Через підрив Каховської ГЕС є загроза затоплення до 80 населених пунктів — Шмигаль

Через підрив Каховської ГЕС є загроза затоплення до 80 населених пунктів — Шмигаль

Зруйнована гребля Каховської ГЕС
. Вода тече через прорив Каховської греблі в Каховці 6 червня 2023 р. Фото: ОПУ через Associated Press

Через підрив Каховської ГЕС є загроза затоплення до 80 населених пунктів. З зони небезпеки евакуюють населення. Влада оцінює наслідки катастрофи для довкілля і Запорізької АЕС.

Про це написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Цієї ночі російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Президент України скликав РНБО. Далі проведемо засідання Державної комісії ТЕБ і НС", — написав він у Телегрім.

За словами, Шмигаля зараз влада займається евакуацією жителів районів підтоплення.

"Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції", — зазначив прем'єр.

За його словами, що через відсутність доступу до ЗАЕС оцінити загрозу складно.

"Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку Росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. Росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", — сказав Шмигаль.

Прем'єр наголосив, що зараз першочергове завдання влади — допомогти людям у районах затоплення.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російська окупаційна армія підірвала Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області. Машинну залу станції повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

В Енергоатомі повідомили, що підрив окупантами греблі Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою.

"На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначили в Енергоатомі.

На початок