"Є тяжкі випадки". Медики — про перебіг коронавірусу на Харківщині

"Є тяжкі випадки". Медики — про перебіг коронавірусу на Харківщині

"Є тяжкі випадки". Медики — про перебіг коронавірусу на Харківщині
. Медики обласної інфекційної лікарні єдині, хто приймають хворих на коронавірус. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Обласна інфекційна лікарня залишилася єдиним медзакладом, який приймає хворих із коронавірусом на Харківщині. Зараз у стаціонарі 15 дорослих та 7 дітей з підтвердженим COVID-19.

Двоє дорослих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, розповідає медична директорка стаціонарної допомоги дорослим Валентина Маслова. З початку 2023 року захворюваність в області спадає.

"Протягом червня у нас в стаціонарі пролікували 68 хворих. Це в рази менше, ніж за аналогічний період минулого року. У пікові місяці у нас було 600-700 пацієнтів за місяць, це 2021 рік. Так, кількість захворювань значно зменшилася, але забувати про інфекцію не варто. Є випадки тяжкого перебігу захворювання особливо серед населення похилого віку", — каже медикиня.

Валентина Маслова
Валентина Маслова. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За словами Маслової, тяжко переносять коронавірус літні люди з цукровим діабетом, після інфарктів та інсультів, із серцевою недостатністю і на фоні онкологічних захворювань. Також із тяжким перебігом хвороби в лікарню потрапляють невакциновані люди.

"З дев'ятьох померлих за червень — жодного вакцинованого пацієнта не було. Останні пів року- рік молоді із тяжким перебігом коронавірусу майже немає, бо більшість вакцинувалися. У вакцинованих перебіг легший, у них значно менше виникають ускладнення" — говорить Маслова.

Порожні ліжка в інфекційній лікарні Харкова
Інфекційна лікарня у Харкові не переповнена. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"У дитячому відділенні пацієнти — без щеплень"

За червень 2023 року до лікарні не надходили діти з тяжким перебігом коронавірусу, говорить медична директорка стаціонарної допомоги дітям Світлана Ткаченко. Усі, хто в лікарні, — не вакцинувалися.

"Можливо, це пов'язано з тим, що відмовляються, можливо, з міграцією населення. За пів року — з січня по липень — у нас пройшло приблизно 300 дітей. А у 2021 році було 1017 дітей. Зараз в реанімації немає жодної дитини", — говорить Ткаченко.

Світлана Ткаченко
Світлана Ткаченко. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Прояви коронавірусу у дітей протягом років пандемії змінювалися, каже Світлана: "Від типового назофарингіту до пневмонії. А зараз — це катаральні явища, інтоксикаційний синдром і дуже часто пневмонія".

За останній тиждень на Харківщині зафіксовано більш як 100 випадків коронавірусу, четверо людей з інфікованих померли, повідомив директор обласного департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

За його словами, загроза нової хвилі залишається.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок