"Цей проєкт дав нам надію". Циркуни можуть виключити з програми відновлення — реакції жителів

"Цей проєкт дав нам надію". Циркуни можуть виключити з програми відновлення — реакції жителів

"Цей проєкт дав нам надію". Циркуни можуть виключити з програми відновлення — реакції жителів
. Суспільне Харків

У квітні село Циркуни на Харківщині потрапило до переліку урядової програми, яка діятиме за принципом — "відбудувати краще, ніж було". Але 6 червня начальник військової адміністрації Харківщини Олег Синєгубов сказав: "Циркуни в списку можуть замінити на інший населений пункт".

Як відреагували на це місцеві жителі — читайте у матеріалі.

Циркуни можуть замінити на інший населений пункт у програмі з відбудови

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, на який населений пункт можуть замінити Циркуни у держпрограмі з відбудови.

"Стоїть питання щодо заміни цього населеного пункту. Це відверто, тому що там йдуть обстріли майже щотижня. Це не означає, що Циркуни ми залишаємо осторонь", — сказав Олег Синєгубов.

За його словами, замість Циркунів розглядають декілька населених пунктів.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Деокуповані Циркуни, 25 квітня 2023 року. Фото: Роман Кривко/Суспільне Харків

"Наприклад, Старий Салтів, як перспективна громада, яка розташована приблизно на такій же відстані від держкордону з РФ. Однак там значно менше обстрілів у порівнянні із Циркунами. Це може бути заміна, або тимчасова заміна, або розставлення пріоритетності. Ми розробляємо плани щодо відновлення. Будемо приймати рішення після розмінування", — розповів Синєгубов.

"Сподівалися на допомогу, але кажуть, що нас виключили з програми відновлення"

У дворі жительки Циркунів Ольги Ганічевої фарбують паркан. Його, каже жінка, посікло уламками влітку 2022 року, двері відкинуло вибуховою хвилею.

Ольга Ганічева живе на центральній вулиці Циркунів. Дорогою поряд їздила російська техніка, будинок пошкоджений обстрілами, розповідає жінка.

"Живу у Циркунах 53 роки. Тут вийшла заміж. З чоловіком прожила у шлюбі 50 років. Він помер, тепер живу разом із котом. Сподівалися на допомогу, але кажуть, що нас виключили з програми. Я 68-річна пенсіонерка, пенсія маленька. Пошкоджений дах. Не було ні хвіртки, ні воріт", — розповідає жителька Циркунів.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Жителька Циркунів Ольга Ганічева. Червень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За її словами, пошкоджене майно оцінили за другою категорією.

"Все розбите. Сподівалися на допомогу, але сказали, що у нас дуже гучно, і нас виключили з програми відновлення. Але ж ми не винні в цьому. Ми й так дуже постраждали. Виїхали у квітні, село звільнили у травні. Виїхали, тому що маленька дитина була", — каже Ольга Ганічева.

Жителька Циркунів каже, житло частково почали ремонтувати власними силами, але сподіваються на допомогу від держави.

"Вікна, ворота та хвіртку поставили за допомогою людей. Хтось допоміг зварити, хтось привіз залізо, от хлопчик допоміг пофарбувати. Це ж немалі гроші. Дах тече, просила допомогу у волонтерів, тому що дуже тече. Накрили. Дуже тече, замикає. Живемо біля траси, страшно", — каже жінка.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Жителька Циркунів Ольга Ганічева. Червень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Люди у Циркунах працелюбні. Сусіди у мене гарні. Хочеться, щоб нам допомогли. Всі жителі засмучені. Особливо наша вулиця Соборна, вона сильно постраждала", — розповідає жителька Циркунів.

Вікна у пошкодженому будинку вставляли самостійно, говорить Ольга Ганічева.

"Дах повалило. Син воює, трошки допоміг, матері ж треба жити. Я спеціаліста запросила. Хоча б половину, він сказав: 150 тисяч гривень треба, щоб мені перекрити оце", — говорить Ольга.

15% будівель у Циркунах повністю знищені

Начальник сільської адміністрації Циркунів Микола Сікаленко каже, в рамках програми відновлення планували відновити ліцей.

За його словами, до початку повномасштабного вторгнення у закладі навчалися близько 400 дітей. У 2022 році у приміщенні навчального закладу російські військові облаштували свій штаб, а після звільнення села обстрілювали його з різних видів озброєння.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Начальник сільської адміністрації Циркунів Микола Сікаленко. Червень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Разом із ліцеєм у Циркунах планують відновити амбулаторію, ліцеї й житлові будинки, проєкти майже готові, розповідає Сікаленко.

За приблизними підрахунками 15% будівель у селі повністю знищені, вцілілих майже немає. Новина про ймовірне виключення Циркунів з урядової програми місцевих засмутила, говорить Сікаленко.

"Брати за основу, що йде масований обстріл Циркунівської громади, я б не став. Це вивихнуте поняття. Безумовно, ця інформація викликала шок у населення. До мене майже черга була, питали: "Що трапилось, чим ми провинилися?". Дотепер я цього не розумію", — каже Сікаленко.

"Проєкт, куди потрапило село Циркуни, дав нам надію"

Начальник Циркунівської сільської військової адміністрації говорить, що "проєкт, куди потрапило село Циркуни, дав надію місцевим жителям, вони зраділи, що держава так про них піклується".

"Від цього комплексного проєкту відновлення "краще, ніж було" ми чекаємо, що буде у нас, як я жартую, чи Монте-Карло, чи "Васюки". Населення добре сприйняло цю звістку. На сьогодні є певні коливання. Поки що ідеологію і суть я не розумію. Протягом восьми місяців тут була абсолютна тиша. Далі були п'ять влучань за три дні. Били майже в одну точку", — говорить Сікаленко.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Наслідки обстрілів Циркунів. Червень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За його словами, російські військові обстрілювали село ракетами С-300.

"Це не артилерія, не РСЗВ. Це балістична ракета перелаштована на "земля-земля", хоча вона була "земля-повітря". Такі обстріли відбуваються по всій території країни. Якась інформація у них своя була, ми не розуміємо яка. Вони били по приватних будинках", — каже очільник Циркунівської СВА.

Близько 30 будинків були потрощені, розповідає Микола Сікаленко.

"Сподіваємося, що Циркуни залишать в проєкті, але ми не вирішуємо. Для цього є керівництво", — каже Сікаленко.

"Цей проєкт дав нам надію": Циркуни можуть виключити з програми відбудови
Наслідки обстрілів Циркунів на Харківщині. Червень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Половину села вже розмінували сапери, говорить Сікаленко.

"Від кількості спеціалістів залежить площа розмінованої території. Доповідь заступника з розмінування, каже, що забирають частину бригад. Якщо мало розміновано і забирають бригади, якось це не в'яжеться, можливо, я не прав. Хлопці працюють багато. Замінування дуже серйозні. Якщо у нас не заберуть бригади, сапери сказали, що розмінують село в межах населеного пункту, до 30 червня поставили дедлайн", — розповідає Микола Сікаленко.

Що відомо про обстріли Циркунів

Циркуни були в окупації понад місяць — з кінця лютого до початку травня 2022 року. Потім російські військові обстрілювали село. Після контрнаступу українських сил оборони в селі було тихо, розповідають місцеві жителі.

У травні 2023 року по Циркунах декілька разів вдарили ракетами російські військові.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок