Допоможе мільйонам пацієнтів: Рада готується легалізувати медичний канабіс

Допоможе мільйонам пацієнтів: Рада готується легалізувати медичний канабіс

Акція за легалізацію медичного канабісу
. Акція за легалізацію медичного канабісу. Фото УНІАН

Верховна рада готується розглянути у першому читання законопроєкт про легалізацію в Україні медичного канабісу, а в самому документі містяться жорсткі норми щодо контролю за відповідними препаратами.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Він зазначив, що на сьогодні в Україні понад два мільйони людей, яким вкрай необхідні препарати з медичним канабісом.

"Ми усвідомлюємо, що таких людей буде ще більше після закінчення війни, зокрема такі медикаменти потрібні пораненим, захисникам із ПТСР. Депутати майже щодня отримують звернення від військових лікарів, від онкохворих, від хворих на хворобу Альцгеймера або епілепсію із проханням ухвалити закон", — зазначив нардеп.

Радуцький сподівається, що законопроєкт ухвалять у першому читанні і до другого читання документ можна буде вдосконалити поправками, якщо будуть виявлені якісь недоліки.

"Наш законопроєкт фактично повторює багато європейських норм щодо використання медичного канабісу з науковою та промисловою метою. Що ж стосується питання контролю препаратів, то тут навіть колеги з європейських парламентів кажуть, що в Україні пропонуються набагато жорсткіші правила, ніж в ЄС чи США", — зазначив він.

Нардеп наголосив, що медичний канабіс — це виключно ліки, вироблені на фармацевтичних підприємствах, де є жорсткий контроль якості, дії та вмісту препаратів. Наразі в Україні не обговорюється ідея щодо ухвалення закону про рекреаційний канабіс.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Верховної ради України щодо легалізації медичного канабісу. За його словами, це необхідно зробити, "щоб усім українським громадянам не довелось терпіти біль".

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко очікує, що найближчим часом урядовий законопроєкт про медичний канабіс буде внесений до порядку денного Верховної ради і проголосований у першому читанні.

Що відомо про медичний канабіс

Препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Також завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим і пацієнтам з ВІЛ.

Спеціалісти клініки Мейо зазначають, що медичний канабіс також можна застосовувати для полегшення самопочуття пацієнтів при хворобі Альцгеймера, бічному аміотрофічному склерозі, сильному хронічному болю та нудоті.

Медичний канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання.

Що відомо про урядовий законопроєкт про медичний канабіс

10 червня 2022 року Верховна рада зареєструвала законопроєкт про медичний канабіс. Кабінет міністрів підтримав проєкт закону "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни", повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати", — наголосив він.

Відтак уряд вже зараз підготував законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва. Попри це Кабмін все одно пропонує встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів на основі канабісу з огляду на чутливість до цього питання у суспільстві. Ляшко запевнив, що уряд готовий поступово розвивати цю галузь, демонструючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам.

Про особливості застосування медичного канабісу журналісти Суспільного розповідають у фільмі «Особливо небезпечний».

На початок