"Потрібні всі групи": рівнян просять здати кров для поранених військових. Як це зробити

"Потрібні всі групи": рівнян просять здати кров для поранених військових. Як це зробити

Донор крові
. Фото: Суспільне Рівне

Рівнян закликають стати донорами крові для поранених військових. Про це 4 липня повідомили в облраді, там зазначили, що кров "потрібна терміново". Потребують донорів всіх груп.

У Рівному здати кров для поранених військових можна в обласному центрі служби крові, який знаходиться на вулиці С. Бандери, 31,

"Нині в центрі критична ситуація з поповненням запасів компонентів крові. Потрібні всі групи крові", — зазначили в облраді з посиланням на директорку підприємства Ліну Михальчук.

Прийом донорів відбувається:

  • з понеділка по п'ятницю — з 8:00 до 12:30, з 13:30 до 14:30;
  • перша та третя субота місяця — з 8:00 до 12:30.

Щоб дізнатися більше, потрібно звернутися за номером — 067 363 41 44.

Як стати донором

Донором може бути людина старша 18 років, з вагою більше ніж 55 кілограмів, розповідала Суспільному рекрутерка з донорства крові Олена Засмоліна:

“Мають бути справні вени, щоб людина здала ту дозу, яку їй поставив апарат. Це приблизно, якщо замовляють дві дози — у кожної людини є свій вихід: 190 мілілітрів, 200 мілілітрів”.

Здавати кров можна не частіше, ніж один раз на два місяці.

“В рік можна здати максимум шість разів. Є люди, які здали понад 100 разів. Після процесу людина може відчути легкість і навіть певну ейфорію. Так само це і профілактика інфарктів та інсультів, серцевих захворювань. Це підвищує імунітет”, — зазначає Олена Засмоліна.

Якщо людина вживала алкоголь чи знеболювальні ліки, то перед здачею має пройти дві доби. За добу до здачі краще не перевантажуватись фізично, а напередодні після 18:00 обов’язково поїсти.

“Не можуть бути донорами годуючі матері, а ті, хто не годує груддю — можуть ставати донорами через пів року після пологів. Також варто йти здавати кров через п’ять днів після критичних днів, щоб організм зміг стабілізуватись”, — розповідає рекрутерка.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок