Нетаньяху розглядає можливість візиту в Україну — український посол

Нетаньяху розглядає можливість візиту в Україну — український посол

Нетаньяху розглядає можливість візиту в Україну — український посол
. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, фото: AP

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху перебуває на ранній стадії планування візиту в Україну.

Про це заявив у середу посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, передає The Jerusalem Post. Корнійчук обговорив це питання з офісом прем'єр-міністра напередодні і з'ясував, що вони готові розглянути можливість візиту до Києва.

За його словами, Нетаньяху "переглядає питання, пов'язані з Росією" після "заколоту" "вагнерівців". Посол зазначає, що поїздка перебуває на попередній стадії планування, і її дата ще не визначена. Водночас в офісі ізраїльського прем'єр-міністра заявили, що жодного рішення ще не прийнято.

"Я сказав їм, що найшвидший шлях для Нетаньяху потрапити до Білого дому — через Київ. Запрошення лежить на столі, його вже кілька разів передавали, і я сподіваюся, що воно буде прийняте, і ми побачимо пана Нетаньяху в Києві", — сказав Корнійчук.

Водночас Міністерство закордонних справ Ізраїлю вперше публічно рекомендувало Нетаньяху зустрітися з президентом України Зеленським. Про це у вівторок на засіданні підкомітету з питань зовнішньої політики комітету Кнесету із закордонних справ і оборони заявив керівник відділу Євразії МЗС Ізраїлю Юваль Фукс.

Підкомітет був скликаний для обговорення позиції Ізраїлю щодо українсько-російської війни після того, як Корнійчук різко розкритикував бездіяльність Ізраїлю в наданні військової допомоги Україні.

Голова підкомітету депутат Кнесету Гедеон Саар висловив необхідність того, щоб Ізраїль відігравав більш помітну, активну роль у наданні допомоги Україні.

"Питання війни в Україні залишається проблемою номер один для світу, міжнародної спільноти та міжнародної громадської думки. В очах західного світу Ізраїль залишається на узбіччі цього конфлікту. Існує потреба в оновленій оцінці ізраїльської політики щодо війни в Україні", — сказав Саар.

Він заявив про необхідність візиту прем'єр-міністра Нетаньяху до Києва, підкреслив важливість виконання всіх відкладених домовленостей з Україною та застеріг щодо російсько-іранського партнерства, як загрози для Ізраїлю.

Представники влади Ізраїлю публічно нарікають, що російсько-іранське партнерство стало загрозою для їхньої країни.

"Захід продовжує підвищувати рівень допомоги, а ми залишаємося в тій же свідомості першого дня війни. Це серйозна помилка. Ізраїль повинен терміново прокинутися і змінити свою політику щодо російсько-української війни", – сказав депутат та голова Парламентської асоціації дружби Ізраїль-Україна Зеев Елькін.

Що відомо про допомогу Ізраїлю Україні

У березні 2022 року низка ізраїльських ЗМІ повідомили, що прем'єр Ізраїлю Нафталі Беннет начебто запропонував українському лідерові Володимиру Зеленському погодитись на умови президента РФ Володимира Путіна, щоб припинити війну. Однак згодом у Беннета, а також в Офісі президента спростували цю інформацію.

Пізніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Ізраїль погодився виступити посередником на перемовинах між Україною та Росією та брати участь у гуманітарній місії.

13 березня міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід закликав Росію припинити воєнне вторгнення до України.

У середині березня влада Ізраїлю на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та великого потоку біженців оновила правила в’їзду для громадян України. В'їжджати о країни дозволили за спеціальними електронними дозволами від МВС країни. Після цього Верховний суд Ізраїлю зобов'язав уряд країни протягом тижня розглянути питання щодо розблокування кордонів для громадян України, які рятуються від війни.

У вересні президент України Володимир Зеленський заявив, що шокований тим, що Ізраїль з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не надав Києву жодної допомоги.

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський заявив, що слова Зеленського про відсутність військової допомоги з боку Тель-Авіва "не відображають повну картину". За словами дипломата, Ізраїль надає колосальну допомогу Україні, а з деяких питань навіть більше, ніж інші країни. Наприклад, у питанні психологічної допомоги.

США наполягають на тому, щоб Ізраїль надавав більшу допомогу Україні в її протистоянні з Росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для атаки проти України.

24 жовтня міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц у телефонній розмові із міністром оборони України Олексієм Резніковим заявив, що Ізраїль допоможе Україні гуманітарною допомогою, але не дасть зброї.

5 лютого 2023 року прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що вивчить можливість постачання Ізраїлем озброєнь Україні, яке було відкинуте попереднім ізраїльським урядом.

На початок