Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля — гендиректор "Укргідроенерго"

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля — гендиректор "Укргідроенерго"

Пошкоджена Каховська гребля 6 червня 2023 року
. Пошкоджена Каховська гребля, 6 червня 2023 року. Фото: Associated Press

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля. Про це в ефірі регіонального телемарафону Суспільного розповів гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота, коментуючи наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС.

“Якщо підірвана водозливна гребля нижня частина, то протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля, тобто ми побачимо дно водосховища. Якщо нижня частина не взірвана залишилася, то може бути таке, але це малоймовірно, що водосховище буде мати ще десь приблизно три метри води, яка не зійде. Але ми все таки бачимо, що, скоріше за все, цей розмив, який йде, що це перший варіант, що я сказав”, — пояснив Сирота.

За його словами, на сьогоднішній день від 15 до 20 сантиметрів іде спрацювання води і водосховище на 15-20 сантиметрів опускається нижче, прорив і розмив збільшується, і може збільшитися водоскид води. З таким пропуском води, як сьогодні, буквально 3-4 доби, і Каховське водосховище буде спрацьовано.

Сирота розповів, що росіяни підірвали станцію зсередини о 2:50 ночі, і вона відновленню не підлягає.

“На сьогоднішній день половина машзалу і половина агрегатів вже знаходяться під водою, а друга половина затоплена. І ми бачимо зміщення другої половини, другої частини машзалу, яка нахиляється і щораз опускається все нижче під воду. Іде розмив з двох сторін. Підірвані гідрозливні затвори. Станція підірвана посередині машзалу, і ми бачимо, що уже не тільки перед, а вже із трьох сторін іде розмив гідроспоруди. І таким чином ми розуміємо, що станція зміщується і вона відновленню не підлягає”, — сказав Сирота.

За його словами, до вдень у зону підтоплення потрапляли мінімум 37 сіл. Що робиться на окупованій стороні — невідомо. Пік підтоплення буде протягом двох діб, а потім уже протягом решти діб вода буде спадати.

“І, звичайно, тому що вся вода буде спадати і сходити, скажімо, по течії в Херсон і в Чорне море, ну а з Дніпро ГЕСу ми спрацювання призупинимо, щоб не було ще більше навантаження на Каховське водосховище”, — пояснив Сирота.

Коментуючи, скільки населених пунктів може бути знеструмлено внаслідок підриву Каховської ГЕС, Сирота пояснив, що Каховська станція з жовтня не була в енергосистемі. Вона була “виключена і посаджена на нуль”, тому що окупанти зробили фортифікаційні споруди, замінували її, там у них був штаб, тобто вона не виконувала свої функції.

“Тобто на енегосистеми України ніякого впливу вона на сьогоднішній день як енергогенеруюча станція не має. Вона виключно слугувала дамбою для того, щоб можна було мати воду для населених пунктів трьох-чотирьох областей”, — сказав гендиректор “Укргідроенерго”.

Сирота також розповів, що після того, як тільки станція була о 2:50, практично о 4-5 годині ранку уже були підняті всі служби і проводилася евакуація.

“Ну там не моментально затопилося, і сказали, що зона підтоплення буде через 5 годин, і тому цей час був для того, щоб якнайшвидше вивозити людей і проводити евакуацію із цих підтоплених пунктів”, — сказав він.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російська окупаційна армія підірвала Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області. Машинну залу станції повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

В Енергоатомі повідомили, що підрив окупантами греблі Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою.

"На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначили в Енергоатомі.

На початок