Прогнозувати наслідки зарано — Кулеба про ситуацію в Росії

Прогнозувати наслідки зарано — Кулеба про ситуацію в Росії

Кулеба про вагнерівців та Путіна
. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба під час Книжкового арсеналу в Києві прокоментував збройне протистояння "вагнерівців" зі збройними силами РФ на території Росії.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, Кулеба зазначив, що будь-які проблеми в Росії є перевагою для України, однак висновки робити зарано.

"У Росії відбувається повстання на чолі з Пригожиним і його військовими «вагнерами». Будь-яка проблема в тилу ворога відповідає нашим інтересам. Але зараз дуже рано прогнозувати наслідки, тому що Пригожин повстав проти всієї російської машини", — зазначив міністр.

Він додав, що міжнародні партнери уважно стежать за ситуацією.

Що відомо про заколот ПВК "Вагнер"

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину". Він також порівняв події в Росії зараз з революцією 1917 року.

Пригожин заявив, що його найманці захопили аеродром в Ростові та штаб південного військового округу. На території Воронезької області Збройні сили РФ проводять "заходи в межах контртерористичної операції", заявив губернатор Гусєв. Також російські ЗМІ повідомили, що "вагнерівці" на трасі Дон до Москви.

В інших регіонах Росії місцева влада продовжує скасовувати заплановані масові заходи та "посилює безпеку", в деяких областях жителів закликають не виходити на вулиці. Йдеться зокрема про Московську, Ростовську, Брянську, Орловську, Калінінградську та низку інших областей.

За даними української розвідки, Москва готується до облоги. За даними ГУР, туди стягують військову техніку, яка була в резерві, місто оточене поліцейськими та військовими підрозділами, на перехрестях і на виїздах з міста стоять патрульні, проводять огляди автотранспорту.

Оновлення: Увечері 24 червня Пригожин заявив, що "вагнерівці" припиняють заколот.

Останні новини щодо подій в Росії читайте тут.

На початок