Заколот Пригожина: "вагнерівці" розвертають свої колони. Що відомо

Заколот Пригожина: "вагнерівці" розвертають свої колони. Що відомо

Оновлюється
"Заколот " Пригожина у Ростові-на-Дону в РФ
. "Заколот" Пригожина у Ростові-на-Дону. Фото: Getty Images

Updatе. Керівник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин заявив ввечері 24 червня, що “вагнерівці” розвертають свої колони і ідуть зворотному напрямку в польові табори згідно з планом.

“Вагнер” хотіли розформувати. Ми вийшли 23 червня на марш справедливості. За добу ми пройшли не доходячи 200 км до Москви. За цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців. Зараз настав той момент, коли кров може пролитися, тому, розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролито російську кров з однієї зі сторін, ми розвертаємо свої колони”, — заявив Пригожин.

Перед тим стало відомо, що керівник Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним. Про це повідомила пресслужба Лукашенка ввечері 24 червня. Ці перемовини, за даними пресслужби, були узгоджені з президентом РФ Володимиром Путіним.

Переговори тривали протягом усього дня.

"У результаті чого дійшли домовленостей про неприпустимість розв'язання кривавої бійні на території Росії. Євген Пригожин прийняв пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про зупинку руху озброєних осіб компанії "Вагнер" на території Росії та подальші кроки з деескалації напруги", — йдеться у заяві пресслужби.

Наразі на столі — "абсолютно вигідний і прийнятний варіант розв'язання ситуації, з гарантіями безпеки для бійців ПВК "Вагнер", додала білоруська сторона.

Раніше керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців", через що нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", звинувативши МО РФ у численних злочинах та корупції. Наступного дня у Москві та Воронезькій області запровадили режим контртерористичної операції, а Путін виступив зі спеціальним відеозверненням, в якому заявив, що ЗС Росії отримали наказ ліквідувати заколотників. Представники різних країн вже заявили, що уважно стежать за розвитком конфлікту між "вагнерівцями" та владою РФ.

Головне на цей час

  • 23 червня керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців", через що нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", закликавши долучитись всіх охочих "припинити безчинство".
  • Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом заклику до збройного заколоту.
  • 24 червня у Москві, Московській та Воронезькій областях запровадили режим контртерористичної операції. Також президент РФ Путін виступив зі спеціальним відеозверненням, в якому заявив, що ЗС Росії отримали наказ ліквідувати заколотників.
  • Ввечері 24 червня Пригожин заявив, що розвертає колони "вагнерівців" у зворотному напрямку. Перед тим з ним провів переговори очільник Білорусі Олександр Лукашенко.

Події 24 червня

Близько десятої ранку 24 червня російський президент Володимир Путін виступив із відеозверненням на тлі заяв керівника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина про намір почати заколот проти керівництва Міноборони Росії. Він назвав дії Пригожина "ударом в спину".

Зокрема, Путін заявив, що Росія веде "дуже тяжку війну за своє майбутнє", відбиваючи агресію "неонацистів та їхніх господарів". РФ бореться за свій суверенітет та свободу, стверджує російський президент.

"Дії, які розколюють нашу єдність, це по суті відступництво від свого народу, від бойових товаришів, які борються на фронті. Це — удар у спину нашій країні та народу", — зазначив Путін.

Він закликав відкинути будь-які чвари всередині Росії під час так званої "спецоперації", заявивши, що нині вирішується доля російського народу

"Ми зіткнулися зі зрадою, непомірні амбіції призвели до зради Росії, свого народу, і тієї справи за яку пліч-о-пліч з іншими нашими частинами і підрозділами боролися і гинули бійці групи "Вагнер", — сказав президент РФ.

Путін додав, що відповідь на дії Пригожина буде жорсткою.

"Будь-яка внутрішня смута — смертельна загроза нашій державності, для нації, це удар по Росії, по нашому народу. І наші дії відповідно до такої загрози будуть жорсткими. Всі, хто свідомо став на шлях зради, хто готував збройний заколот, хто став на шлях шантажу та терористичних методів понесуть неминуче покарання. Відповідатимуть перед законом і народом", — заявив він.

За словами російського президента, він вже віддав відповідні накази силовикам.

"Збройні сили та інші державні органи отримали необхідні накази. Додаткові заходи антитерористичного характеру запроваджуються у Москві, Московської області, в інших регіонах. Будуть вчинені рішучі дії щодо стабілізації ситуації в Ростові-на-Дону, вона залишається складною. Той хто організував і підняв військовий заколот, хто підняв зброю на бойових товаришів, зрадили Росію і отримають відповідь за це", — наголосив Путін.

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин відповів на звернення Путіна, заявивши, що не збирається "прийти з повинною" не вимогу президента РФ чи будь-кого з представників російської влади.

"Щодо зради батьківщини президент глибоко помилився. Ми є патріотами своєї батьківщини. Усі бійці ПВК "Вагнер". Ми воювали та воюємо. І ніхто не збирається на вимогу президента, ФСБ або ще когось прийти з повинною, тому що ми не хочемо, щоб країна жила в корупції, обмані та бюрократії", — зазначив він.

Пригожин звинуватив російське керівництво в корупції та розкраданні військового майна.

"Коли ми воювали в Африці, нам казали, що нам потрібна Африка, а потім її покинули, бо розікрали всі гроші, які мали йти на допомогу. Коли ми воювали з Україною, ми йшли і воювали, але з'ясувалося, що боєприпаси, озброєння, всі гроші, які були покладені на них, так само розкрадаються", — сказав він.

У Воронезькій області Росії, де запроваджений режим контртерористичної операції, проводяться бойові заходи. Про це повідомив губернатор регіону Олександр Гусєв.

"У рамках контртерористичної операції біля Воронезької області Збройними силами РФ проводяться необхідні оперативно-бойові заходи. Далі інформуватиму про розвиток ситуації", — зазначив він.

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив у Телеграм, що дії засновника ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина це "зрада", "ніж у спину" і "справжній військовий заколот". Він додав, що його бойовики готові допомогти Міноборони РФ придушити заколот Пригожина.

"Друзі, ніч видалася складною і перельоти не дали часу озвучити тут мою позицію з приводу цієї мерзенної зради! Усе, що відбувається, — ніж у спину і справжній військовий заколот! Повністю підтримую кожне слово Володимира Володимировича Путіна!", — заявив Кадиров.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував протистояння "вагнерівців" і влади Росії, наголосивши, що РФ має вивести всі війська з території України.

"Кожен, хто обирає шлях зла, — руйнує сам себе. Посилає колони військових знищувати життя іншої країни — та не може втримати їх від втечі та зради, коли життя чинить опір. Тероризує ракетами, а коли їх збивають — принижується, щоб дали "Шахеди". Зневажає людей та кидає на війну сотні тисяч — щоб врешті забарикадуватись у Московській області від тих, кого сам озброїв", — зазначив Зеленський.

"А тепер хаосу вже стільки, що жодною брехнею його не сховаєш. І все це — одна людина, яка знов і знов лякає 1917 роком, хоча взагалі ні до чого іншого привести не здатна. Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає. Це теж очевидно. Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу. Зберігаємо нашу міцність, єдність та силу.Всі наші командувачі, всі наші воїни знають, що робити. Слава Україні!", — написав президент України у Telegram.

Він додав, що Росія довго "маскувала пропагандою свою слабкість і дурість свого правління".

Глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що будь-які проблеми в Росії є перевагою для України, однак висновки робити зарано.

"У Росії відбувається повстання на чолі з Пригожиним і його військовими «вагнерами». Будь-яка проблема в тилу ворога відповідає нашим інтересам. Але зараз дуже рано прогнозувати наслідки, тому що Пригожин повстав проти всієї російської машини", — зазначив міністр.

Він додав, що міжнародні партнери уважно стежать за ситуацією.

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що Європа уважно стежить за подіями в Росії.

"На зв’язку з європейськими лідерами та партнерами G7. Це явно внутрішня проблема Росії. Наша підтримка України та Зеленського непохитна", — зазначив він.

Раніше 24 червня мер Москви Сергій Собянін заявив, що в місті проводяться антитерористичні заходи, спрямовані на посилення заходів безпеки, запроваджено додатковий контроль на дорогах. Аналогічні заходи вживаються на території Московської області, повідомив керівник регіону Воробйов. При цьому в низці російських міст та регіонів, зокрема в Ростові-на-Дону, Воронезькій та Липецькій області, скасовані масові заходи. У Воронезькій області також запроваджений режим КТО.

Пізніше Москви Сергій Собянін, коментуючи протистояння "вагнерівців" і влади Росії, назвав ситуацію складною і заявив, що ухвалив рішення оголосити в Москві понеділок неробочим днем — за винятком органів влади та підприємств безперервного циклу, оборони, міських служб. Також Собянін попросив москвичів повідомляти про позаштатні ситуації.

"У Москві оголошено режим контртерористичної операції. Ситуація складна. З метою мінімізації ризиків мною в рамках оперативного штабу ухвалено рішення оголосити понеділок неробочим днем — за винятком органів влади та підприємств безперервного циклу, оборонно-промислового комплексу, міських служб", — заявив Собянін.

Міноборони Росії звернулося до бійців ПВК "Вагнер" із закликом "проявити розсудливість" і якнайшвидше вийти на зв'язок із представниками міністерства чи правоохоронних органів, повідомляє РИА "Новости". У МО РФ також заявили, що найманців "обманом втягнули у злочинну авантюру Пригожина" та участь у збройному заколоті.

Згодом російське видання "Важные истории" повідомило, що літак президента Росії Володимира Путіна вилетів із Москви, після чого зник із радарів.

"Спеціальний борт Іл96-300ПУ (Пункт управління) президента Володимира Путіна вилетів з Москви у бік Петербурга о 14:16, свідчать дані FlightRadar. Пункт призначення борту не вказано, у районі Твері він зник із трекінгової системи. У Тверській області є одна з резиденцій Путіна", — йдеться у повідомленні.

Журналісти зазначають, що на цьому літаку встановлено обладнання для керування Збройними силами РФ.

У Кремлі, тим часом, повідомили, що Путін поінформував президента Туреччини Ердогана "про обстановку в країні у зв'язку зі спробою збройного заколоту".

Автор телеграм-каналу "Рибарь" у своєму зведенні пише, що станом на 16:00 колони ПВК "Вагнер" проїхали Єлець у Липецькій області, передає "Медіазона".

"Відомості про загальну кількість машин і особового складу в колонах різняться — хтось говорить про 150 одиниць техніки, хтось — про 400 одиниць у складі чотирьох окремих колон. Від Єльця до Москви 340 кілометрів по прямій без урахування рельєфу місцевості та блокпостів. Основні блокпости і позиції правоохоронних органів знаходяться біля мосту через Оку на під'їздах до Москви і на трасі М4", — йдеться у повідомленні.

Губернатор Ліпецької Ігор Артамонов області РФ підтвердив, що територією області пересувається техніка ПВК "Вагнер".

"Правоохоронні органи та влада, зокрема в муніципалітетах, вживають усіх необхідних заходів для забезпечення безпеки населення. Ситуація перебуває під контролем. Будь-яких збоїв у роботі критичної інфраструктури немає", — заявив Артамонов.

За його словами, жителям наполегливо рекомендується не залишати свої будинки і відмовитися від поїздок на будь-якому транспорті.

Що сталось 23 червня

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що регулярні війська російської армії, підпорядковані Міністерству оборони Росії, завдали удару по місцю дислокації "вагнерівців". Кілька звернень Пригожина ввечері 23 червня оприлюднила його пресслужба.

Так, керівник групи "Вагнера" заявив, що внаслідок ракетного удару по тилових таборах загинула велика кількість військових.

"Ми ухвалимо рішення, як відповісти на цей злочин. Наступний крок за нами", — заявив він.

Вже у наступному зверненні Пригожин заявив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу нібито втік з Ростова.

"Втік, щоб не пояснювати, навіщо він підіймав вертольоти, аби знищувати наших хлопців. Навіщо завдавав ракетних ударів", — сказав керівник "вагнерівців".

Після цього він також заявив, що Шойгу нібито спеціально прибув до Ростова, аби провести операцію зі знищення ПВК "Вагнер".

"Нас 25 тисяч, і ми йдемо розбиратися, чому у країні відбувається беззаконня. 25 тисяч чекає як тактичний резерв, а стратегічний резерв — це вся армія і вся країна", — додав Пригожин у наступному зверненні.

Водночас у Міноборони РФ заявили, що повідомлення, які розповсюджуються у соціальних мережах від імені Євгена Пригожина, нібито не відповідають дійсності.

"Збройні сили Росії продовжують виконання бойових завдань на лінії зіткнення зі Збройними силами України", — сказано у повідомленні.

Згодом російські ЗМІ із посиланням на прессекретаря президента РФ Пєскова написали, що Путін "в курсі ситуації, що розгортається навколо засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина", і "вживаються всі необхідні заходи".

У Національному антитерористичному агентстві Росії заявили, що Федеральна служба безпеки РФ після заяв Пригожина порушила кримінальну справу про "заклик до збройного заколоту".

Тим часом російські ЗМІ повідомляють про велику кількість техніки Росгвардії та поліції в центрі Ростова. У відділках поліції Ростова-на-Дону та області оголошено план "Фортеця", пишуть "База" та "Важные истории". План нібито передбачає екстрений збір особового складу і взяття під контроль важливих об'єктів силових відомств. Видання зазначають, що співробітників поліції Ростовської області підняли за тривогою. Російське медіа "Вот так" повідомляє, що озброювати почали місцевих строковиків.

Близько опівночі російська служба BBC повідомила, що московське управління ФСБ підіймають по тривозі. За даними джерел видання, на трасі "Дон" (це дорога Москва — Воронеж — Ростов-на-Дону) ФСБ за підтримки СОБР (спеціальних загонів швидкого реагування військ нацгвардії) виставляють блокпости. Тим, хто на них чергує, наказали відкривати вогонь "у разі виникнення загрози".

Відносно Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом організації збройного заколоту, повідомляє Генпрокуратура Росії. Йому загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

У центрі Москви військова техніка, посилено заходи безпеки, під охорону взято всі органи держвлади та об'єкти транспортної інфраструктури, повідомляє підконтрольне Кремлю агентство ТАСС. По тривозі підняли ОМОН та Росгвардію.

Раніше у британській розвідці зазначали, що Пригожин знову пішов на конфронтацію з Міністерством оборони РФ після того, як міністр оборони Сергій Шойгу наказав всім "добровольчим загонам", які воюють проти України, до 1 липня підписати контракти з армією.

На початок