На Хмельниччині представили колекцію кісток диких і свійських ссавців

На Хмельниччині представили колекцію кісток диких і свійських ссавців

На Хмельниччині представили колекцію кісток диких і свійських ссавців
. Залишки кісток тварин VII століття Фото: суспільне Хмельницький

Археозоологиня з київського науково-природничого музею вперше Суспільному представила колекцію кісток диких і свійських ссавців, які жили на території Меджибізької фортеці та за її межами. За словами наукової співробітниці музею Аліни Ступак, колекція з 11 залишків тварин осягає період часу у VII століть.

Археозоологиня Аліна Ступак каже, колекцію з рештками ссавців, які були знайдені під час археологічних досліджень у Меджибізькій фортеці на широкий загал не виставляла. У фортеці досліджує кістки диких і свійських тварин три роки, розповідає жінка.

"Меджибізька фортеця унікальна тим, що це приклад археологічного дослідження об’єктів починаючи від XIII століття до XIX століття. Це дозволяє прослідкувати, як змінювалися свійські тварини протягом кількох останніх століть", — розповідає Аліна Ступак.

Колекція решток ссавців, які були знайдені під час археологічних досліджень у Меджибізькій фортеці
Колекція решток ссавців, які були знайдені під час археологічних досліджень у Меджибізькій фортеці. Фото: Суспільне Хмельницький

У цій колекції 11 ссавців, говорить Аліна Ступак. За її словами, знахідки дають змогу уявити, які тварини проживали на цій території, кого вирощували, полювали та вживали в їжу за часів Київської Русі.

"Серед свійських тварин звичні нам види – це корови, коні, кози та вівці. Також представлені котики та собачки. З диких тварин: зубри, лосі, олені, козулі, лисиці", — пояснює Аліна Ступак.

Кістки зубра
Залишки кісток зубра. Фото: Суспільне Хмельницький

Важко ідентифікувати тварину за дрібними фрагментами кісток, розповідає Аліна Ступак.

Є такі, що легко визначаються, наприклад, великі фрагменти. А є невеличкі, які визначити дуже складно, тому що люди подрібнювали їх з ціллю кулінарної обробки", — каже археозоологиня.

Залишки лося
Залишки лося. Фото: Суспільне Хмельницький

У кулінарних традиціях татар було вживання у страву конини, розповідає археозоологиня.

"На частинах променевої та великогомілкової кісток коня є сліди навмисного розколу. На думку директора фортеці Олега Григоровича, вони були використані в кулінарних цілях татарськими військами, які в певний момент підійшли до фортеці з наміром її захопити", — розказує Аліна Ступак.

За словами Аліни Ступак, колекцію викопних решток тварин планують виставити у музеї Межибіжзького державного історико-культурного заповідника.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram.

На початок