Укриття та сховища в Херсоні: як облаштовані та в якому вони стані

Укриття та сховища в Херсоні: як облаштовані та в якому вони стані

Ексклюзивно
Укриття в Херсоні
. Херсон, укриття в місті, 28 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Рада оборони України після обстеження сховищ у Херсоні визнала роботу з їх облаштування незадовільною. Про це розповів на брифінгу голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Сьогодні, 28 червня 2023 року, кореспонденти Суспільного побували у кількох укриттях міста і побачили як вони облаштовані.

Сергій Здвижко – працівник муніципальної варти, разом з колегами має чергувати в укриттях. Чоловік говорить, останнім часом херсонці стали більш свідомими, під час тривог спускаються до сховищ.

"В укриття є розкладушки, ковдри, постільна білизна, продукти та вода. Зараз є проблема з біотуалетами: коли наповнюються, вони не вивозяться. Мені доводиться самому розв'язувати це питання. Двоє співробітників стоять на охороні на спостереженні, двоє працівників муніципальної варти допомагають людям", — каже чоловік.

Укриття в Херсоні: скільки їх у місті та в якому вони стані
Херсон, спальеі місця в одному з укриттів міста, 28 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Працівник департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи розповів про одне з херсонських укриттів, яке повністю готове для експлуатації. Його ремонт тривав близько двох місяців. Тепер тут є спальні місця, туалети, працює вентиляція, є кілька виходів та аварійний люк. Укриття розраховане на 60 людей і обладнане всім необхідним. Є генератор, ліхтарі, спальні місця та невеликий запас гігієнічних засобів, води і їжі.

Укриття в Херсоні: скільки їх у місті та в якому вони стані
Херсон, товари першої потреби в одному з укриттів міста, 28 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Як розповів інженер-геодезист Олександр Маркін, в іншому бомбосховищі, яке розраховане на 300 людей, ремонтні роботи триватимуть ще близько двох місяців. Облаштували його у приміщенні навчального закладу. У ньому є запас питної води, системи вентиляції та каналізації. А також медпункт для надання першої допомоги.

"Враховуючи що це бомбосховище буде для дітей, ми вирішили його урізноманітнити його дизайн, для того, щоб діти почувалися комфортніше і безпечніше", — розповів інженер-геодезист.

Укриття в Херсоні: скільки їх у місті та в якому вони стані
Херсон, напис на стіні "I love Kherson" в одному з укриттів міста, 28 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

Робота з облаштування стаціонарних та встановлення мобільних укриттів у Херсоні розпочалася у березні, розповів голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Перед нами стає завдання наростити фонд захисних споруд на 100% жителів. Це будівництво укриттів модульного типу та пристосування до цього споруд підземного типу. Зараз працюємо над тим, щоб в кожній школі, в кожному дитсадочку та місці великого скупчення людей були місця, де можна укритись від ракетних та усіх інших видів обстрілів", — каже голова ОВА.

Укриття в Херсоні: скільки їх у місті та в якому вони стані
Ілюстративне фото: Суспільне Херсон

За словами начальника Херсонської МВА Романа Мрочка, у Херсоні на сьогодні встановили 102 укриття. Роботи з їх облаштування тривають. За результатами обстежень були виявлені недоліки.

"Протягом 3 місяців проведена колосальна робота, але звичайно є недопрацювання. Зараз розроблений план дій щодо приведення всіх укриттів до належного стану. За результатами перевірки і виявлених суттєвих порушень з боку представників адміністрації, саме відділу цивільного захисту, прийнято рішення притягнути до дисциплінарної відповідальності начальника відділу цивільного захисту МВА та начальника цивільного захисту міської ради", — говорить керівник МВА.

За даними департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи, на деокупованій території Херсонської області на обліку 138 сховищ та 97 протирадіаційних укриттів. З них, відповідно до актів комісійного огляду, три готові, 80 обмежено готові, 152 — не готові. Станом на 27 червня облаштовані 191 найпростіше укриття, 40 — в Бериславському та 151 у Херсонському районі. З них 105 укомплектовані генераторами.

Що відомо про встановлення укриттів у Херсоні

9 січня у Херсоні встановили перше мобільне укриття. Його розташували у центрі міста на місці трагедії 24 грудня. В укритті можуть перебувати 25 людей одночасно.

18 січня в обласному центрі встановили ще три мобільні укриття. Їх розташували в районі Дніпровського ринку та на привокзальній площі. Привезли укриття з Одеси, де їх виготовили. Робили все за спонсорські гроші в рамках проєкту SafePlace4UA.

В різних мікрорайонах Херсона налічується 262 простих укриттів. Їх розділяють на три категорії: великі сховища, де одночасно може перебувати до 300 людей, тимчасові укриття у багатоповерхівках — підвали та вуличні, де люди мають ховатись від уламків.

У травні в обласному центрі встановили найбільше укриття з високим ступенем захисту. Довжина споруди складає 9 метрів, товщина стін — 30 см. В укритті одночасно можуть заховатися до 50 людей.

За п'ять днів червня у Херсонській громаді встановили дев'ять укриттів, де місцеві жителі можуть сховатися від обстрілів.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок