Посольство України в Ізраїлі оприлюднило різку заяву проти політики Ізраїлю щодо вторгнення РФ

Посольство України в Ізраїлі оприлюднило різку заяву проти політики Ізраїлю щодо вторгнення РФ

Прапори Ізраїля та України в Єрусалимі, 27 грудня 2022 року
. Прапори Ізраїля та України в Єрусалимі, 27 грудня 2022 року, ілюстративне фото: Getty Images

Посольство України в Ізраїлі заявило, що ізраїльський уряд обрав шлях тісної співпраці з Російською Федерацією. Після цього у МЗС країни заявили, що викличуть посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука.

“Посольство України в Державі Ізраїль з жалем наголошує, що нинішній ізраїльський уряд обрав шлях тісної співпраці з Російською Федерацією. Про це свідчить низка досить суперечливих подій, що відбулися у першій половині 2023 року і збіглися у часі з майже повною відсутністю ізраїльської гуманітарної допомоги Україні. Серед них особливо слід відзначити безрезультатний візит міністра закордонних справ Ізраїлю до України в лютому цього року та низку інтерв'ю прем'єр-міністра Нетаньягу ЗМІ, зокрема останнє — з Jerusalem Post 22 червня”, — зазначається у пості українськьго посольства у Фейсбук у неділю, 25 червня.

Дипломати наголосили, що всі відповідні заяви ізраїльського прем'єра завжди були спрямовані на виправдання повної бездіяльності Ізраїлю в наданні Україні оборонної допомоги протягом останніх 1,5 років.

“Спочатку аргументи були зосереджені навколо особливих відносин Ізраїлю з Росією в Сирії та вразливого становища єврейського населення в російській федерації. Однак в останньому інтерв'ю з'явилися цілком вигадані і спекулятивні припущення, що припускають передачу західного озброєння з поля бою в Україні сирійському та іранському режимам”, — йдеться у повідомленні.

У посольстві також відзначили, що нещодавно ізраїльський уряд успішно провів два раунди політичних переговорів на високому рівні з Міністерством закордонних справ Росії. Крім того, була досягнута домовленість про створення ще однієї російської дипломатичної місії в Єрусалимі, для якої навіть була безкоштовно виділена земля, що було представлено Міністерством закордонних справ як "велике досягнення".

“Варто відзначити кричуще нехтування моральними межами, продемонстроване багатьма високопоставленими ізраїльськими чиновниками, які взяли участь у дипломатичному прийомі, влаштованому посольством Росії в Єрусалимі лише тиждень тому. Більше того, Міністерство закордонних справ Ізраїлю зберігає мертву мовчанку щодо регулярних антисемітських заяв, зроблених Путіним та його поплічниками”, — заявили українські дипломати.

У посольстві наголосили, що у той час, як демократичні країни накладають санкції на Росію як на терористичну країну, яка щодня скоює воєнні злочини, Ізраїль не запровадив жодних санкцій, більше того, за останні два роки він збільшив двосторонню торгівлю з РФ.

Так званий "нейтралітет" ізраїльського уряду розглядається як чітка проросійська позиція, наголосили дипломати.

“На жаль, ізраїльський уряд мало зважає на думку власного народу та ігнорує заклики світової єврейської діаспори, яка однозначно підтримує Україну в її боротьбі проти російського державного тероризму. Ми закликаємо уряд Ізраїлю змінити свою позицію і підтримати Україну оборонними засобами, підтримати свободу і демократичний світовий порядок. Ми очікуємо, що Ізраїль буде на правильному боці історії!” — зазначається у заяві.

У відповідь у МЗС Ізраїлю заявили, що викличуть посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука.

"Міністерство закордонних справ планує викликати посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука для оголошення догани після того, як посольство виступило з різкою заявою проти політики Ізраїлю щодо війни в його країні", — пише The Jerusalem Post.

Міністр закордонних справ Елі Коен заявив під час брифінгу, що “незважаючи на складність із Росією, Ізраїль підтримував Україну від початку війни до сьогодні, громадськість підтримувала її територіальну цілісність і суверенітет і голосувала за засудження Росії на міжнародних форумах”, пише видання.

Міністр зазначив, що минулого року Ізраїль направив в Україну безпрецедентну, за його словами,  суму — 80 мільйонів шекелів, а цього року має ще більший бюджет для допомоги Києву.

Крім того, Коен зазначив, що ізраїльська система попередження про ракетний удар, яку випробовують у Києві, врятує життя мирним українцям.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в інтерв'ю газеті The Jerusalem Post пояснив, чому Ізраїль не може надати Україні зброю для боротьби з РФ. За його словами, зброя, надана Україні, може потрапити до Ірану, і згодом її можуть використати проти самого Ізраїлю.

Що відомо про допомогу Ізраїлю Україні

У березні низка ізраїльських ЗМІ повідомили, що прем'єр Ізраїлю Нафталі Беннет начебто запропонував українському лідерові Володимиру Зеленському погодитись на умови президента РФ Володимира Путіна, щоб припинити війну. Однак згодом у Беннета, а також в Офісі президента спростували цю інформацію.

Пізніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Ізраїль погодився виступити посередником на перемовинах між Україною та Росією та брати участь у гуманітарній місії.

13 березня міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід закликав Росію припинити воєнне вторгнення до України.

У середині березня влада Ізраїлю на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та великого потоку біженців оновила правила в’їзду для громадян України. В'їжджати о країни дозволили за спеціальними електронними дозволами від МВС країни. Після цього Верховний суд Ізраїлю зобов'язав уряд країни протягом тижня розглянути питання щодо розблокування кордонів для громадян України, які рятуються від війни.

У вересні президент України Володимир Зеленський заявив, що шокований тим, що Ізраїль з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не надав Києву жодної допомоги.

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський заявив, що слова Зеленського про відсутність військової допомоги з боку Тель-Авіва "не відображають повну картину". За словами дипломата, Ізраїль надає колосальну допомогу Україні, а з деяких питань навіть більше, ніж інші країни. Наприклад, у питанні психологічної допомоги.

США наполягають на тому, щоб Ізраїль надавав більшу допомогу Україні в її протистоянні з Росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для атаки проти України.

24 жовтня міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц у телефонній розмові із міністром оборони України Олексієм Резніковим заявив, що Ізраїль допоможе Україні гуманітарною допомогою, але не дасть зброї.

5 лютого прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що вивчить можливість постачання Ізраїлем озброєнь Україні, яке було відкинуте попереднім ізраїльським урядом.

На початок