У Білому домі прокоментували підрив Каховської ГЕС

У Білому домі прокоментували підрив Каховської ГЕС

У Білому домі прокоментували підрив Каховської ГЕС
. Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу 5 червня 2023 року, фото: AP

Сполучені Штати уважно стежать за ситуацією на Каховській ГЕС, однак станом на зараз не можуть стверджувати, що призвело до руйнування дамби.

Про це під час брифінгу 6 червня сказав координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"На цей момент ми не можемо сказати ствердно, що саме сталося. Щойно ми зможемо, ми поділимося ширшою інформацією. Що ясно і що ми точно можемо сказати — це те, що руйнування для українського народу та для регіону будуть значними", — сказав Кірбі.

Він зазначив, що США перебувають у контакті з українською владою щодо того, яку допомогу можна надати багатьом українцям, які були переміщені та змушені кидати зі своїх домівок заради безпеки.

"Ми працюємо з гуманітарними партнерами на місцях, аби надати допомогу. Російська неспровокована війна в Україні має руйнівний вплив на український народ та приносить їм неймовірні страждання", — додав представник Білого дому.

На запитання журналіста, чи можна вважати підрив Каховської ГЕС воєнним злочином, Кірбі відповів, що не буде давати дефініцій, однак зазначив, що Росія окупувала цю територію включно з дамбою незаконно, а правила ведення війни забороняють навмисне руйнування цивільної інфраструктури.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російська окупаційна армія підірвала Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області. Машинну залу станції повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

В Енергоатомі повідомили, що підрив окупантами греблі Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою.

"На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначили в Енергоатомі.

На початок