На Хмельниччині запрацював дитячий польовий табір "Подільська Січ"

На Хмельниччині запрацював дитячий польовий табір "Подільська Січ"

На Хмельниччині запрацював дитячий польовий табір "Подільська Січ"
Дитячий польовий табір "Подільська Січ". Фото: Суспільне Хмельницький

Дитячий польовий табір "Подільська Січ»" запрацював на території ліцею в Іванківцях Хмельницької громади. Тут хлопці та дівчата віком від 9 до 17 років проходитимуть вишколи з військово-тактичної підготовки та національно-патріотичного виховання.

Про це Суспільному Хмельницький розповів комендант табору Федір Пронак. Він — ветеран російсько-української війни, брав участь в боях за місто Щастя Луганської області в 2014-2015 роках. До табору приїхав викладати військово-тактичну підготовку на запрошення організаторів.

"Коли вже починаєш працювати з дітьми, з кожним днем вони все більше розуміють, що таке війна, єдність і дружба. От навіть в першому етапі був тут хлопчик, такий трохи вредний. Я на другому етапі його спеціально поставив командиром, одягнув у форму. І він вже не кидається подушками, а ходить, як командир", — каже Федір Пронак.

Викладач у таборі "Подільська Січ" проводить заняття з військово-тактичної підготовки.
Викладач у таборі "Подільська Січ" проводить заняття з військово-тактичної підготовки. Фото: Суспільне Хмельницький

Вихованців табору "Подільська Січ", що нині проходять вишкіл в селі Іванківці Хмельницької громади, поділили на десять підрозділів, кожен із яких носить назву відомих під час російсько-української війни формувань української армії. Тут є і "Азов", і "Вовки да Вінчі", і 8 полк Сил спеціальних операцій. Кожному із вихованців дали позивний.

Правила та вимоги до учасників табору "Подільська Січ".
Правила та вимоги до учасників табору "Подільська Січ". Фото: Суспільне Хмельницький

Хлопець, із позивним "Тимко" — командир "Батальйону імені Шейха Мансура". Каже, що така підготовка для нього важлива.

"Тому що зараз воєнний час і дуже непросто, коли літають ракети і ти не знаєш, що робити, як діяти у цей момент", — говорить "Тимко".

Облаштований у польових умовах тир для дітей у таборі "Подільська Січ".
Облаштований у польових умовах тир для дітей у таборі "Подільська Січ". Фото: Суспільне Хмельницький

Юнак, із позивним "Скіф", командир підрозділу "Правий Сектор" розповідає, що у цьому році закінчив школу та планує вступати до академії Сухопутних військ у Львові. Тому каже: для нього це можливість додаткової підготовки до військової справи.

"Навчився тактики, з автоматом повзати. Навчився з дітьми ладнати, щоб вони мене слухали, прислухались до мене і я до них прислухався", — додає "Скіф".

Намети для ночівлі у таборі "Подільська Січ".
Намети для ночівлі у таборі "Подільська Січ". Фото: Суспільне Хмельницький

В таборі для дітей за рахунок меценатів організували безкоштовне проживання та п’ятиразове харчування. Це — вже друга зміна табору, розповідає організаторка таборування, староста округу Валентина Базилюк. За її словами, сюди взяли дітей із Олешинського округу та Хмельницького.

Польова кухня. Вихователь готує кашу для учасників табору "Подільська Січ".
Польова кухня. Вихователь готує кашу для учасників табору "Подільська Січ". Фото: Суспільне Хмельницький

"Першим чином, дітки, яких батьки на фронті, дітки, яких батьки загинули, переселенці, багатодітні, малозабезпечені. І всі бажаючі", — розповідає Валентина Базилюк.

За її словами, в таборі діти під наглядом вихователів перебуватимуть п’ять діб.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок