Кінофестиваль Docudays UA 2023 оголосив переможців

Кінофестиваль Docudays UA 2023 оголосив переможців

Важливо
Кінофестиваль Docudays UA 2023 оголосив переможців
. Docudays UA

20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців та переможниць конкурсних програм.

Церемонія закриття відбулася 8 червня у кафе Markó готелю "Софія".

DOCI/СВІТ

Головний приз повнометражного міжнародного конкурсу отримала стрічка "Ми не згаснемо" української режисерки Аліси Коваленко.

Фільм розповідає про життя та мрії підлітків, які живуть у прифронтовій зоні на Донбасі.

DOCU/УКРАЇНА

Переможцем національного повнометражного конкурсу став фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі". 

У стрічці йдеться про початок повномасштабної війни в Маріуполі. Знімальна група Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко приїхали у Маріуполь за декілька годин до вторгнення 24 лютого 2022 року. Вони 20 днів працювали у місті, заблокованому російськими силами, знімаючи злочини російських військових, гуманітарну катастрофу, бомбардування пологового будинку та масові поховання загиблих мирних жителів.

DOCU/КОРОТКО

Найкращим українським короткометражним фільмом конкурсу визнали роботу режисерського дуету Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі "Прокидаючись у тиші".

Він розповідає про життя українських біженців, які тікали від повномасштабного вторгнення Росії, у колишній казармі Вермахту в Німеччині. 

RIGHTS NOW!

Нагороду правозахисного журі отримав український фільм "Залізні метелики" Романа Любого. Це художнє осмислення трагедії збиття малазійського літака рейсу MH17 над Донеччиною у 2014 році.

Переможці всіх конкурсних програм отримають 35 тисяч гривень.

Фестиваль тривав із 2 до 8 червня. Фільмом-закриттям була стрічка "Іван і Марта" Сергія Буковського про знамените подружжя.

У події брали участь 51 фільм з 27 країн світу — від Гренландії до Південної Африки. Також у програмі представлено 26 українських стрічок: 12 повнометражних і 14 короткометражних.

Кінофестиваль Docudays UA 2023 оголосив переможців
Команда Docudays UA 2023. Пресслужба фестивалю.

З 9 до 11 червня у кінотеатрах "Жовтень" та КІНО42 відбуватимуться глядацькі дні, під час яких усі охочі зможуть переглянути фільми-переможці та головну фестивальну програму "Образ майбутнього".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок