими країнами. Наступний крок — укладення двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак написав, що "декларація — перший документ, який символізує наявність "парасольки" у вигляді гарантій безпеки".

Російська армія обстріляла будинок у Херсоні, є загиблий

Армія РФ обстріляла будинок у Херсоні. В ОВА повідомили, що постраждало літнє подружжя: чоловік загинув, жінка поранена. Там уточнили, що в оселі через обстріл сталася пожежа, після ліквідації якої в помешканні виявили тіло загиблого. Ним виявився 81-річний чоловік. Також через обстріл поранення отримала 82-річна дружина загиблого.

Уоллес: Люди хочуть більшої подяки від України за надану зброю

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що Україні варто було б більше дякувати Заходу за вже надану зброю, коментуючи критику президента Володимира Зеленського через відсутність запрошення та чітких термінів вступу до НАТО.

Про це повідомляє The Guardian.

"Подобається нам це чи ні, але люди хочуть бачити трохи подяки. Іноді ви просите країни відмовитися від власних запасів озброєнь, а повторні вимоги Заходу можуть призвести до відторгнення деяких ключових електоратів", — сказав журналістам Бен Уоллес на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Міністр оборони Великої Британії нагадав, як минулого року приїжджав до України, щоб отримати перелік необхідної зброї: "Знаєте, ми не Amazon. Я сказав їм це минулого року, коли їхав 11 годин, щоб одержати список", — заявив Уоллес.

Норвегія передає Україні дві установки NASAMS

Як повідомляє Міноборони Норвегії у Твіттері, Норвегія передає Україні пакет для підтримки NASAMS, що містить два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки та запасні частини.

"Це приведе до забезпечення витривалості та гнучкості роботи вже наданих систем ППО України", — цитує відомство слова міністра оборони Бйорна Арільда Грама.

Справу екскерівника СБУ Харківщини Дудіна передали до суду

Романа Дудіна підозрюють у державній зраді та порушення порядку несення військової служби, повідомив Офіс Генпрокурора.

"Розслідуванням встановлено, що екскерівник Управління СБУ в області, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року збройними силами РФ наступальної операції на територію України, вчиняв незаконні дії, спрямовані на проведенні підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці", — сказано у повідомленні.

Українські військові мають часткові успіхи на Бердянському напрямку

Про це заявив речника Сил оборони Таврійського напрямку Валерія Шершня в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Б'ємо по противнику, ведемо контрбатарейну боротьбу, розмінування. Мудрість каже, що сапери йдуть повільно, але не варто їх квапити. Ворог чинить запеклий опір, ми тиснемо і знищуємо бойовий потенціал росіян", — наголосив Шершень.

За його словами, протягом минулої доби на Таврійському напрямку ЗСУ ліквідували 68 російських окупантів, ще 156 отримали поранення, чотири потрапити у полон. Українські військові за добу знищили 22 одиниці озброєння росіян.

Внаслідок вибуху у Запоріжжі пострадало шестеро людей

Близько 12:30 у Запоріжжі пролунав вибух, внаслідок якого постраждали шестеро людей.

Наразі відомо про трьох госпіталізованих, серед яких дитина, повідомив перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк.

Франція надасть Україні інженерне обладнання для розмінування

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

"Зустріч із паном Президентом Франції Еммануелем Макроном. Головне — оборона. Поінформував про ситуацію на полі бою зараз. Обговорили подальшу оборонну підтримку. Ще раз вдячний за кожну одиницю зброї, а особливо — за далекобійну зброю. Буде й додаткове інженерне обладнання для розмінування", — написав Зеленський у Telegram.

Домовленості щодо безпеки між НАТО та Україною "не замінять членство в НАТО" — офіс прем'єра Британії

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднив офіс прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака після його зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським на саміті Альянсу у Вільнюсі.

"Прем'єр-міністр і президент України погодилися з важливістю домовленостей у сфері безпеки, які будуть оголошені сьогодні вдень на засіданні G7. За словами прем'єр-міністра, вони знаменують собою нову високу точку в підтримці з боку міжнародного співтовариства і нададуть Україні ще більший рівень витривалості в боротьбі з російською агресією. Обидва прем'єри погодилися, що ці домовленості не замінять членства в НАТО, і висловили сподівання на якнайшвидшу розбудову нових безпекових рамок", — йдеться у заяві офісу прем’єр-міністра Великобританії.

У Вільнюсі розпочалося засідання Ради Україна-НАТО

Засідання відкрив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, передає кореспондентка Суспільного.

"Ласкаво просимо на це перше засідання Ради Україна - НАТО. Це справді історичний момент, члени Альянсу і Україна сидять пліч-о-пліч, як рівні, щоб обговорити наше спільне бачення євроатлантичної безпеки. Ми разом з вами у вашій мужній боротьбі за свободу і суверенітет. Ми вклоняємося всім жертвам, які українці принесли в цій боротьбі. І нас надихає ваша мужність. Ми повинні продовжувати і надалі розширювати нашу підтримку, щоб допомогти Україні звільнити свій план і уникнути майбутньої російської агресії", — заявив Столтенберг.

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
Президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, президент США Джо Байден і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час засідання Ради Україна-НАТО у Вільнюсі, Литва, 12 липня 2023 року. REUTERS / Yves Herman

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
Засідання Ради Україна-НАТО. Президент Туреччини Тайіп Ердоган, президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час засідання Ради Україна-НАТО у Вільнюсі, Литва, 12 липня 2023 року. REUTERS / Yves Herman

Пєсков назвав гарантії G7 для України зазіханням на безпеку Росії

Намір G7 надати гарантії безпеки Україні помилково та небезпечно, тому що таким чином країни "сімки" зазіхають на безпеку Росії. Про це заявив журналістам речник президента РФ Дмитро Пєсков.

"Тема вступу України до НАТО - ми дуже негативно ставимося до цього. Ця тема безпосередньо корелює із заявою про те, що країни "сімки" сьогодні нададуть гарантії безпеки і озвучать цей факт щодо України. Ми вважаємо це надзвичайно помилковим і потенційно дуже небезпечним", — наголосив представник Кремля.

Як зазначив Пєсков, "надаючи будь-які гарантії безпеки Україні, ці країни фактично ігнорують міжнародний принцип неподільності безпеки". Він додав, що таке рішення "сімки" в довгій, середній і навіть короткостроковій перспективі загрожує "дуже негативними наслідками".

Зеленський обговорив гарантії безпеки для України з Макроном

Про це президент повідомив у Twitter.

"Радий розпочати зустріч з Еммануелем Макроном. Вдячний Франції за ракети SCALP та інше озброєння, що є таким необхідним для захисту. Обговорюємо гарантії безпеки, наше спільне прагнення боронити свободу. Переконаний, зустріч буде змістовною", — йдеться у дописі.

Зеленський прокоментував надання Україні касетних снарядів від США

"Я знаю що це був виклик у Сполучених Штатах (дискусії щодо надання Україні касетних боєприпасів - ред.) і я знаю, що це виклик і в Конгресі є люди, які не поділяють цієї підтримки щодо касетних снарядів. Я хочу щоб ми на це подивились з точки зору справедливості. Росія використовує постійно касетні снаряди на нашій території, воює виключно на нашій землі, вбиває наших людей, використовує кластерні снаряди постійно", — розповів Володимир Зеленський.

Він додав, що касетні боєприпаси, які США поставлять до України, будуть використовуватися "суто по військових цілях суто на тимчасово окупованих територіях України".

"Це буде абсолютно контрольованим (процесом-ред.). Повинна бути справедливість. Дивіться, в цьому немає справедливості, що агресор окупував нас і дев'ять років на різних частинах наших територій вбиває наших людей. Як ми можемо захищатися? Ми захищаємось, не використовуючи відповідну зброю по території інших держав. Що стосується іншої допомоги, нам потрібна далекобійна зброя, цей дефіцит нікуди не дівся і я буду піднімати це питання", — сказав президент України.

Я не збираюсь знаходити аргументи для того, щоб президент Байден бачив нас в НАТО — Зеленський

Про це заявив на пресконференції президент України Володимир Зеленський.

"Я вдячний президенту Байдену, і конгресу, і людям Америки, які є лідерами в допомозі Україні. Ми високо це цінуємо. Я не збираюсь знаходити аргументи для того, щоб президент Байден бачив нас в НАТО. Я вважаю, що ці аргументи мають бути взаємними, бо це є безпека сходу європейського континенту і східного флангу НАТО. Я так вважаю, що ми потрібні не менш НАТО, ніж навпаки", — зазначив Зеленський.

Президент України висловив впевненість, що після війни Україна буде членом НАТО: "Ми все будемо для чого робити, щоб у нас зі Сполученими Штатами Америки було однакове розуміння, однакове бачення".

Столтенберг пояснив чим Рада Україна-НАТО відрізнятиметься від роботи комісії

"Рада (Рада Україна-НАТО-ред.) відрізняється від попередньої комісії. Насамперед тим, що це орган, який може приймати рішення. І ми зустрічаємося на рівних. Це не зустріч 31 союзника з партнером. Це рада, яка дійсно приймає рішення, де ми зустрічаємося на рівних. Ми можемо зустрічатися на рівні глав держав і урядів, як ми це зробимо сьогодні. Ми можемо зустрічатися на рівні міністрів оборони, на рівні послів, ми також можемо зустрічатися на військовому рівні, за участю наших начальників Генштабів та інших експертів, створювати групи", — заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Зеленський: Ми будемо мати окремі гарантії безпеки від кожної країни НАТО

Президент Володимир Зеленський заявив, що гарантії безпеки, які отримає Україна від членів Альянсу стануть своєрідною "парасолькою". За його словами, з кожною країною НАТО Україна матиме окремі домовленості щодо гарантій безпеки.

"Найважливіше — мати результати, щоб ми могли бачити конкретні кроки, які наближають нас до НАТО. Як я вже казав, деякі речі важко пояснити партнерам, тому що ми перебуваємо у стані війни. І партнери дійсно хочуть нам допомагати і сприяти, вони нам допомагають, але все ж таки ми живемо в інших умовах. Ми перебуваємо в умовах, коли йдеться про виживання, і партнери готові підтримувати нас, щоб ми вижили. Перш ніж ми зможемо жити, ми повинні вижити", — заявив президент.

Зеленський додав, що не вважає Будапештський меморандум "гарантіями безпеки".

"Фактично Україна була з цим документом і залишилася на самоті (з вторгеннням РФ-ред.)", — зауважив Зеленський.

Він додав, що найкращі гарантії безпеки для України — це вступ до НАТО.

"Сьогоднішні рамкові гарантії безпеки відкривають можливість підписання двостронніх документів з країнами членами НАТО", — додав Зеленський.

Зеленський: Результати саміту НАТО гарні, але якби було запрошення, вони були б ідеальні

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

"Ми обговорили наші очікування від саміту НАТО. І тут важливий результат — це визнання, що Україна не потребує Плану дій щодо членства на цьому шляху. Ми пройшли великий шлях у взаємосумісності з НАТО. І наші воїни мають максиально свіжий досвід співпраці з членами Альянсу. Вміле застосування зброї країн НАТО нашими воїнами вже довело, що глобальна демократія сильніше ніж терористичні загрози будь-кого проти нас", — наголосив Зеленський.

Він додав, що "результати саміту НАТО гарні, але якби було запрошення, вони були б ідеальні".

"Поки ми не в НАТО ще, але це вже реальність. Це і є наш захист — така велика підтримка суспільств світу. Бо це і є віра в Україну, як в майбутнього повноправного члена, рівноправного, і як в гаранта безпеки, і як в переможця в цій війні за свободу і права людей", — сказав президент.

Столтенберг: Ми затвердили пакет з трьох пунктів щодо атлантичної інтеграції України

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"Ми погодили пакет із трьох частин, який наближає Україну до НАТО. Багаторічна програма практичної допомоги, створення нової Ради НАТО Україна та повторне підтвердження того, що Україна стане членом НАТО та скасування вимог щодо Плану дій щодо членства. Наша нова багаторічна програма допомоги Україні допоможе вам перейти від надійної епохи до обладнання та стандартів НАТО, а також зробить збройні сили України повністю сумісними з НАТО", — зазначив Столтенберг.

Він додав, що за кілька хвилин розпочнеться установче засідання Ради Україна-НАТО: "Це форум, де Україна та союзники по НАТО зустрінуться на рівних, проведуть кризові консультації та спільно засідають. Зараз Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли".

"Рішення, прийняті тут, у Вільнюсі, ознаменували початок нової сторінки у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємось на рівних. Ми з нетерпінням чекаємо того дня, коли ми зустрінемося як союзники", — додав генсек НАТО.

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і президент України Володимир Зеленський під час пресконференції під час саміту лідерів НАТО у Вільнюсі, Литва, 12 липня 2023 року. REUTERS / Ints Kalnins

Австралія поставить Україні ще 30 бронемашин Bushmaster

"Я щойно зустрівся з президентом Зеленським і підтвердив, що ми надамо Україні ще 30 захищених мобільних транспортних засобів Bushmaster. Цей новий пакет військової допомоги доводить загальну кількість Bushmaster до 120 одиниць", — заявив прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албенізі.

Зеленський розпочав зустріч з генсеком НАТО

Про це президент України написав у Twitter.

"Розпочали зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сьогодні відбувається перше засідання Комісії Україна - НАТО. Ми разом зробимо все, щоб вона була ефективною", — зауважив Зеленський.

Воллес про можливе розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі: Ми бачимо, що цей процес прогресує

Про це міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив на полях саміту НАТО.

"Ми бачили з відкритих джерел, що Путін зробив заяву, що деяка зброя уже там чи готується до цього. Цікаво щодо Путіна, що хоч він і має репутацію брехуна, він не завжди бреше. Одна з проблем з Україною була в тому, що він написав у своїй статті, що він зробить з Україною. Іноді він не бреше", — зазначив Воллес.

Щодо ознак появи ядерної зброї з Росії у Білорусі, Воллес додав, що з відкритих джерел є ознаки того, що "цей процес прогресує".

У Запоріжжі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Навчання пілотів розпочнуться в Данії в серпні — Оллонгрен

Про це на полях саміту НАТО заявила міністерка оборони Данії Кайса Оллонгрен.

"Навчання пілотів розпочнуться в Данії в серпні. Дякуємо Румунії, за рішення розмістити у себе центр з обслуговування та тренування. Я вважаю, що це важлива частина нашої співпраці з Україною та показник єдності НАТО", — заявила Оллонгрен.

Вона також додала, що для тренувань українських пілотів потрібно "зелене світло" від Вашингтону.

"Якщо ви тренуєте українських пілотів та інженерів для використання F-16, має бути перспектива того, що вони зможуть використати ці можливості. Але це вимагає окремого рішення, тому що це американська система. Тож, потрібно креме рішення, зелене світло від Вашингтону, і це буде наступним кроком", — додала міністерка оборони Данії.

Саміт НАТО: Зеленський обговорив оборонну підтримку України з прем'єром Австралії

"Розпочали зустріч із Австралією. Обговоримо з прем’єр-міністром Ентоні Албенізі оборонний пакет для України. Дякуємо за підтримку", — написав Володимир Зеленський у Twitter.

Трьох військових з Хмельниччини підозрюють у держзраді

Про це Суспільному Хмельницький розповіла прессекретарка СБУ у Хмельницькій області Людмила Рябчук.

За її словами, контррозвідники УСБУ Хмельниччини встановили, що перший з них — 38-річний чоловік родом з Волочиська у 2014 році добровільно перейшов на бік Росії.

"Колишній заступник командира окремого загону спеціального призначення — командир 1 гірничо-стрілецької групи після анексії Криму зрадив військовій присязі на вірність українському народові. Незабаром він отримав російське громадянство, вищу посаду та продовжив службу в 144 спеціальному моторизованому полку внутрішніх військ РФ. За оперативними даними, у березні 2022 року підозрюваний брав участь у бойових діях проти ЗСУ та окупації Херсонщини", — сказала Людмила Рябчук.

Інший підозрюваний — родом з Кам'янець-Подільського району. До 2014 року чоловік був командиром одного із відділень бойової частини морського тральщика "Черкаси" ВМС ЗСУ, каже Людмила Рябчук: "Нині він служить у лавах російських військових на протидиверсійному катері "Юнармієць Криму".

Крім того, ще один ексвійськовий ЗСУ, перебуваючи на військовій службі в Криму, відмовився виконати наказ і не прибув на континентальну територію України у визначені пункти збору. Слідчі СБУ заочно оголосили трьом чоловікам про підозру у державній зраді.

Кулеба: Перші F-16 будуть літати в українському повітрі до кінця першого кварталу 2024-го

Про це голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Я думаю, що якщо до кінця першого кварталу наступного року перші F-16 будуть літати в українському повітрі, керовані українськими пілотами, то це буде відповідно до графіку. Але треба готувати інженерів, техніків, треба готувати інфраструктуру. Багато є нюансів, тому графік може зсуватися", — сказав Кулеба.

Норвегія поставить Україні безпілотники Black Hornet

Про це на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам. За його словами, Норвегія передасть Україні 1000 таких БпЛА.

"Безпілотник Black Hornet норвезької компанії Teledyne FLIR є лідером світового ринку. Він використовується у низці країн-союзників, включаючи США і Великобританію. Безпілотник використовується для розвідки та ідентифікації цілей. Він простий в управлінні, надійний в будь-яких умовах, його важко виявити і він особливо добре підходить для ведення бойових дій в міських умовах", — заявив Грам.

Воллес: Ми не хочемо привносити конфлікт, пов'язаний зі статтею п'ятою, прямо в альянс НАТО

Про це заявив під час брифінгу міністр оборони Сполученого королівства Бен Воллес у відповідь на питання щодо умов приєднання України до НАТО.

"На умовах, з якими, я думаю, всі згодні, і які вже давно існують, для будь-якої країни, яка хоче приєднатися. Ми не хочемо привносити конфлікт, пов'язаний зі статтею п'ятою, прямо в альянс НАТО. І я думаю, що це було досить зрозуміло. Українці завжди це розуміли, і я думаю, що це реальність. Близько 50 країн підтримують Україну в досягненні успіху в цьому конфлікті. Тому я думаю, що ця умова є зрозумілою позицією. Я думаю, що люди дещо пропустили у вчорашньому комюніке. Більш широке питання полягає в тому, що зараз існує повне визнання того, що Україна приєднається до НАТО. Це не питання "якщо", а питання "коли". І я розумію нетерпіння президента Зеленського щодо "я хочу розклад". Але, зрештою, культурно прийнято, що Україна приєднається до НАТО, це станеться за будь-яких умов", — заявив Воллес.

Україна отримає "значний" новий пакет допомоги на саміті НАТО — ЗМІ

Президент США Джо Байден і лідери НАТО "одноголосно погодилися" надіслати Україні "значний" новий пакет допомоги, повідомила журналістам старша директорка Ради національної безпеки з питань Європи Аманда Слоут. При цьому вона відмовилася надати додаткові подробиці.

Альянс також проведе установче засідання Ради Україна-НАТО перед зустріччю Байдена з Зеленським, на порядку денному якого буде "близька та довгострокова підтримка України", додала Слоут.

Очікується, що у середу Байден виступить з великою промовою про зовнішню політику, розмірковуючи про силу та могутність альянсу НАТО.

Україна та Швеція підписали угоду про співпрацю у сфері оборонних закупівель

Про це повідомляє міністр оборони України Олексій Резніков.

"Ще гарні новини з Вільнюса! Україна та Швеція підписали угоду про співпрацю у сфері оборонних закупівель. Цей документ відкриває великі можливості як для наших Збройних Сил, так і для шведських компаній, таких як SAAB та інші. Дякую моєму другові та колезі Полу Йонсону", — написав Резніков у Twitter.

Зеленський розпочав зустріч з прем'єр-міністром Британії

"Зустріч з Прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Суна розпочалася. Наші переговори завжди зміцнюють глобальну безпеку! Більше новин незабаром", — повідомив президент Володимир Зеленський у Twitter.

Саміт НАТО: Салліван пояснив, чому Альянс не зміг "піти далі" по Україні

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

"Все залежить від того, що ми маємо на увазі під поняттям йти далі. Я вважаю, що у нас був широкий консенсус в Альянсі, що приєднання України до НАТО зараз посеред війни означатиме війну НАТО з Росією. І по всьому Альянсі є розуміння, що зараз війна НАТО з Росією немає сенсу", — заявив Салліван на брифінгу.

Він додав, що союзники розуміють, що усунення ПДЧ як одного з бар'єрів, було тим, на що погодилися всі.

"Існує консенсус щодо визнання того, що Україна зробила значні кроків уперед в питаннях реформ як в сфері безпеки та і в інших демократичних реформах. Але й існують ще кроки, які треба виконати", — додав Салліван.

Кулеба: "Шлях до НАТО став коротшим, але не став швидшим"

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю Радіо Свобода. За його словами, після саміту у Вільнюсі шлях до НАТО став коротшим, але не став швидшим. Коментуючи прийнятність для України “ізраїльської” безпекової моделі, глава МЗС зазначив, що Київ влаштує будь-яка модель, яка не є альтернативою членства України в НАТО.

“Можна називати по-різному ці моделі. Нас влаштовує будь-яка модель, яка не є альтернативою членства України в НАТО. І саме тому і в переговорах, які на всіх рівнях велися (від президента до послів України на цю тему), ми постійно наголошували (і ви побачите це в остаточному рішенні), що гарантії не є заміною членства в НАТО”, — сказав Кулеба.

Він додав, що Україні не потрібен другий Будапештський меморандум, “коли за пусті обіцянки віддали ядерну зброю”. І Україна не віддасть членство в НАТО за будь-які обіцянки. Тому що всі розуміють, що найсильніша, найпотужніша гарантія того, що в Європі не буде більше війни, — це членство України в Альянсі, зазначив міністр.

З 15 липня у Литві розпочнеться прокат "Мавка. Лісова пісня"

Як повідомляє Держкіно, на території Литви також відбудуться спеціальні покази мультфільму українською, їх транслюватимуть у найбільших кінотеатрах, зокрема, в таких: Forum Cinemas, Apollo, Cinamon, Multikino, Pasaka, Spindulys, Atlantis.

З графіком сеансів українською можна дізнатися на сайтах кінотеатрів.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

Як повідомили у зведенні обласних державних адміністрацій, Черкаську область уночі військо РФ атакувало область "Шахедами". Є влучання в один із об'єктів нежитлової інфраструктури в Черкаському районі. Унаслідок влучання виникла пожежа, її ліквідували. Двох потерпілих із опіками доправили до лікарні. Обстеження території триває. Дані щодо наслідків уточнюються.

Чернігівщина: за добу зафіксовано 2 обстріли (17 вибухів) у Сновській громаді Корюківського району та Новгород-Сіверській громаді Новгород-Сіверського району — із мінометів. Обійшлося без жертв та руйнувань.

Сумщина: вночі та зранку військо РФ здійснило 6 обстрілів — 29 вибухів. Обстріляно Білопільську та Хотінську громади. Попередньо — без наслідків. 11 липня росіяни здійснили 22 обстріли прикордоння. Зафіксовано 225 вибухів. Обстрілів зазнали Краснопільська, Великописарівська, Дружбівська, Шалигинська, Білопільська, Глухівська, Есманська, Хотінська громади.

Краснопільська громада: окупанти РФ били з мінометів (15 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів залишилось без світла 370 абонентів. Внаслідок ще одного обстрілу пошкоджено цивільні будівлі. Хотінська громада: військо РФ било з мінометів (6 вибухів). Внаслідок обстрілу пошкоджено ЛЕП.

Запорізька область: військові РФ 69 разів обстріляли 16 прифронтових населених пунктів Запорізької області. Артилерійські удари були по Оріхову, Гуляйполю, Залізничному, Малій Токмачці, Єгорівці, Малинівці, Степногірську, тричі атаковані авіабомбами Оріхів та Преображенка; з РСЗВ — по Оріхову, Новодарівці, Червоному. Наразі зафіксовано 43 повідомлення про руйнування цивільних об'єктів.

Під час артилерійської атаки по житловому кварталу Гуляйполя 85-річний чоловік отримав важкі травми, врятувати пораненого не вдалося.

Дніпропетровщина: від вечора військо РФ обстріляло Нікопольський район 6 разів. Росіяни атакували дроном і важкою артилерією. Влучили по Марганецькій громаді та Нікополю. Люди неушкоджені. Наслідки з'ясовуються, рятувальники обстежують територію.

Харківщина: протягом доби окупанти РФ обстріляли з артилерії близько 15 прикордонних населених пунктів Харківського, Ізюмського, Чугуївського, Куп‘янського районів. Внаслідок обстрілу с. Вишневе Ізюмського району горіло складське приміщення з насінням соняшника. Жертв та постраждалих немає.

Також 11 липня військо РФ завдало удару керованою авіаційною бомбою по с. Кучерівка Куп'янського району. Пошкоджено 4 приватних будинки, поранення зазнав 74-річний чоловік. Госпіталізований в стані середньої тяжкості. Ввечері росіяни обстріляли с. Хатнє Куп'янського району. Пошкоджено будівлю клубу.

Луганщина: минулої доби військо РФ обстріляло Новоселівське, що біля Сватового, і Білогорівку, розташовану у протилежному боці ділянки фронту, а також Невське. Вночі окупанти РФ ударили із реактивної системи залпового вогню. В селі зафіксовані чергові руйнування. За добу окупанти РФ здійснили 107 обстрілів( 536 снарядів).

На окупованих територіях російські окупанти знаходять нові способи примусової мобілізації. З 11 липня співробітники “ГИБДД” почали вилучати водійські посвідчення в чоловіків, які не мають у військовому квитку позначки про перебування на військовому обліку. Повернення посвідчення відбувається виключно після явки до військкомату.

Донеччина: за минулу добу росіяни здійснили 17 обстрілів із РСЗВ “Смерч”, “Град”, артилеріі, мінометів. Обстріляли Авдіївку, Часів Яр, смт Велика Новосілка, смт Щербинівка, с.Юрківка, с.Пречистівка, с.Богоявленка, Торецьк. Пошкоджено 20 об’єктів: 16 житлових будинків, господарська будівля ТОВ "Агротіса", господарча споруда, гараж, цивільний автомобіль. За добу на Донеччині — 4 поранених.

Миколаївщина: 11 липня військо РФ завдало артилерійського обстрілу по м. Очаків Очаківської громади, пошкоджені житлові будинки, зайнялася господарча споруда. Також 11 липня військо РФ обстріляло Куцурубську громаду. Внаслідок влучань відбулося займання сухої трави на присадибних ділянках. Пожежу ліквідували. Обійшлося без постраждалих.

Херсонщина: за добу по області окупанти РФ здійснили 67 обстрілів (313 снарядів), з них по м. Херсон — 5 артилерійських обстрілів (21 снаряд).

Військо РФ влучило в:

  • райони 23 населених пунктів області;
  • будівлю гуманітарного штабу (м.Херсон);
  • споруду водонапірної башти (с.Михайлівка).

Відомо про влучання в гуманітарний штаб у Херсоні та щонайменше пʼять житлових будинків. У місцях обстрілів сталися пожежі. Через обстріл постраждали мирні люди.

Серед них — 8-річний хлопчик, у якого діагностували поранення середнього ступеня тяжкості. На момент російського удару він був на подвірʼї будинку. У 68-річного чоловіка — важкі поранення. Двоє людей, 56-річна жінка та 52-річний чоловік, дістали поранення середнього ступеня тяжкості.

Ще один чоловік постраждав у Кіндійці. Також російські військові вдарили з “Градів” по Софіївці Станіславської громади. Внаслідок обстрілу загинула 65-річна жінка. Всього за добу через російську агресію одна людина загинула, 5 дістали поранення.

У Вільнюсі відбувається двостороння зустріч української делегації з німецькою

Як передає кореспондентка Суспільного, прямо зараз у Вільнюсі на полях саміту НАТО українська та німецька делегації обговорюють гарантії безпеки для України.

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
У Вільнюсі розпочалася зустріч делегації України та ФРН на вищому рівні. Фото: Роксолана Лісовська, Суспільне

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
Президент Володимир Зеленський (праворуч) та федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц (ліворуч). Фото: Роксолана Лісовська, Суспільне

Другий день саміту НАТО, коаліція з підготовки українських пілотів. 504 день війни. Онлайн
Президент Володимир Зеленський та канцлер ФРН Олаф Шольц на саміті НАТО 12 липня 2023 року. Фото: Суспільне

Про зустріч також повідомив президент Володимир Зеленський у Twitter.

"Ми розпочали зустріч з Німеччиною. Діалог з Олафом Шольцем буде як завжди змістовним. Очікуємо хороших новин щодо захисту життя українців та нашої оборони", — написав Зеленський.

Російський мільярдер Абрамович хоче оскаржити санкції ЄС

Російський мільярдер Роман Абрамович у середу оскаржить санкції Європейського Союзу, введені проти нього після війни в Україні. Про це пише Reuters з посиланням на джерело в оточенні олігарха.

Абрамович стверджує, що обмеження були введені лише тому, що він є відомим росіянином. Його адвокати наполягатимуть, що санкції ЄС є безпідставними і були введені лише тому, що він є відомим російським бізнесменом.

Торік у лютому Абрамович рішуче заперечував повідомлення про його нібито близькість до Владимира Путіна і Росії. У березні 2022 року він брав участь у першому раунді мирних переговорів у Туреччині, спрямованих на припинення російського вторгнення в Україну.

Кулеба обговорив підсумки саміту з Анналеною Бербок

"У Вільнюсі ми з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок обговорювали підсумки саміту для Європи. Я привітав посилення практичної допомоги, скасування ПДЧ і Ради Україна-НАТО як інструменту інтеграції. Я також звернув увагу на відсутність певності в запрошенні. Ми продовжуємо працювати з союзниками, щоб заповнити цю прогалину", — заявив Дмитро Кулеба у Twitter.

Кулеба подякував Данії за лідерство в авіаційній коаліції

"Я зустрівся з міністром закордонних справ Данії Ларсом Льокке Расмуссеном, щоб подякувати Данії за лідерство в авіаційній коаліції. Незабаром українські льотчики та техніки почнуть навчатися керуванню F-16, і ми розраховуємо на пришвидшення доставки літаків. Ми також обговорили шляхи нарощування артилерійських можливостей України", — повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 6 кораблів РФ — ВМС України

Станом на ранок 12 липня у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 6 кораблів РФ, крім того, 1 корабель чергує в Азовському морі, повідомляють ВМС ЗСУ.

В окупованому Севастополі лунали вибухи

В районі Севастопольської бухти та Камишового шосе пролунало декілька вибухів. Про це Суспільному Крим розповів місцевий мешканець.

"В місті чути глухі вибухи біля Севастопольської бухти. Вже було чути 5-6 вибухів. Також періодично чути стрілянину", — зазначив він.

Інший житель Севастополя підтвердив Суспільному Крим, що чув вибухи та стрільбу в районі Камишового шосе.

Окупаційний губернатор Севастополя Михайло Развожаєв прокоментував гучні звуки у місті.

"У районі Козацької бухти на полігоні військової частини відбувається бойова підготовка особового складу зі стріляниною зі штатного озброєння. У місті все спокійно", — написав він у своєму Telegram-каналі.

ЄС готовий надати Україні гарантії безпеки — Мішель

"Ми готові надати Україні гарантії безпеки і підтримуємо запропоновану президентом Зеленським формулу миру. Немає місця безкарності", — написав у Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель.

Єрмак: Сьогодні перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО

Голова Офісу президента Андрій Єрмак нагадав, що 12 липня у Вільнюсі заплановано перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО.

"Також заплановані двосторонні зустрічі з нашими союзниками. Будемо говорити про оборону, безпеку, зброю, Формулу миру Президента України Володимира Зеленського", — написав Єрмак в Telegram.

Саміт НАТО: Зеленський розповів порядок денний щодо України

У другий день саміту НАТО у порядку денному щодо України розглядатимуться три пріоритети, розповів під час короткого преспідходу Володимир Зеленський, передає кореспондентка Суспільного.

"У нас на порядку денному саміту три пріоритети. По-перше, це нові пакети допомоги, пакети збройної допомоги, які необхідні на полі бою. Друге - запрошення до НАТО. Ми хочемо бути на тій самій хвилі, що й всі з усіма розуміннями. І те що ми чуємо сьогодні , я вже це говорив, що ми матимемо запрошення, коли безпекові питання дозволятимуть цього. Я хотів би обговорити з нашими партнерами ці питання. І третя, я виступатиму з цим і боротимусь за це сьогодні, це гарантії безпеки для України на шляху до НАТО", — заявив президент України.

Сили РФ обстріляли Білопільську та Хотінську громади на Сумщині

Вночі та зранку 12 липня сили РФ шість разів обстрілювали Білопільську та Хотінську громади. Зафіксовано 29 вибухів.

Попередньо жертв та руйнувань цивільної інфраструктури немає, повідомили в ОВА.

Які громади були під обстрілами

  • Білопільська громада: російські військові завдавали ударів з мінометів (10 вибухів) та гранатометів: СПГ (2 вибухи) та АГС (4 вибухи).
  • Хотінська громада: був мінометний обстріл (5 вибухів).

"Закріплюються на нових позиціях". В Генштабі розказали про успіхи на півдні та півночі Бахмута

Українські військові продовжують просуватись на півдні та півночі від Бахмута та закріплюються на нових позиціях.

Про це повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов

"На напрямках Біла Гора — Андріївка та Біла Гора — Курдюмівка мали подекуди успіх, закріплюються на досягнутих рубежах", — сказав речник.

За його інформацією, російські війська на Бахмутському напрямку переміщують свої підрозділи та застосовують резерви.

Хакери, пов'язані з РФ, атакували іноземних дипломатів в Україні — Reuters

Хакери, яких підозрюють у роботі на російську зовнішню розвідку, націлили на десятки дипломатів у посольствах в Україні фальшиву рекламу вживаних автомобілів у спробі зламати їхні комп’ютери. Про це пише Reuters з посиланням на звіт фірми з кібербезпеки Palo Alto Networks Unit 42, з яким ознайомилися у редакції.

Цей звіт буде опубліковано пізніше в середу, 12 липня.

Широкомасштабна шпигунська діяльність була спрямована на дипломатів, які працювали щонайменше у 22 із приблизно 80 іноземних представництв у столиці України Києві, заявили аналітики дослідницького підрозділу Palo Alto Networks Unit 42.

Російські хакери намагались зламати комп'ютери українських дипломатів за допомогою рекламного оголошення.

“Кампанія почалася з нешкідливого та законного заходу. У середині квітня 2023 року дипломат МЗС Польщі розіслав електронною поштою легітимну рекламну листівку до різних посольств із рекламою продажу вживаного седана BMW 5-серії, розташованого в Києві”, — йдеться у повідомленні.

Польський дипломат, який відмовився назвати своє ім'я з міркувань безпеки, підтвердив роль своєї реклами в цифровому вторгненні.

Хакери, відомі як APT29 або "Cozy Bear", перехопили і скопіювали цю листівку, вбудували в неї шкідливе програмне забезпечення, а потім розіслали її десяткам інших іноземних дипломатів, які працюють у Києві, повідомляють дослідники. Дослідники змогли пов'язати фальшиву рекламу автомобілів з SVR, оскільки хакери повторно використовували певні інструменти і методи, які раніше були пов'язані зі шпигунським агентством.

"Дипломатичні місії завжди будуть цінними об'єктами шпигунства. Через шістнадцять місяців після російського вторгнення в Україну розвідка навколо України і дипломатичні зусилля союзників майже напевно є пріоритетними для російського уряду", — йдеться у звіті.

У 2021 році американські та британські спецслужби ідентифікували APT29 як підрозділ Служби зовнішньої розвідки Росії, яка не відповіла на запит Reuters про коментарі щодо хакерської кампанії.

У квітні польська контррозвідка і органи кібербезпеки попередили, що ця ж група провела "широкомасштабну розвідувальну кампанію" проти країн-членів НАТО, Європейського Союзу та Африки.

Президент Литви прокоментував рішення першого дня Саміту НАТО у Вільнюсі

Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував рішення першого дня Саміту НАТО у Вільнюсі, передає кореспондентка Суспільного.

"Я думаю, що це був максимум, якого ми могли досягти вчора, тому що зараз ніхто не говорить про членство. Ми говоримо про членство, коли дозволять умови", — сказав Науседа.

У ставку-охолоджувачі ЗАЕС рівень води залишається стабільним — Енергоатом

Станом на 08:00 12 липня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС залишається стабільним та становить 16,47 м.

Про це повідомили у ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою", — йдеться у повідомленні.

У каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, рівень води становить 11,08 м. Рівень води в каналі суттєво не падає, адже його показники вже не залежать від Каховського водосховища, зауважили в Енергоатомі:

"Варто нагадати, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається".

Радіаційний стан на Запорізькій АЕС – у межах чинних норм, поінформували на підприємстві.

У РФ начальник Генштабу Герасимов вперше з'явився на ТБ після заколоту Пригожина — британська розвідка

Начальник Генштабу Росії генерал Валерій Герасимов вперше виступив на телебаченні після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" 24 червня. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Виступ відбувся 10 липня.

Герасимова по відеозв’язку інформував начальник штабу Повітряно-космічних сил Росії генерал-полковник Віктор Афзалов. Афзалов перебуває на посаді не менше чотирьох років, але це, мабуть, його перша публічна поява з Герасимовим, відзначили британські розвідники.

Афзалов є заступником головнокомандувача ВКС РФ генерала Сергія Суровікіна.

“Зростання популярності Афзалова серед громадськості, в той час як місцезнаходження Суровікіна залишається неясним, додає додаткової ваги гіпотезі про те, що Суровікін був відсторонений після заколоту”, — йдеться у звіті британської розвідки.

Армія РФ з РСЗВ та авіації обстріляла звільнені села Луганщини

Вночі на 12 липня російські війська з РСЗВ та авіації обстріляли Невське та Білогорівку на Луганщині.

Про це повідомив очільник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

"У Невському залишають близько півсотні людей. Вночі противник вдарив із реактивної системи залпового вогню. В селі зафіксовані чергові руйнування. Періодично ці населені пункти потерпають від нальотів ворожої авіації. Вчора – Білогорівка і Невське", – написав він.

У листопаді 2022 року українські військові звільнили 12 населених пунктів Луганщини. Україна контролює близько п'яти відсотків території Луганщини.

За минулу добу армія РФ обстріляла 16 населених пунктів Запорізької області: є загиблий

Протягом минулої доби, 11 липня, російські військові обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області. Одна людина загинула.

Про це сьогодні, 12 липня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок обстрілів житлового кварталу Гуляйполя поранення отримав 85-річний чоловік:

"Його оперативно доправили до найближчого медичного закладу, але, на жаль, врятувати гуляйпільця не вдалося".

Загалом армія РФ 69 разів обстріляла міста та села Запорізької області:

  • тричі атакувала авіабомбами Оріхів та Преображенку;
  • 6 разів обстріляла з РСЗВ Оріхів, Новодарівку, Червоне.
  • 60 артилерійських обстрілів здійснила по Оріхову, Гуляйполю, Залізничному, Малій Токмачці, Єгорівці, Малинівці, Степногірську.

"Наразі зафіксовано 43 повідомлення про руйнування цивільних об'єктів", — повідомили в адміністрації.

Три громади Чернігівської області обстріляли російські війська

11 липня Чернігівщину знову обстріляли росіяни. Під вогнем опинилися: Новгород-Сіверська Семенівська та Сновська громади. Про це Суспільному повідомиларечниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

У Сновській громаді прикордонники зафіксували мінометний обстріл в напрямку села Клюси. Всього нарахували 33 вибухи.

Новгород-Сіверська громада — мінометний обстріл в напрямку села Грем’яч. Один вибух.

Семенівська громада артобстріл в напрямку села Тимоновичі. Вісім вибухів.

"Протягом 11 липня росіяни здійснили чотири обстріли з різних видів озброєння. Зафіксовано 42 вибухи", — додала речниця.

РФ завдала удару по Кучерівці авіабомбою: є поранений

Внаслідок удару керованою авіабомбою по Кучерівці Куп'янського району поранення зазнав 74-річний чоловік.

Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Пораненого чоловіка ушпиталили у стані середньої тяжкості. Також під час обстрілу булопошкоджено щонайменше чотири приватні будинки", — розповів Синєгубов.

Військові РФ 67 разів обстріляли Херсонщину: загинула людина, п'ятеро поранених

Упродовж 11 липня російська армія з мінометів, артилерії, танків, "Градів", гранатометів, протитанкових ракетних комплексів та дронів 67 разів обстріляла Херсонську область, випустила по її території 313 снарядів. По Херсону — 21 снаряд.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області, гідротехнічну споруду в Бериславському районі та будівлю гуманітарного штабу в Херсоні.  Через російську агресію одна людина загинула, п'ятеро, зокрема дитина, поранені, йдеться в повідомленні.

В ніч на 12 липня армія РФ атакувала Садове та Херсон. Загалом за добу 17 разів обстріляла Херсонську міську територіальну громаду, використала для цього 98 снарядів, повідомила в Telegram МВА.

Ураження зафіксували в Херсоні, Антонівці, Молодіжному та Наддніпрянському. Поранені п'ятеро людей, зокрема дитина, йдеться в повідомленні.

Зросла офіційна кількість поранених внаслідок агресії РФ дітей — ОГПУ

Більше ніж 1546 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 12 липня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 494 дитини загинули та щонайменше 1052 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, пояснили в ОГПУ.

За добу російське військо втратило 510 військових — Генштаб

Станом на ранок 12 липня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 235 530 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 510 військових.

На Донеччині через обстріли поранені чотири людини

На Донеччині 11 липня від обстрілів з боку російської армії четверо людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 11 липня кількість жертв росіян на Донеччині зросла на чотирьох поранених: двоє у Торецьку, один у Лимані і Великій Новосілці", — написав Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали троє людей у гострому та жителі Лимана, Сіверська, Краматорська та Білогорівки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1609 людей, поранення отримали 3834 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Над Черкащиною фіксували російські безпілотники. Є влучання та травмовані

Уночі 12 липня над Черкащиною фіксували російські безпілотники. Як повідомив Суспільному начальник ОВА Ігор Табурець, є влучання, двоє людей отримали травми.

Повітряна тривога в області тривала майже чотири години.

За словами посадовця, в області є влучання в один з об'єктів нежитлової інфраструктури:

"Складна ніч. Понад три з половиною години Черкащина була на тривозі. Ворог атакував нашу область "Шахедами". Маємо влучання в один із об'єктів нежитлової інфраструктури в Черкаському районі. Унаслідок цього там виникла пожежа — натепер уже ліквідована. Двох потерпілих з опіками доправлено до лікарні".

Ігор Табурець зазначив, що наразі триває обстеження території.

Війська РФ атакували Нікопольський район Дніпропетровщини дроном та з важкої артилерії

У ніч на 12 липня війська РФ 6 разів обстріляли Нікопольщину. Про це повідомивочільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Район атакували дроном та з важкої артилерії. Влучили по Марганецькій громаді та Нікополю.

Загиблих та поранених немає. Наслідки обстрілу з'ясовують рятувальники.

В ISW проаналізували реакцію РФ на перший день Саміту НАТО у Вільнюсі

Реакція Кремля і російських провоєнних блогерів на перший день саміту НАТО була відносно стриманою. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Речник Кремля Дмітрій Пєсков очікувано похмуро оцінив перший день саміту НАТО, поскаржившись, що саміт має "яскраво виражений, концентрований антиросійський характер", — йдеться в аналітичному звіті.

Як відзначили аналітики, Пєсков повторив шаблонну риторику про те, що подальша безпекова допомога Заходу Україні та обіцяне майбутнє членство України в НАТО призведуть до серйозних наслідків.

Російські провоєнні блогери висловили загальне невдоволення з приводу нових поставок зброї в Україну, але на момент публікації звіту ISW не висловили жодної серйозної реакції.

Блогери, ймовірно, чекають на основні події, які відбудуться на другий день саміту, коли президент України Володимир Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом 12 липня, припускають аналітики ISW.

Повітряні Сили: ППО знищила 11 із 15 "Шахедів"

У ніч проти 12 липня сили ППО знищили 11 із 15 "Шахедів", повідомили зранку у Повітряних Силах.

"У ніч на 12 липня російські окупанти атакували Україну з північно-східного напрямку (Курськ) ударними безпілотниками іранського виробництва "Shahed-136/131". Усього в ударі було задіяно 15 дронів-камікадзе. 11 із них знищено в зонах відповідальності повітряних командувань "Центр" та "Схід", — йдеться у повідомленні.

До відбиття атаки були залучені зенітні ракетні підрозділи, винищувальна авіація, мобільні вогневі групи Повітряних Сил та протиповітряна оборона інших складових Сил оборони України.

За поточну та минулу добу авіація Повітряних Сил завдала майже 30 групових авіаційних ударів по тилах, військовій техніці, позиціях та скупченню живої сили війська РФ.

Авіація Сил оборони за добу завдала близько 20 ударів по окупантах РФ — Генштаб

Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 — по зенітно-ракетних комплексах російського окупаційного війська. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 12 липня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях, засіб протиповітряної оборони та станцію РЕБ окупантів РФ.

На фронті РФ наступає на кількох напрямках — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Підрозділи ЗС Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 12 липня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти РФ зберігають військову присутність. Протягом минулої доби завдали авіаційних ударів в районах Волфиного Сумської області та Ветеринарного Харківської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів. Зокрема, це Карповичі, Миколаївка Чернігівської області; Сопич, Ромашкове Сумської області та Стрілеча, Ветеринарне, Стоївка і Сотницький Козачок на Харківщині.

На Куп’янському напрямку українські воїни тримають оборону. Військо РФ завдало авіаційного удару в районах населених пунктів Подоли, Кучерівка та Кислівка Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів з боку російських військових зазнали Красне Перше, Кам’янка,  Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби окупанти РФ безуспішно наступали в районі Веселого Донецької області. Військо РФ завдало авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка, Невське Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Торське,  Верхньокам'янське і Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії українські захисники успішно відбили атаки росіян у районі населеного пункту Григорівка та східніше Оріхово-Василівки. Від російських артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них — Олександро-Шультине, Васюківка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Південне та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах  Авдіївки, Первомайського та Невельського. Військо РФ завдало авіаційних ударів біля Нью-Йорка та Авдіївки. Окупанти РФ здійснили артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, це Авдіївка, Бердичі, Сєверне та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку під вогнем артилерії РФ українські захисники відбили усі атаки в районах населених пунктів Побєда, Новомихайлівка та Мар’їнка. Військо РФ здійснило обстріли понад 15 населених пунктів, серед них — Костянтинівка, Мар’їнка, Побєда та Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку окупанти РФ безуспішно наступали в районі Благодатного. Завдали авіаційних ударів біля Одрадного, Сторожевого, Рівнополя та Макарівки. Військо РФ здійснило обстріли понад 15 населених пунктів, серед них — Вугледар, Благодатне, Макарівка та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські окупанти зосереджують основні зусилля на недопущенні подальшого просування українських військ. Росіяни завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області та Золота Балка, Молодіжне Херсонської області. Здійснили артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них — Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Полтавка, Ольгівське Запорізької області; Козацьке, Львове, Інженерне, Токарівка Херсонської області та місто Херсон, а також Дніпровське, Дмитрівка та Іванівка на Миколаївщині.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, ведуть контрбатарейну боротьбу.

На 5 напрямках відбулося 29 бойових зіткнень, вночі РФ ударила по Україні "Шахедами" — Генштаб

Вночі РФ завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї атаки зараз уточнюється. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 12 липня. Військо РФ і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень.

За даними Генштабу, протягом минулої доби російські окупанти атакували Україну ударними безпілотниками типу “Shahed”. Усього було задіяно 28 дронів-камікадзе. ППО знищила 26 ударних БпЛА. Також українські захисники знищили 5 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Протягом минулої доби військові РФ завдали 65 авіаційних ударів та здійснили 71 обстріл із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

США прокоментували надання Україні ракет ATACMS

Білий дім веде непублічне обговорення щодо можливого постачання в Україну ракет великої дальності ATACMS. Про це повідомляє New York Times з посиланням на двох американських та одного європейського чиновника.

За словами співрозмовників видання, які говорили на умовах анонімності, може йтися про постачання кількох керованих ракет класу "земля-земля", які були зарезервовані для відповіді на інші загрози безпеці.

У травні Великобританія відправила до України крилаті ракети великої дальності Storm Shadow, а Франція на саміті НАТО у Вільнюсі пообіцяла поставити ідентичні ракети повітряного базування SCALP.

Представники Пентагону стверджують, що американський арсенал ATACMS порівняно невеликий і ракети були задіяні в інших військових планах Пентагону, зокрема на Корейському півострові.

Кірбі: запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією

В інтерв'ю виданню "Голос Америки" представник Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі сказав, що запрошення України до НАТО прямо зараз означало б "запрошення до війни" з Росією.

На думку Білого дому, США зараз мають допомагати Україні досягти успіху на полі бою та надати Україні гарантії щодо забезпечення безпеки з боку США та союзників до моменту закінчення війни, оскільки в України залишиться протяжний кордон із Росією.

В інтерв'ю журналіст поставив пряме питання, чи вважає президент США Джо Байден, що запрошення України до НАТО зараз є "запрошенням до війни" з Росією. На що Кірбі відповідає:

"Президент США сказав, що вступ України до НАТО зараз означав би вступ у війну з Росією, і саме це я мав на увазі у своїй попередній відповіді. Що стосується запрошення (України в НАТО — ред.), то союзники 2008 року в Бухарестській декларації ясно заявили, що НАТО — це майбутнє України", — сказав чиновник.

Відповідаючи на питання про терміни, той не назвав навіть приблизних дат сказавши, що зараз в Україні триває війна та обстріл.

ППО виявило та знищило усі цілі: Росія вночі атакувала Київ та область

У ніч проти 12 липня окупаційна армія РФ атакувала Київ та область ударними безпілотниками типу "Shahed". За інформацією пресслужби КМВА, сили протиповітряної оборони виявили та знищили всі цілі.

"Після понад тижневої перерви, противник другий день поспіль запускає іранські БпЛА по Києву. Повітряна тривога тривала понад 2 години. Всі ворожі цілі в повітряному просторі навколо Києва було виявлено і знищено силами і засобам нашої ППО", — повідомили в КМВА.

Північна Корея знову запустила балістичну ракету в бік Японії

Північна Корея випустила невизначену балістичну ракету в бік Східного моря в середу, 12 червня. Про це повідомляє видання Yonhap з посиланням на південнокорейські війська.

Об'єднаний комітет начальників штабів заявив, що виявив новий запуск ракети з території КНДР.

У понеділок і вівторок сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина Кім Йо Чон виступила з різкими заявами, в яких стверджувала, що американські військові літаки-розвідники "вторглися" на територію над виключною економічною зоною Північної Кореї.

Кім Чен Ин попередив, що КНДР вживатиме "чітких і рішучих" дій проти американських спостережних польотів у "економічній водній зоні" КНДР, заявивши, що може статися "шокуючий" інцидент.

Військові Південної Кореї відкинули зауваження Кіма, заявивши, що свобода навігації та польотів забезпечені у ВЕЗ.

Велика Британія надасть Україні пакет підтримки на 65 мільйонів доларів

Уряд Сполученого Королівства надасть пакет підтримки в розмірі 50 мільйонів фунтів (64,7 мільйона доларів) для ремонту обладнання та створення військового реабілітаційного центру в Україні. Про це інформує агентство Reuters.

У рамках нового траншу підтримки, який обговорюватиметься на саміті НАТО цього тижня, Великобританія та члени G7 нададуть тисячі додаткових боєприпасів до Challenger 2 і понад 70 бойових машин і машин матеріально-технічного забезпечення.

"Ці програми фінансуватимуться через Комплексний пакет допомоги НАТО Україні та підтримуватимуться спеціалістами з реабілітації з усього Альянсу", — йдеться у заяві британського уряду.

Очікується, що цю спільну декларацію підпишуть усі члени G7. У декларації буде визначено, як союзники підтримуватимуть Україну протягом наступних років для припинення війни.

Колаборанти на Луганщині готуються до втечі в РФ — ЦНС

Через контрнаступ ЗСУ колаборанти на тимчасово окупованих територіях Луганської області прагнуть отримати гарантії безпеки від вищого політичного керівництва РФ, у разі звільнення регіону від російсько-окупаційних військ. Про це пише Центр національного спротиву.

"Зокрема, мова йде про те, що Кремль має намір створити умови для евакуації на територію РФ та подальшої інтеграції в російське суспільно-політичне життя невеликої групи колаборантів з Луганщини", — йдеться у повідомленні.

За інформацією відомства, вже заплановано залучити орієнтовно від 10 до 15 людей, які працюють в місцевій окупаційній адміністрації, до членства у всеросійській політичній партії "Единая Россия" та видати відповідні партійні квитки.

Кулеба: НАТО не має тримати Україну в підвішеному стані, коли йдеться про членство

НАТО не має тримати Україну в підвішеному стані, коли йдеться про членство. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Bloomberg Television.

Союзники по НАТО прийняли багаторічну програму допомоги Україні на саміті у Вільнюсі 11 липня, але не надіслали запрошення оборонному альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час саміту заявив, що Україна зможе приєднатися, коли "союзники погодяться і будуть виконані умови".

Кулеба сказав Bloomberg, що вже є всі умови для того, щоб Україна отримала офіційне запрошення від союзників по НАТО на саміті, і що Україна продовжить працювати з членами НАТО над графіком вступу.

"Чим коротше він буде, тим краще буде для всіх", — сказав Кулеба.

Відбій тривоги у Київській області.

У Києві відбій повітряної тривоги.

У Росії планують створити макрорегіон та включити туди "ЛНР" та "ДНР"

У Росії хочуть Воронезьку та Ростовську області об'єднати з "ЛНР" та "ДНР" у макрорегіон "Донбас". Про це повідомляє видання ASTRA з посиланням на департамент економічного розвитку Воронезької області.

Влада регіонів у серпні планує підписати угоду заради "прискорення процесу інтеграції ДНР і ЛНР". 10 липня угоду обговорювали в уряді Воронезької області, а відповідний документ планують підписати у серпні цього року.

"Поки що ми не отримали запрошення, але це не означає програш" — Чернев

Українські партнери кажуть, що місце України в НАТО і вони готові готувати країну до вступу в Альянс. Про це заявив голова постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернев в етері марафону "Єдині новини".

"Поки що ми не отримали запрошення, але це не означає програш. Проблема в тому, що до сьогоднішнього дня ми в принципі не мали того самого переліку реформ, які мають бути зроблені з боку України, і ми саме це і хотіли побачити на саміті у Вільнюсі", — сказав Чернев.

Він зазначив, що Україна "побачила шість пунктів із семи", серед яких, підтримка “формули миру”, запропоновану президентом Володимиром Зеленським, додатковий пакет допомог, додаткове озброєння та створення Ради Україна-НАТО.

Литовка пробігла марафон з прапором з Бахмута на підтримку України

Яна Гренчунайте з Литви взяла участь у забігу, аби підтримати Україну та її вступ до НАТО. Цей прапор підняли у Вільнюсі у підтримку України, як майбутньої країни НАТО.

В команді десятків марафонців литовка пробігла з українським прапором військових з Бахмута до Вільнюса, де нині триває саміт Альянсу. Стяг передали президентам Литви та України, а згодом підняли на головній площа столиці.

"Україна в моєму серці. І також я знаю, чим є Росія. Я просто хотіла підвищити обізнаність про Україну та сказати, що вона може бути частиною НАТО", — розовіла дівчина.

Згодом український стяг перемістять із флагштоку у Валюсі до Національного музею Литви.

На Київщині працюють сили ППО, в області зафіксований рух російських безпілотників, повідомили в ОВА.

США ввели санкції проти глави розвідки Сербії

У вівторок, 11 липня, міністерство фінансів США ввело санкції проти керівника державного Агентства безпеки та інформації Сербії Олександра Вуліна. Про це йдеться на сайті відомства.

Вашингтон звинувачує Вуліна у використанні свого службового становища для надання допомоги Кремлю в його "зловмисній" діяльності, а також "у торгівлі зброєю" й причетності до "транснаціонального організованого злочинного угруповання, яке займалося наркоторгівлею".

Крім того, Сполучені штати вважають Олександра Вуліна одним із натхненників корупції серед високопосадовців Сербії.

Міністерство фінансів США оголосило, що вся власність та активи у Сполучених Штатах, або у володінні чи під контролем осіб США, інтерес у яких має Олександр Вулін повинні бути заблоковані та вся інформація про них — передана до Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC).

У відомстві додали, що "люди, які беруть участь в з особами, згаданими в даному санкційному документі, самі можуть бути піддані санкціям".

У Києві та низці областей — повітряна тривога.

У Київській області повітряна тривога. У Кіровоградській та Київській областях є загроза застосування ударних безпілотників, повідомили в командування Повітряних сил ЗСУ.

Польський Сейм ухвалив резолюцію про вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії

Польський Сейм ухвалив резолюцію про вшанування пам'яті жертв Волинської різанини у 80-ті роковини трагедії, повідомило відомство у Twitter.

"Польсько-українське примирення, яке роками будувалося представниками обох народів, має також включати визнання провини та вшанування пам'яті жертв Другої світової війни", — йдеться у резолюції.

Також у документі наголошується, що необхідно провести ексгумацію, гідно поховати і вшанувати пам'ять усіх жертв геноциду на східних прикордонних територіях країни.

"Сейм Республіки Польща бажає вшанувати пам'ять усіх жертв Волинської різанини. Особливо заслуговують на визнання ті представники українського народу, які ризикували своїм життям, щоб протистояти злочину, вчиненому їхніми співвітчизниками", — додали депутати у заяві.

У голосуванні взяли участь 440 депутатів, всі вони проголосували "ЗА".

Шойгу пригрозив Україні використанням касетних боєприпасів на полі бою

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що у разі постачання Україні касетних боєприпасів російська армія почне їх застосовувати на полі бою. Про це пише прокремлівське видання Інтерфакс.

Шойгу назвав цей захід "вимушеним і відповідним", підкресливши, що зараз Росія "утримувалася і утримується" від застосування касетних боєприпасів, оскільки розуміє, "яку загрозу вони несуть мирному населенню".

"У разі постачання США касетних боєприпасів на Україну російські Збройні сили будуть змушені у відповідь використовувати аналогічні засоби проти ЗСУ", — заявив Шойгу.

При цьому українська влада заявляє, що з початку повномасштабної війни російська армія вже неодноразово застосовувала касетні боєприпаси. Москва це заперечує.

Виплати ВПО будуть до кінця січня 2024 року, але не для всіх — Мінсоцполітики

Уряд 11 липня вніс зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Як зазначили у відомстві, цього року передбачено 57 млрд грн в держбюджеті для виплат допомоги ВПО. Наразі відбувається фінансування виплат для понад 2,6 млн людей.

З метою осучаснення умов надання допомоги для ВПО, Уряд ухвалив постанову, якою уточнили параметри надання цієї підтримки.

Для всіх ВПО, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 р. буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців — до кінця січня 2024 р.

Крім того, виплати не продовжуватимуться людям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

"Звертаємо увагу, що громадянам для продовження виплат ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично", — зазначають у Мінсоцполітиці.

Politico: ЄС розробляє план гарантій безпеки України

Дипломатична служба Європейського Союзу підготувала проект плану надання Україні довгострокових зобов’язань безпеки. Про це повідомляє видання Politico.

Документ, який отримав Politico, містить рекомендації щодо забезпечення "постійних" поставок зброї Україні, продовження військової підготовки, обміну розвідданими та допомоги налагодити зв’язки з європейськими оборонними компаніями.

Згідно з планом, найближчим часом чиновники ЄС запустять спеціальний фонд для фінансування відшкодування членам блоку за надсилання Україні своєї зброї. У документі названо фонд, який діятиме до 2027 року, "основним елементом безпекових зобов’язань перед Україною в короткостроковій і довгостроковій перспективі".

У Кличка прокоментували скарги на гучні екстрені сповіщення

Київська міська державна адміністрація прокоментувала скарги на гучні екстрені сповіщення у киян, заявивши, що їх розсилає ДСНС, повідомила пресслужба відомства.

"Екстрене сповіщення з гучним сигналом про повітряну тривогу та інші загрози розсилає Державна служба України з надзвичайних ситуацій через свою систему оповіщення", — йдеться у повідомленні КМДА.

У відомстві зазначають, що міська влада Києва повідомляє про повітряну тривогу тільки через застосунок "Київ Цифровий" та офіційний Telegram-канал КМДА.

На початок