"Роботу виконали, посадку забрали". Після вдалих штурмів на Бахмутському напрямку бійці відпрацьовують нові атаки

"Роботу виконали, посадку забрали". Після вдалих штурмів на Бахмутському напрямку бійці відпрацьовують нові атаки

"Роботу виконали, посадку забрали". Після вдалих штурмів на Бахмутському напрямку бійці відпрацьовують нові атаки
. Фото: Суспільне Донбас

Військові однієї з бригад неподалік передової вчаться штурмувати окопи армії РФ. Серед тих, хто на полігоні, — бійці, які щойно повернулись після вдалої атаки під Бахмутом. Про вдалий наступ в районі Бахмута на позиції російських вояк, влучність та "роботу в команді" — армійці розказали Суспільному.

Штурм на Бахмутському напрямку

Військовослужбовець ЗСУ на псевдо "Кум" щойно повернувся з Бахмутського напрямку — штурмував окопи російської армії. Вдало.

"Нас запустили в посадку, закріпилися на перших окопах. Години дві-три намагалися прорвати лінію оборони. Було тяжко, звісно. Всі хлопці дружно нам допомагали, хто чим міг. Пробували, намагались лізти, не виходило. Кулеметники дуже крили. Потім пробили їхню лінію — зайшли. Я залітав самий перші на окопи", — згадує військовий "Кум".

Це був його перший штурм. І перша зустріч з ворогом впритул.

Українські бійці ЗСУ тренування Бахмутський напрямок Донецька область
Військовослужбовець ЗСУ "Кум". Фото: Суспільне Донбас

"Там їх (російських військових — ред.) було в межах 16 чоловік. Ми одразу першого командира прибрали. Почали вони ламатись, почали здаватись, почали тікати. Шість чоловік тікало через поле, там їх сусіди наші — кого догнали, кого забрали. Стрьомно було дуже. Але в принципі роботу виконали, забрали посадку", — розказує боєць.

Перші години після штурму, додає Кум, не міг розмовляти — втратив голос.

"Завжди намагаємось одне одного підтримувати криками. Коли йде бій, ти не завжди почуєш і жестами ти передати не зможеш. А крик дуже велике має значення, бо це психологічна атака. Ви ж самі розумієте, коли на вас біжать, кричать і просто стріляють, це ж не кожний витримає таку психологічну атаку. Просто людина машинально починає вставати й так тікати, що землі під собою не відчуває", — пояснює військовий.

На навчаннях він показує свою зброю — ручний кулемет Калашнікова. Саме ним, як каже, "заробив трофеї" під час цього штурму.

"Дуже прицільна, дуже влучна. Як я кажу на неї — малокаліберна гвинтівка. 45 патронів запасу. Б'є прицільно. Вона вже в мене, як то кажуть, вже заробила трошки трофеїв. Ти повинен злиться зі зброєю. Куди очі — туди зброя. Тут — доля секунди вирішує", — каже боєць.

Українські бійці ЗСУ тренування зброя Бахмутський напрямок Донецька область
Ручний кулемет Калашнікова. Фото: Суспільне Донбас

Стрільба по повітряних кулях

Між боями "Кум" та його побратими продовжують тренування. Цього разу відпрацьовують штурм позицій армії РФ — одна група заходить, інша прикриває.

Українські бійці ЗСУ тренування Бахмутський напрямок Донецька область
Тренування українських бійців біля передової на Бахмутському напрямку, 5 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Тут справжня зброя і справжня спека. Лише замість ворога — повітряні кульки.

"Якщо після заходу повітряна куля залишилась — значить, у нас залишився один незваний гість на нашій землі. Все має бути по нулях. Коли заганяєш людину бігом, потім заставляєш його на відстані 150-200 метрів попасти в кулю, яка вітром нахиляється, то важко попасти. Але в хлопців виходить", — розповідає військовий ЗСУ "Дєд".

"Дєд" тут за інструктора. Має бойовий досвід ще з 2014-2015 років. Свій досвід він передає бійцям.

Українські бійці ЗСУ тренування Бахмутський напрямок Донецька область
Військовослужбовець ЗСУ "Дєд". Фото: Суспільне Донбас

"Щоб вони знали, що таке побратим. Щоб знали, що в нього є завжди справа, зліва, є підтримка, щоб вони могли спокійно довіряти друг другу. Вони мають розуміти один одного без слів: не завжди виходить дати команду словами — то відстань не дозволяє, то противник теж має вуха — слухає. Тут сформується сім'я. Як вони будуть відпрацьовувати тут, так вони потім виходять на реальні дії", — зазначив військовий.

Українські бійці ЗСУ тренування Бахмутський напрямок Донецька область
Тренування українських бійців на Бахмутському напрямку, 5 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

"Прийшов час вже відвойовувати територію, поставить жирну крапку на цьому і вертатись до дому. Война і так затягнулась вже. Важко, але потроху. Кожен день є свої перспективи. Крок за кроком — але ми йдемо вперед", — каже боєць.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок