У селі Знам‘янка, що на Миколаївщині, відновили водомережі та встановили нову водонапірну вежу

У селі Знам‘янка, що на Миколаївщині, відновили водомережі та встановили нову водонапірну вежу

У селі Знам‘янка, що на Миколаївщині, відновили водомережі та встановили нову водонапірну вежу
. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У селі Знам'янка Шевченківської громади Миколаївської області відновили водомережі та встановили нову водонапірну вежу. Населений пункт був деокупований у листопаді 2022 року. Жителі села були в окупації без світла та води дев'ять місяців. Гроші на відновлення вежі надав донор з Великої Британії.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник голови Шевченківської об’єднаної територіальної громади Віталій Варяниця.

За словами Віталій Варяниці, на встановлення нової водонапірної вежі у Знам‘янці був витрачений один мільйон 700 тисяч гривень.

"Гроші надав донор OXFam з Великої Британії. До цього проклали 1200 метрів водопроводу для забезпечення села питною водою", — сказав заступник голови Шевченківської ОТГ.

Заступник голови Шевченківської ОТГ Віталій Варяниця
Заступник голови Шевченківської ОТГ Віталій Варяниця. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Дев’ять місяців в окупації без електрики та водопостачання прожив Павло. Житель Знам’янки розповідає, воду набирали з криниці. Виїздити або виходити за межі села російські окупаційні війська не дозволяли.

"Ходили селом, когось шукали. Води не було, світла теж, весь час під окупацією були. В нас колодязь є, то ми там набирали собі, або у когось зі свердловини. Та стара водонапірна вежа вже в дірках, хоч ремонтуєш, вариш – все одно вона вже згнила", – говорить Павло.

Стара водонапірна вежа у селі Знам‘янка
Стара водонапірна вежа у селі Знам‘янка. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Після деокупації села вежу підлатали, та включали двічі на день, розповіла жителька населеного пункту Катерина.

"Зараз є і вода, і світло є. Роблять нову, нову ставлять башню. А стара зламана вже. В нас як окупація була, то вона не робила, води в нас не було. Ми брали зі свердловин у людей, качали генератором", — розповіла жителька Знам‘янки.

Встановлення нової водонапірної вежі
Встановлення нової водонапірної вежі. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Зі слів жительки Ірини, перед встановленням нової вежі в селі замінили водопровідні труби, що покращило якість води.

"Вода вже краще йде, оскільки замінили водопровід, відключили старий. А вежу, сподіваємось, поставлять нову, тому якщо ця взимку впаде, то ми знову будемо ходити до людей, просити",– сказала Ірина.

За словами заступника голови Шевченківської об’єднаної територіальної громади Віталія Варяниці, вежа заввишки 17 метрів, запас води становить 25 кубометрів.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок