Депортація росіян та плани після звільнення: інтерв’ю з представницею президента в Криму

Депортація росіян та плани після звільнення: інтерв’ю з представницею президента в Криму

Ексклюзивно
Депортація росіян та плани після звільнення: інтерв’ю з представницею президента в Криму
. Постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева. Фото: Суспільне Одеса

Після окупації Кримського півострова в 2014 році туди активно почали приїжджати росіяни. Однак після перших вибухів люди почали виїжджати, зокрема представники силових відомств РФ вивезли свої родини. Тим часом українці в Криму демонструють свою проукраїнську позицію попри покарання Росії.

Що буде з росіянами після деокупації Кримського півострова та чи каратимуть українців з паспортами РФ в інтерв'ю Суспільному розповіла постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Які настрої зараз панують в Криму?

Власне, спротив в Криму він дійсно небувалий, навіть рух "жовта стрічка", який говорить, що зараз найбільше протести, на всіх окупованих територіях вони відбуваються в Криму. Деокупація Херсону, вона ще більше спонукала людей в Криму почати якісь акції. Акції – це не демонстрації великі – це манікюр жовто-блакитного кольору, це жовті стрічки, які зав’язують по всьому Криму, це написи "Слава Україні", це український державний прапор над Севастополем.

Які кримські джерела інформації існують?

Джерел насправді дуже багато, є відкриті джерела інформації. Наприклад, чи є джерелом моніторинг судових процесів, так званих "судових процесів"  в Криму. З них ми дізнаємось, що є більш ніж 400 випадків переслідування за їх проукраїнську позицію. Що мається на увазі, їх переслідують за ст. 20.3.3 кодексу російського – це дискредитація збройних сил російської федерації. Як на мене, це дуже показова історія, бо люди розуміючи, що їх будуть переслідувати вони щось роблять.

Коли ми дивимось судові реєстри, то там є мотивувальна частина цих вироків: штрафів або адмін арештів. Там пишуть: "людина відмовилась обслуговувати військового на автозаправній станції, або людина писала екстремістський матеріал, або демонструвала знаки, зокрема прапор України. Є люди, які пишуть нам, або це люди, які знають мене, як публічну особу і пишуть мені в соцмережі, звідти буде багато інформації дізнаємось.

Як у Криму реагують на контрнаступ та чи очікують жителі на ЗСУ?

Багато хто чекає, хтось боїться. Варто зауважити, що в Криму після 2014 року з’явилось дуже багато "понаїхів", як самі кримчани говорять. Це від 500 до 800 тисяч осіб. 500 – це можна підтвердити навіть російськими джерелами в окупаційних адміністраціях. Експерти українськи говорять про понад 800 тисяч, тому звісно ці люди точно не будуть підтримувати Україну.

Для нас ключове, щоби ще до звільнення наших територій ці люди виїхали з нашого українського Криму. Є частина людей, яка дуже радіє усім вибухам в Криму – це і Джанкойська залізниця, це і Севастополь, це і аеродром в Саках. Це потужний сигнал для наших громадян і для тих, хто "понаїхав" для того, щоби вони виїжджали з території півострова.

Яка доля очікує росіян, що живуть в тимчасово окупованому Криму?

Власне, ми як держава зараз напрацьовуємо такі стратегічні кроки, або наше бачення щодо реінтеграції і одне з питань, які при розглядали, як ми будемо ставитись до населення російської федерації, або інших іноземних громадян, які незаконно прибули на територію півострова і фактично є співучасниками злочину колонізації. Вони колонізують територію, вони витісняють наше населення з території півострова, вони засиляють своє фактично змінюючи демографічний склад півострова. Вони розуміють, що вони роблять і вони розуміють, що це абсолютно незаконно. Сама російська федерація розуміє, що це воєнний злочин згідно з міжнародним правом. Олексій Мячеславович Данилов, Ірина Андрієвна Верещук, я, ряд народних депутатів комунікуємо туди, що, будь ласка, виїжджайте поки міст цілий, поки є в вас така можливість, виїжджайте з території півострова.

Для нас дуже важливо, щоби на момент звільнення території їх там стало на багато менше. Ми будемо застосовувати щодо них процедуру примусового видворення – це абсолютна законна процедура з точки зору українського законодавства, міжнародного права або права інших держав. Якщо хтось приїхав на територію іноземної держави і в незаконний спосіб перетнув кодон, які це зробили усі ті люди, які не їхали через материкову частину України, не брали дозволу у міграційних служб. Вони в’їхали незаконно і ми їх маємо видворити.

Чи виїжджають росіяни з півострова наразі?

Виїжджають і достатньо активно. Не скажуть, що це сотні тисяч, але це десятки тисяч людей, які виїжджають з території півострова. Перші хвилі почалися ще під час перших прильотів. Ще з серпня минулого року. Історія з аеродромом в Саках, в той період було знищено багато техніки і вони почали перегруповування. Потім був приліт по Керченському мосту і російські громадяни почали лякатися та виїжджати. Їдуть через міст, бо іншої дороги фактично немає.

Ми знаємо, що з Джанкою, Красноперекопська та Армянську представники силових відомств вивозили свої родини. Це було і в Сімферополі, родина так званого голови Криму Сергія Аксьонова теж все не знаходиться в Криму. Вони розуміють, що той наратив, який вони постійно просували: "Крим з Росієй навсегда" – він не працює. Вони заміщають його зараз наративом, що вони Крим захистять. В них там працює ППО, які наче всесильне. Навіть в Росії сміялися і казали, що таке відчуття, що ППО працює тільки в Крим.

Як планують деокуповувати півострів?

Ключове, що варто зауважити, що це були прямі доручення президента України нам, для того, щоби ми розробили першочергові кроки після деокупації. Стратегія деокупації і реінтеграції вона вже була розроблена у 2021. Вона була прийнята на РНБО і була введена в дію.

Ми означили для себе ряд питань, які ми вважаємо дуже важливими окрім забезпечення безпекового компонента – це відновлення української влади в Криму. З  цим пов’язані і питання відновлення "кадрового резерву". Ми розуміємо, що нам в Криму потрібно 50 тисяч осіб і цих людей треба десь знайти і їх потрібно навчити і так далі. Ми з українським урядом вже напрацювали інструмент, який вже мав запрацювати з початку липня, щодо кадрового резерву для осіб, які хочуть їхати відновлювати території. Це буде стосуватися не лише державних службовців, а будь-кого.

Яким чином відбиратимуть кандидатів для деокупованого Криму?

Умовно кажучи, ви хочете піти працювати в інформаційному плані в Криму, то ви можете подати свою кандидатуру в такий резерв, пройти відбір, проти певні навчання і після деокупації Криму їхати туди. Зараз над цим напрямком в тому числі працює Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров’я, які працюють над конкретними механізмами щодо відрядження лікарів, та відрядження вчителів. Це дуже важливий компонент.

Чи будуть судити українців, які почали співпрацювати з владою РФ у Криму?

Ми бачимо, що нам потрібно роз’яснювати, що лише за факт вашого проживання на окупованій території вас до відповідальності притягати не будуть, але, якщо особа приймала управлінські рішення, якщо особа зрадила присязі і пішла працювати в окупаційні правоохоронні органи, або це військові, або судді, які судили наших українських політв'язнів то звісно, за це буде відповідальність. Відповідальність кримінальна.

Частину людей ми не будемо переслідувати кримінально, але вони потраплять під засаду люстрації. Хочу зауважити, що це не сотні тисяч людей. Однозначно запит суспільства і українців, які жили в умовах окупації понад дев'ять років він буде однозначно задоволений. Ми не будемо влаштовувати полювання на відьом і притягувати всіх до відповідальності.

Що буде з російськими паспортами, які довелося робити українцям?

Кожен громадянин України, який до 14 року проживав на півострові, то Україна згідно з законодавством ідентифікує його, як громадянина України і лише, якщо він офіційно по процедурі відмовився від українського громадянства і зробив вихід з українського громадянства, то ми можемо вважати його іншим громадянином. В Криму відбувся такий злочин, як нав’язане громадянство агресором. Вони, як підневільних людей за часів кріпацтва, вони вирішили, що разом із землею відібрали в наших людей. Це не так, всіх людей, що там були до 2014 року ми вважаємо українськими громадянами. Це питання було виживання, без цього документу вони б не могли отримати право на роботу, право на пенсійне забезпечення, обслуговуватись в медичних закладах і навчатися. Лише з російським паспортом.

Всі документи, що видані на території півострова вони є нікчемними, тобто – недійсними. Тож згідно з законодавством ми не можемо притягнути до відповідальності за те, що ми не визнаємо. Позицію про нав’язане громадянство ми заявляли у всіх міжнародних судах. Однозначно можу повторити, що те, що ви брали собі російські паспорти для того, щоби виживати на окупованій території ви точно за це не будете нести відповідальність. Ви наші українські громадяни і ми будемо вас захищати.

Яка ситуація з репресіями кримських татар? Що змінилося за декілька останніх років?

Ситуація після 2022 року вона змінилася, бо ще більше порушень прав людини та щодо кримських татар ми тепер фіксуємо і бачимо. Це величезні строки до яких засуджують наших кримських татар і це 55 фактів нового переслідування за статями про тероризм і екстремізм за 2022 рік. 400 випадків про дискредитацію ЗС Росії й це лише верхівка айсберга. Таких випадків впевнена більше.

Чому росіяни переслідують кримських татар?

Історія переслідування кримських татар вона тягнеться багато століть тому, починаючи з 1783 з руйнування Кримського ханства. 1944 рік – повна депортація кримських татар. Момент 1783 – 95% мешканців – це кримські татари,  1944 – 0 кримських татар на території півострова. Ми бачимо системні злочини Російської імперії, потім Радянського союзу, зараз Російської федерації по відношенні до цього народу. Це найбільш нелояльна група населення, яка у 2014 не підтримала референдум, не підтримала вибори тому ми бачимо системні репресії стосовно цього корінного народу.

За даними української розвідки, росіяни готують провокації для ЗСУ, що ви думаєте з цього приводу?

Мені складно говорити, бо я не є представником наших спеціальних служб і не входжу в сили оборони, але знаю, що провокації можуть готуватися на Кримському титані, аби створити техногенну катастрофу, що впиватиме на північ  Криму і південні райони Херсонщини. Це ми вже бачили в 2018 році, коли кислотонакопичувач видав пар з аміачною небезпекою, тому це може бути техногенною катастрофою. Звісно, ми не знаємо, яким чином будуть виходити росіяни з Криму. Це можуть бути величезні руйнування інфраструктури, архівів, це можуть бути спеціальні етнічні чистки – все може бути, бо це країна агресор.

Після звільнення півострова, ви поїдете туди?

Це моя рідна земля, там мій рідни дім і відповідне, що перше я зроблю, то напевно вип’ю маминої запашної кави, з’їм їжі, яку вона мені приготує, бо давно з батьками не бачилась і сподіваюсь, що в батьківський дім я ступлю найперша.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок