Каховська ГЕС на картинах: у Херсонському художньому музеї показали фото вкрадених росіянами творів

Каховська ГЕС на картинах: у Херсонському художньому музеї показали фото вкрадених росіянами творів

Каховська ГЕС на картинах: у Херсонському художньому музеї показали фото вкрадених росіянами творів
Іван Ботько (1914-1990). Будівництво шлюзу Каховської ГЕС. 1953. Фото: Херсонський Художній Музей/Facebook

Херсонський художній музей імені Олександра Шовкуненка у своєму Facebook 6 червня показав картини про Каховську ГЕС, яку зруйнували росіяни. Окупанти незаконно вивезли ці роботи до анексованого Криму в листопаді 2022 року.

"Свідоцтво подвійного злочину росіян. Викрадена музейна колекція та підрив Каховської ГЕС. На вкрадених творах херсонських художників зафіксовано будівництво зруйнованої вночі гідроелектростанції", — йдеться у повідомленні.

Серед творів була графічна робота Івана Ботька "Заливка шпунта на будівництві Каховської ГЕС" та його картина "Будівництво шлюзу Каховської ГЕС", а також графіка Бориса Лавриненка "На будівництві Каховської ГЕС".

У музеї зазначають, що найімовірніше місце їхнього перебування — Центральний музей Тавриди у Сімферополі. Саме з фотографій цього музею працівникам вдалося ідентифікувати кілька полотен із понад 11 тисяч вкрадених творів мистецтва.

Також на своїй сторінці музейники поділилися новиною, що поки що підтоплення музею не загрожує — за їхніми словами, вода зупинилася десь у 230 метрах від музею.

"Будівля стоїть на перехресті вулиць Соборна і Воронцовська, а це ОВА визнала безпечним місцем. Колектив переважно мешкає вище від того рівня, куди підіймається вода, крім двох людей, яким пропоную музей чи до мене до дому", — розповіла Суспільне Культура директорка музею Аліна Доценко.

Що сталося з Херсонським музеєм

Херсонський художній російські окупанти розмародерили на початку листопада 2022 року. Після відходу російських військ з міста будівля двічі потрапляла під обстріл і зазнавала ушкоджень.

Раніше працівникам Херсонського художнього музею вдалося ідентифікували п'ять картин з колекції.

Також наукові співробітники музею ідентифікували ще одну картину з колекції. Це полотно невідомого художника "Морський пейзаж" (Біля берегів Греції) 1907 року.

Ще на світлинах у мережі вдалося віднайти роботу Миколи Глущенка "Натюрморт з камбалою", картину Віктора Зарецького "Українка Ганна Струк", "Портрет Миколи Гепарда" Фелікса Кідера.

З останніх знахідок — картини Карліса Добрайса "Реставратори" та Леоніда Лабенока "В Горках", які музейники виявили на світлинах у сімферопольському Центральному музеї Тавриди.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок