Обстріл евакуації у Херсоні, підтоплені будинки в Олешках. 473 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріл евакуації у Херсоні, підтоплені будинки в Олешках. 473 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріл евакуації у Херсоні, підтоплені будинки в Олешках. 473 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, підтоплений Шуменський мікрорайон, 7 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

473 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські війська підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини. Ситуація починає поступово стабілізуватись і вода відступає. Триває евакуація.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія обстріляла Корабельний район Херсона, поранені двоє волонтерів. Їх доставили до лікарні. Через масований артилерійський обстріл евакуація на Херсонщині призупинена.
  • На Херсонщині евакуювали 2699 людей. Кількість зниклих безвісти внаслідок підтоплення людей збільшилася до 29.
  • На Херсонщині в так званому окупаційному "урядовому кварталі" на Арабатській стрілці стався вибух. Про обстріл Силами оборони готелю Chalet Thermal заявила окупаційна влада Херсонщини.
  • Через небезпеку зараження та отруєння на Херсонщині заборонено купатися у водних об'єктах, також вилов та продаж риби.
  • Жителів Херсонщини закликають розповідати про наслідки підриву дамби для платформи "Свідок". Усі ці свідчення платформа поширюватиме серед іноземних ЗМІ, на міжнародних виставках та передаватиме правоохоронцям.

Зеленський: МКС вже почав розслідувати причини катастрофи на Каховській ГЕС

Генпрокурор України Андрій Костін відправив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) відповідне звернення щодо розслідування підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні 11 червня.

"Цими днями Херсонщину відвідали представники Міжнародного кримінального суду. У перший же день після катастрофи генеральний прокурор відправив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду відповідне звернення щодо розслідування цієї катастрофи, і робота вже почалася", — сказав Володимир Зеленський.

Глава держави зауважив, що факт відвідування представниками МКС цього регіону важливий.

Зеленський: З півдня України евакуйовано близько 4 тисяч людей

Вже близько 4 тисяч людей вдалося евакуювати з півдня України. Десятки міст і сіл залишаються затопленими, але найгірша ситуація — на тимчасово окупованій Росією частині Херсонщини.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні 11 червня.

"Продовжуємо й нашу рятувальну операцію на півдні України, і вже близько 4 тисяч людей вдалося евакуювати. Десятки міст і сіл залишаються затопленими, найгірша ситуація, як і раніше, на тимчасово окупованій частині Херсонщини", — сказав Зеленський.

З тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини вдалось евакуювати 112 людей

Сьогодні, 11 червня, з тимчасово окупованого лівого берега Херсонської області вдалося евакуювати 112 людей. Зокрема 54 жінки та семеро дітей. Про це у телемарафоні "Єдині новини" повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Середній рівень води на Херсонщині впав до позначки 3,93 метра

Станом на вечір середній рівень води на Херсонщині впав до позначки 3,93 метра і ця цифра продовжує зменшуватися, повідомив в телемарафоні "Єдині новини" голова ОВА Прокудін.

Залишаються підтопленими 77 квадратних кілометрів, 46 населених пунктів: 32 на правому березі і 14 на лівому. На деокупованій території залишаються підтопленими майже 3800 будинків.

"Від трьох населених пунктів вже відійшла вода, бачимо, що там відбувається. Вже є механізм роботи. Спочатку будуть працювати вибухотехніки на вибухонебезпечні предмети, далі правоохоронці, екологи та комунальники. Після цього люди зможуть повертатись", — розказав Прокудін.

"Укрпошта" влаштувала благодійний продаж блоку "Херсонська область" та вводить філбюлетень "Місто Героїв — Херсон"

"Укрпошта" оголосила благодійний продаж останніх тисячі примірників поштового блоку "Херсонська область". Кошти планують передати на ліквідацію результатів паводку на Херсонщині, йдеться на сайті компанії.

Окрім того, 17 червня компанія вводить спеціальний поштовий штемпель з перевіреною датою "Місто Героїв — Херсон, 73003". Також у продажі буде доступний конверт та марка "Херсон — це Україна!"

Розбирали завали пошкодженого обстрілами будинку і виявили тіло загиблої людини

Під час розбору завалів будинку в одному з мікрорайонів Херсона, який був пошкоджений снарядами РФ виявили тіло людини, повідомив керівник МВА Мрочко.

Російські війська з авіації вдарили по селу Новоберислав

Вдень російські війська з авіації вдарили по селу Новоберислав Бериславської громади. Пошкоджені будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, повідомив керівник РВА Володимир Літвінов.

Під час евакуації з Голої Пристані Херсонської області загинула вагітна жінка

8 червня 2023 року під час евакуації з Голої Пристані Херсонської області, через затоплення міста внаслідок підриву армією РФ Каховської ГЕС, загинула місцева жителька Тетяна Гришко. Жінка була вагітною, повідомила на сторінці у Facebook її одногрупниця Sofia Labunets.

З тимчасово окупованого лівобережжя вдалось евакуювати 21 людину

У Нацполіції повідомили, що з тимчасово окупованого лівобережжя вдалось евакуювати 21 людину. Це були переважно люди похилого віку та маломобільні.

У коментарі Суспільному виконувач обов’язків медичного директора лікарні Олександр Чєботарьов повідомив, що в однієї жінки поранення голені і вхідне кульове поранення лівого тазостегнового суглоба. Вона у стані середньої важкості. Будуть намагатись дістати уламки.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Армія РФ обстріляла човен з людьми, які евакуювались з лівого берега Херсонщини. Шестеро поранених

Війська РФ обстріляли човен з людьми, які евакуювались з лівого берега Херсонщини. Шестеро людей поранені, їх шпиталізували в лікарню у Херсоні, повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонці, які вимушено проживають в Румунії, зібрали та відправили гумдопомогу до рідного міста

Херсонці, які вимушено проживають в Румунії у місті Констанца, зібрали та відправили гуманітарну допомогу до рідного міста.

Обстріл евакуації у Херсоні, підтоплені будинки в Олешках. 473 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Румунія, м. Констанца, авто завантажене гуманітарною допомогою від українців для жителів Херсона, 9 червня 2023 рік. Фото надала Ірина Сенкевич.

Про збір оголосили в соцмережах, розповіла Суспільному заступниця обласного архіву Ірина Сенкевич, яка зараз там проживає.

Обстріл евакуації у Херсоні, підтоплені будинки в Олешках. 473 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Румунія, м.Тульча, частина українців, які збирали гуманітарну допомогу для жителів Херсона, 9 червня 2023 рік. Фото надала Ірина Сенкевич.

Допомогу передали настоятелю церкви Різдва Богородиці у Херсоні, куди за допомогою щодня звертаються сотні людей.

Підрив Каховської ГЕС: У МОЗ розповіли епідситуацію на затоплених територіях

У підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС регіонах епідеміологічна ситуація контрольовані і стабільна, небезпечних інфекційних захворювань не виявлено.

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Сьогодні ми не маємо випадків інфекційних хвороб, пов'язаних із наслідками підтоплення. Було декілька випадків гастроентероколітів, але вони навіть не з цієї території, яка потрапила в зону підтоплення. Епідситуація сьогодні контрольована, стабільна, але напружена", — сказав міністр.

Площа затоплених населених пунктів на Херсонщині знизилась майже вдвічі — голова ОВА

Загальна площа затоплених населених пунктів Херсонської області зменшилася практично вдвічі, зі 139 до 78 квадратних кілометрів.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Вчора вода відійшла від трьох сіл Бериславського району повністю — Миколаївки, Львового та Ольгівки. Протягом трьох днів в області прогнозують погіршення погодних умов. Зокрема сильні зливи та стрімкі пориви вітру, що може дещо сповільнити спад води, але динаміка зменшення рівня підтоплених територій зберігається", — сказав Прокудін.

Армія РФ скинула дві керовані авіабомби на селище Козацьке

Армія РФ скинула дві керовані авіабомби на селище Козацьке на Херсонщині. Одна влучила поруч з пʼятиповерхівкою, інша – поблизу дитячого садочка. Загиблих та поранених немає, повідомляє ОВА.

Оперативна ситуація про підтоплення Херсонщини станом на 14 годину 30 хвилин

За даними ОВА, станом на 14:30 на Херсонщині рівень води знизився до позначки 4, 01 метри. Затопленими залишається 46 населених пунктів, на правому березі під водою 3821 будинок.

У Херсоні потребують донорів усіх груп крові

На 12 червня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп крові. Кров необхідна важкохворим та пораненим під час обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою Миколаївське шосе, 7.

З Польщі відправили техніку для ліквідації наслідків катастрофи

Також з Польщі вже відправили 10 цистерн, 10 мотопомп та протипаводковий модуль з двома човнами. Вся техніка буде направлена на подолання наслідків, повідомляє МВС України.

Рятувальникам, які працюють на Херсонщині доправили 20 тисяч літрів пального з Азербайджану

Для ліквідації наслідків катастрофи та для проведення евакуації, рятувальникам на Херсонщину доправили 20 тисяч літрів пального. Таке розпорядження компанії SOCAR видав уряд Азербайджанської Республіки, повідомляє ДСНС України.

Через затоплення у Голопристанській громаді Херсонщини загинули три людини, 10 — вважають зниклими безвісти

Внаслідок підриву на Каховській ГЕС та затоплення Херсонщини у Голопристанській громаді загинули троє людей. По селу Кардашинка 10 людей вважають зниклими. Про це Суспільному повідомила керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

За її словами, підтоплення наразі є, рівень води спадає. В деяких місцях до половини зійшла вода, між деякими багатоповерхівками люди вже мають можливість пересуватися. Десь під вікнами першого поверху вода вже стоїть, хоча була високо, говорить Світлана Лінник.

"Велика та Мала Кардашинка — десь під вікна, десь іще під дах вода, але потроху спадає. Трасу вже видно. Вчора волонтери доставляли гуманітарну допомогу, бо в селі люди перебувають у критичних умовах, на незахищених територіях, у наметах. Добровольці з нашої громади надають допомогу, підвозять їжу та воду, евакуйовують. Світла немає, газу немає, зв'язок майже відсутній. З берегової лінії теж вода відходить, і люди цьому радіють", — каже керівниця Голопристанської МВА.

Станом на 13:00 на Херсонщині евакуювали 2718 людей

Станом на 13 годину на Херсонщині підтоплені 46 населених пунктів: 32 – на правобережжі, 14 – на лівому березі. Наразі евакуювали 2718 людей, з них – 190 дітей, повідомило МВС.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС на Херсонщині загинули п'ятеро людей, 35 — вважають зниклими безвісти.

Загибель внаслідок повені жінки, тварин, знищення майна. Міський голова про ситуацію у Новокаховській громаді

У Новокаховській громаді Херсонщини затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС йде на спад. Волонтери все частіше бачать загиблих через повінь тварин та непридатні для життя житлові будинки. Про ситуацію у Новокаховській громаді Суспільному розповів міський голова Володимир Коваленко.

За словами Коваленка, найбільш критична ситуація в Корсунці, яка пішла під воду.

"В Корсунку люди повертаються і вони в жаху від того, що бачать. Тим, що лишилося в будинках, вже не можна користуватися. Щодо домашнього господарства, то корови, які були не ціпках, так і подушилися, так само і свині. Коли все було під водою, це були емоції. А зараз всі страшні реалії бачать", — говорить Володимир Коваленко.

А в Новій Каховці вода відійшла, є підтоплення в підвалах. Міський голова додав, що окупанти нічим не займаються, допомоги ніхто не пропонує. Якщо хтось із людей зателефонує до водоканалу та домовиться, то можуть відкачати воду.

"Одне підтвердження в мене є, що в одному з населених пунктів жінку знайшли мертвою в її хаті. Вона була лежача і просто не змогла вибратися. На лівому березі ти ж нікому не потрібен, так звана "влада" нічого не робить. Люди в абсолютному відчаї", — каже Новокаховський міський голова.

Підрив на Каховській ГЕС: на лівобережжі Херсонщини змило склади зброї російської армії

Внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС на лівому березі Херсонської області водою змило склади зброї окупантів на лівому березі Херсонської області та було зірвано лінію оборони. Про це у марафоні "Єдині новини" повідомила керівниця Об'єднаного координаційного центру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Лівий берег, який географічно нижчий, опинився залитий потоками. Перед підривом гідроелектростанції російські війська вибудовували на лівобережжі Херсонщини лінії оборони, у тому числі мінно-вибухові загородження.

"Серед них облаштовувались і позиції – коли перший повеневий підйом води залив їх бліндажі і окопи – вже тоді вони втратили частину особового складу і зброю. В цій смузі від п'яти до 15 км, яку затопило, перебували і їх польові склади боєпостачання. Все це зараз рознесено по зоні затоплення, разом зі сміттям, уламками конструкцій", – говорить Наталія Гуменюк.

Загроза мінної небезпеки залишається надзвичайно високою, каже Наталія Гуменюк.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив начальник РВА Літвінов. Він закликав людей перебувати в укриттях.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Бериславському районі затоплені 270 будинків, дві насосні станції, мости, школи

Станом на 11 червня у Бериславському районі затоплені 270 будинків, дві насосні станції, мости, школи у Калинівському та Бобровому Куті, цвинтар у Заповіті.

Наразі підтоплені та перебувають у зоні ризику — Тягинка, Одрадокам’янка, Бургунка, Калинівське, Бобровий Кут, Краснолюбецьк, Заповіт, Новогреднєве, Мала Сейдеминуха та Благодатівка.

Загалом із підтоплених населених пунктів евакуювали 181 людину, з них 18 дітей, повідомив керівник Бериславської РВА Літвінов.

Протягом доби армія РФ вісім разів обстріляла Херсонську громаду

За даними Херсонської МВА, 10 червня військові РФ вісім разів обстріляли міську територіальну громаду. Випустили 33 снаряди. Від ударів потерпали Суворовський, Корабельний Дніпровський райони Херсона та Зимівник. Внаслідок обстрілів поранені чотири людини.

За добу армія РФ обстріляла чотири громади Бериславського району

Протягом доби російська армія обстріляла чотири громади Бериславського району. Під вогнем опинились Шляхове, Осокорівка, Золота Балка і Тягинка. Пошкоджені житлові будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Станом на ранок середній рівень підтоплення на Херсонщині – 4 м 19 см

Станом на ранок середній рівень підтоплення в Херсонській області – 4 м 19 см. З вечора вода спала на 26 сантиметрів.

На правому березі Дніпра підтоплені 32 населені пункти та 3794 будинки. На лівобережжі зменшилась швидкість спаду води. Окупанти відбирають у людей човни, крадуть майно, яке вціліло, людей не евакуюють.

Фахівці контролюють стан води в міських мережах, населених пунктах, де поки немає централізованого водопостачання, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін.

Російська армія завдала 41 удар по деокупованій Херсонщині за добу

Упродовж 10 червня російська армія завдала 41 удар по деокупованій Херсонщині з мінометів, артилерії, "Градів", дронів та авіації. Атакували житлові квартали. По Херсону військові РФ випустили 32 снаряди. П'ятеро людей поранені, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби три населені пункти

На Херсонському напрямку протягом доби російська армія обстріляла Золоту Балку, Садове та Херсон, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

На початок