У Житомирі пропонують об’єднати дорослу та дитячу лікарні для створення медичного закладу кластерного типу

У Житомирі пропонують об’єднати дорослу та дитячу лікарні для створення медичного закладу кластерного типу

У Житомирі мають намір дорослу та дитячу лікарні - вирішуватимуть на сесії
У Житомирі пропонують об’єднати дорослу та дитячу лікарні для створення медичного закладу кластерного типу. Житомир, травень 2023 року. Фото: Ірина Кирилович для Суспільне Житомир

У Житомирі пропонують об’єднати дорослу та дитячу лікарні для створення медичного закладу кластерного типу. Про це йдеться у проєкті рішення сесії Житомирської міської ради "Про проведення організаційних заходів в закладах охорони здоров’я".

В документі йдеться про КП "Дитяча лікарня імені В.Й.Башека" та КП "Лікарня №2 імені В.П.Павлусенка".

"Йдеться про реорганізацію структурної компоненти, а не колективу. Фахівці працюватимуть і надаватимуть медичні послуги за тим же територіальним принципом", – пише пресслужба міськради із посиланням на в.о. начальника міського управління охорони здоров’я Наталію Сокол.

Кластерізація закладів медичного обслуговування дає змогу збільшити кількість пакетів від НСЗУ та скерувати ресурс на той напрямок, який потребує переоснащення чи модернізації. Також це дає змогу підвищити доступність та якість самої послуги пацієнту, йдеться у повідомленні.

Обґрунтування по проєкту рішення

Які лікарні Житомира відповідають вимогам кластерних лікарень

В обґрунтуванні до проєкту рішення сесії міськради йдеться, що вимогам кластерних лікарень відповідають перша та друга міські лікарні.

У цих вимогах враховуються:

  • кількість людей, які проживають на території Житомирської громади;
  • доступність медичних закладів;
  • спроможність медзакладів надавати медичні послуги відповідно до мінімального переліку напрямів медичного обслуговування, де для кластерного закладу охорони здоров’я не менше 20 напрямків.

Чому планують створити окремий структурний підрозділ дитячої міської лікарні у складі дорослого медзакладу

В.о. начальника міського управління охорони здоров’я Наталію Сокол пише в обґрунтуванні:

  • "Дитяча лікарня імені В.Й. Башека" має тільки дев’ять пакетів медичного обслуговування за програмою медичних гарантій;
  • надходження, отримані лікарнею від Національної служби здоров’я України, не забезпечують фінансову стійкість закладу;
  • загальні витрати на оплату праці дитячій лікарні перевищують 90 відсотків отриманих закладом доходів;
  • заклад потребує реорганізації, написано в обґрунтуванні.

Щоб зберегти колектив медпрацівників закладу, ефективно використовувати ресурси та надавати дітям спеціалізовану медичну допомогу в необхідних обсягах, в документі пропонується створити окремий структурний підрозділ КП "Дитяча лікарня імені В.Й. Башека" у складі КП "Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка" Житомирської міської ради.

Обґрунтування до проєкту рішення сесії Житомирської міськради щодо об'єднання двох лікарень
Обґрунтування до проєкту рішення сесії Житомирської міськради щодо об'єднання двох лікарень. Житомир, 16 червня 2023 року. Документ із сайту Житомирської міської ради

Раніше в Житомирі КП "Дитяча стоматологічна поліклініка" приєднали до житомирської міської дитячої лікарні імені Володимира Башека. За припинення комунального підприємства 23 лютого проголосували депутати на сесії Житомирської міської ради.

У Житомирській міської дитячій лікарні імені Башека лікарі і медичний персонал виступають проти скорочення та зменшення заробітної плати. У липні 2023 року без роботи можуть залишитись понад 30 медпрацівників, розповіла Суспільному Житомир виконуючи обов’язки завідуючої поліклініки дитячій лікарні Тетяна Парфенюк.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок