Черкаська майстриня створює глиняну композицію на Полтавщині

Черкаська майстриня створює глиняну композицію на Полтавщині

Черкаська майстриня створює глиняну композицію на Полтавщині
. Суспільне Полтава

Скульптурну композицію "Цикл" створює в опішнянському музеї гончарства керамістка із Черкащини. Яна Петрова виграла грантову премію Говорунів і тепер може втілити свою ідею на базі закладу. Цю нагороду заснували музей гончарства та американська меценатка. Переможниця свою роботу має завершити приблизно за місяць. А презентують композицію у вересні.

Три метри заввишки та близько чотирьох завширшки. Такі розміри майбутньої скульптурної композиції, яку створює черкаська керамістка Яна Петрова в Опішні. Це буде три фігури, розміщених поруч.

"Називається робота "Цикл". Ідея полягає в тому, що це стани свідомості, коли людина перебуває у сплячому стані, потім стан активності, пробудження. І по життю це повторюється. Робота передбачає різне трактування. Я в цьому вбачаю якийсь спокій, якісь купальські картини", − розповідає керамістка Яна Петрова.

Керамістка Яна Петрова
Керамістка Яна Петрова. Суспільне Полтава

Над композицією Яна Петрова працює близько двох тижнів. Уже використала майже 200 кілограмів глини. Загалом може піти приблизно пів тонни.

"Ось у мене стеки є, якими я майже не користуюсь. В основному все вручну. Єдине, що – там у мене ложка лежить, це дуже зручний матеріал, я ним підстукую. Починаючи знизу, такими от шматочками береш і, як кажуть, як ластівка гніздо, – проліплюєш, проліплюєш всю роботу. Але складність у тому, що коли мокра глина, вона починає падати. І постійно треба чекати, щоб вона підсохла", − каже Яна Петрова.

Скульптури з композиції "Цикл" керамістки Яни Петрової
Скульптури з композиції "Цикл" керамістки Яни Петрової. Суспільне Полтава

Для роботи керамістка створила ескізи на папері та мініатюри з глини.

"Я просто зробила собі намітку в кольорі і як вона буде розділена. Бо це велика скульптура і вона не може бути цільною. А ось той ескіз я робила, щоб зрозуміти хід роботи", − розповідає Яна Петрова.

Кожну із частин скульптури окремо фарбуватимуть і двічі випалюватимуть при температурі близько тисячі градусів.

"Стояча – тут буде в основному червоний колір, може трохи білого чи синього. Та, що лежить, – синій і білий. Активність, стан спокою, темноти і пробудження. Уже та, що стоїть, і сидяча десь отак виготовлена, а лежача – ще ні. Тому ще роботи багато", − розповідає керамістка.

Замальовки керамістки
Замальовки керамістки. Суспільне Полтава

Свою композицію Яна Петрова створює у музеї гончарства. Робить це, бо виборола міжнародну грантову премію Говорунів. Її заснували спільно заклад та американська меценатка Олеся Говорун.

Працівниця музею гончарства каже: "На базі музею упродовж 2 місяців художники-керамісти створюють свою роботу з матеріалів, які надає музей. Через 2 місяці, це за традицією вересень, відбувається святкова урочиста презентація роботи і вручення гранту. Премія вручається у розмірі 1000 доларів, її надає пані Олеся Говорун".

Усі роботи переможців премії встановлюють у музеї гончарства.

"Ця робота буде розташовуватися на пагорбі, тобто споглядати ми її будемо знизу", − каже Світлана Пругло.

Завершити виготовлення усіх елементів композиції Яна Петрова планує за місяць.

На початок