Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка

Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка

Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка
. Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 4 червня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

РФ обстріяла Чугуїв

РФ завдала ударів по Чугуєву, інформації про наслідки атаки на цю хвилину немає, повідомив Суспільне Харків начальник Чугуївської РВА Сергій Лободенко.

Поліція просить повідомляти про наслідки ударів на лінію 102

Поліція закликає жителів Харкова та області залишатися в укриттях. Про влучання снарядів, руйнування та поранених просять повідомляти на спецлінію 102

У Харкові було чути вибухи

У Харкові було чути вибухи щонайменше п'яти вибухів, усі пролунали за межами Харкова зі сторони Чугуєва. Перший пролунав о 22:15. У місті та області оголошена повітряна тривога о 22:13.

Інформації про місця влучань, поранених та руйнування на цю хвилину немає.

Бійці Харківського гарнізону збили російську ракету

Під час ракетної атаки РФ по Україні вночі 4 травня одна з вогневих груп частини Харківського гарнізону збила російську ракету з ПЗРК, повідомили у Telegram-каналі начальника Харківського військового гарнізону Сергія Мельника.

Що відомо про ракетну атаку РФ вночі 4 травня

Російські військові завдали два ракетні удари по Донецькій і Дніпропетровській областях, зокрема, застосували ОТРК "Іскандер", повідомили у Генштабі. Однією ракетою "Іскандер-К" влучили по передмістю Дніпра, де був пошкоджений двоповерховий житловий будинок, понад 20  цивільних зазнали поранень середнього та важкого ступеня тяжкості, серед них є діти.

Крім того, військо РФ завдало 30 авіаційних ударів та здійснило 56 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Якою буде погода у Харкові та області 5 червня

  • Мінлива хмарність. Без істотних опадів;
  • Вітер північно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря вночі 5-10° тепла, вдень 19-24°.

Українські синхроністки вибороли "золото" у суперфіналі Кубка світу

Українські синхроністки вибороли золоті медалі в акробатичній групі у суперфіналі Кубка світу, повідомили у федерації України з синхронного плавання.

У виступі брали участь харківські синхроністки — Марина, Влада Алексіїви та Марта Фєдіна.

"Марина і Влада Алексіїви, Марта Фєдіна, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар'я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова і Валерія Тищенко набрали 216.6701 бали й стали чемпіонками турніру", — йдеться у повідомленні.

Історія парамедикині з Харкова, яка на фронті рятує побратимів

У довоєнному житті харків'янка, яка нині носить позивний "Мамба", була реабілітологом, мала приватну практику та виховувала доньку.

Коли почалася війна, волонтерила, потім стала резервісткою. Від початку повномасштабного вторгнення "Мамба" рятує життя побратимів: "Мені дуже приємно, що я недаремно живу".

Жінка отримала поранення під Бахмутом.

"Важкі часи у нас були, ми були в бліндажі й по нас цілеспрямовано лупили з міномета. Пристрілялися, і було пряме влучання в бліндаж. Але якимось дивом вижили всі — нас там було шестеро. Отримали поранення, контузії, але всі живі", — розповідає парамедикиня.

Підрозділ російських військових на Харківщині поповнили 500 колишніх засуджених з РФ — Генштаб

Близько 500 колишніх засуджених громадян РФ прибули протягом тижня для посилення одного з підрозділів російських окупаційних військ, який діє на тимчасово захопленій території Харківщини, повідомили у Генштабі.

"100 з них були поранені, ще 80 самовільно залишили позиції", сказано у повідомленні.

Як цьогоріч навчатимуться у лозівському ліцеї на Харківщині, який зруйнувала РФ

Цього року до зруйнованого ліцею № 8 у Лозовій на Харківщині набиратимуть вдвічі менше першокласників, говорить директор ліцею Сергій Решетов.

Цьогоріч до ліцею планують набрати лише один клас першокласників — це до 30 дітей. Протягом останніх 10 років у закладі завжди було два перших класи, розповідає Сергій Решетов.

"Більшість дітей, які до нас йдуть у перший клас, це вихованці нашого дошкільного підрозділу. Вони звикли до нас, ми звикли до них, але є й діти, які навчалися в інших дитсадках і йдуть до нас у 1 клас — з 22 заяв, близько 5 заяв таких є", — каже директор.

Директор ліцею каже: разом з управлінням освіти педагоги вивчають можливіть форми навчання — все залежатиме від безпекової ситуації.

РФ завдала удару по передмістю Чугуєва

4 червня приблизно о 18:00 російські військові завдали ракетного удару по передмістю Чугуєва, повідомили в обласній прокуратурі.

"За попередніми даними, це була ракета типу "повітря — поверхня" РП Д9 МА. Вона влучила у лісовий масив. Поранених немає", — йдеться у повідомленні.

"Металіст" програв "Чорноморцю" з рахунком 0:3

Харківський "Металіст" зіграв з "Чорноморцем" в рамках 30 туру УПЛ. Матч завершися з рахунком 0:3 на користь "Чорноморця", повідомили у пресслужбі "Металіста".

Одеський гравець Дмитро Юсов забив гол на 75 та 86 хвилинах матчу, а його колега по команді Гай Хадіда — на 92 хвилині.

Турнірна таблиця УПЛ

"Металіст" розмістився у турнірній таблиці УПЛ на 15 сходинці.

"Чорноморець" обіймає у турнірній таблиці дев'яту сходинку.

Обстріли Вовчанська та Піщаного: є загиблі та поранена

За даними слідства, 4 червня російські військові обстріляли Вовчанськ. Внаслідок ударів загинули дві жительки 62 та 74 років, були пошкоджені житлові будинки, повідомили в обласній прокуратурі.

"Близько опівдня військовослужбовці РФ обстріляли село Піщане Куп’янського району. Поранення отримала 58-річна жінка", — йдеться у повідомленні.

Російська ДРГ намагалася проникнути на Харківщину — Генштаб

У районі населеного пункту Зелене Харківської області російська диверсійно-розвідувальна група намагалася перейти держкордон, повідомили у Генштабі ЗСУ.

"РФ завдала ракетного удару в районі Вовчанська та авіаційних ударів в районах Івашків, Огірцевого, Гатища", — сказано у повідомленні.

На слобожанському напрямку з артилерії та мінометів обстріляли:

  • Івашки, Уди, Червону Зорю, Гоптівку, Красне, Зелене, Старицю, Огірцеве, Гатище, Плетенівку, Вовчанськ, Караїчне, Бударки та Чугунівку.

На куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали:

  • Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Довгеньке, Кутьківка, Дворічна, Западне, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове.

Обстріл Золочева: що відомо про стан поранених

Жінка та чоловік під час обстрілу Золочева отримали легкі поранення, їхньому життю нічого не загрожує, розповів Суспільне Харків директор обласного центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

"Це було подружжя, у них осколкові поранення та контузія. Вони були у себе вдома на подвір'ї. У цей час снаряд прилетів в город. Люди живуть не поряд з будинком дитячої творчості. Лікарі відпустили їх додому", — розповів Суспільне Харків очільник громади Віктор Коваленко.

Харківський "Металіст 1925" та київське "Динамо" зіграли внічию

У рамках 30 туру УПЛ відбувся матч між харківським "Металістом 1925" та "Динамо" у Києві. Команди зіграли внічию з рахунком 1:1, повідомили у пресслужбі "Металіста 1925".

На 20 хвилині матчу гравець "Динамо" Ерік Рамірес забив гол під час пенальті, а на 38 хвилині матчу харківський футболіст Артем Габелюк забив гол у ворота суперника.

Турнірна таблиця УПЛ

"Металіст 1925" розмістився у турнірній таблиці УПЛ на 12 сходинці.

"Динамо" обіймає у турнірній таблиці четверту сходинку.

Олена Зеленська відкрила у Харкові пам'ятник дітям, які загинули під час повномасштабної війни

4 червня 2023 року у Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули під час збройної агресії Росії проти України. У цей день до Харкова приїхала перша леді Олена Зеленська.

Про це повідомляє кореспондент Суспільне Харків.

Пам'ятник загиблим дітям у Харкові
Олена Зеленська на відкритті пам'ятника дітям, які загинули під час збройної агресії Росії проти України. 4 червня, 2023, Харків. Фото: Олена Зеленська/Telegram

"Батьки тримають своїх дітей за руку, коли вони починають вчитися ходити. Батьки тримають своїх дітей за руку, коли вперше ведуть до дитячого садочку або до школи. Найстрашніше, що можна собі уявити — коли батьки тримають за руку дітей, які загинули. Так просто дійсно не має бути", — сказала перша леді.

У Харкові відкрили пам'ятник загиблим дітям
У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули під час збройної агресії Росії проти України. 4 червня, 2023, Харків. Фото: Олена Зеленська/Telegram

Пам'ятник загиблим дітям, що встановили у Харкові, створив скульптор Михайло Ятченко.

На Харківщині поліція розшукала п’ятирічного хлопчика, який пішов з дому та загубився

Правоохоронці отримали повідомлення про зниклу дитину 4 червня близько 13:30, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини.

"Мати пояснила, що не помітила як син залишив подвір’я будинку. Дитину знайшли за два кілометри від дому. Хлопчик ходив по залізничних коліях. Поліцейські повернули його додому. З матір’ю провели профілактичну бесіду", — сказано у повідомленні.

РФ обстріляла Золочів 4 червня: є поранені

О 14.30 4 травня з артилерії обстріляли Золочів, повідомив Суспільне Харків голова громади Віктор Коваленко.

"Попередньо, пошкоджений будинок дитячої та юнацької творчості. Вибиті 10 вікон та вхідні двері. Інші пошкодження з’ясовуються. Поранення отримали 40-річний чоловік та 38-річна жінка", — розповів Коваленко.

Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка
Обстріл Золочева на Харківщині 4 червня. Фото: Віктор Коваленко

Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка
Обстріл Золочева на Харківщині 4 червня. Фото: Віктор Коваленко

Головні новини Харкова та області 4 червня: хроніка
Обстріл Золочева на Харківщині 4 червня. Фото: Віктор Коваленко

Харківські синхроністки виграли срібло у суперфіналі Кубка світу

Синхроністки Влада та Марина Алексіїви завоювали срібну медаль у довільному дуеті на суперфіналі Кубка світу.

Про це повідомили у федерації України з синхронного плавання 4 червня.

"Марина і Влада за свою програму отримали від суддів 217.1771 бали і поповнили скарбничку зібраної України третьою медаллю на цьому турнірі", — йдеться у повідомленні.

"Бажаю Путіну, щоб він втратив своїх онуків так, як втратила я": історії дітей, які загинули на Харківщині під час війни

Від початку повномасштабної війни на Харківщині загинули 76 дітей, ще 223 — отримали поранення.

4 червня, у День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок російської агресії, Суспільне Харків згадує історії неповнолітніх, які загинули на Харківщині.

На Григорівському шосе у Харкові заборонять рух транспорту

Про це повідомили у пресслужбі Харківської міської ради.

Йдеться про ділянку від вул. Петра Болбочана до вул. Камської на Григорівському шосе. Рух транспорту там заборонять з 5 червня по 31 липня.

"Це пов’язано з проведенням КП "Харківські теплові мережі" земельних робіт", — йдеться у повідомленні.

Об’їзд закритої ділянки здійснюватиметься прилеглими вулицями: Петра Болбочана, Полтавський Шлях, Дудинської, Камською та іншими. У мерії зазначають, що проїзд спецавтомобілів оперативних служб до будинків забезпечать за необхідності.

Підготовка до опалювального сезону на Харківщині: в Ізюмі планують встановити 10 пересувних котелень

Щоб підготувати деокупований Ізюм на Харківщині до наступного опалювального сезону, для міста планують закупити 10 пересувних котелень. Вони дозволять забезпечити ізюмчан теплом взимку. Таку роботу Геннадій Кравченко, заступник директора обласного департаменту ЖКГ, називає оптимізацією та результатом пошуку нових шляхів, щоб забезпечити надання послуг попри те, яких збитків РФ завдала енергетичній інфраструктурі Харківщини.

Як триває підготовка до сезону, які складнощі виникають та як удари РФ позначилися на інфраструктурі — розмова Українського Радіо Харкова Геннадієм Кравченком.

Поліція показала наслідки обстрілу Харківщини протягом 3 та 4 червня

Фото оприлюднили на сторінці поліції Харківщини.

Обстріли розслідують як порушення законів та звичаїв війни.

У Балаклійській громаді попередили про розмінування

Про це йдеться у повідомленні Балаклійської МВА від 4 червня.

"Не панікуйте, проводиться розмінування. У громаді працюють сапери", — йдеться у повідомленні.

Пошкодження внаслідок обстрілів протягом 3 червня: дані керівника ОВА

Протягом минулої доби російські військові обстрілювали прикордонні та прифронтові населені пункти Харківщини, повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов зранку 4 червня.

  • У селі Петропавлівка Куп'янського району пошкоджено об'єкт цивільної промисловості, приватний будинок та господарчі споруди.
  • У селі Івашки Богодухівського району пошкоджено будівлі ферми.

У Вовчанську пошкоджено заклад освіти, приватні житлові будинки та автомобіль.

  • Внаслідок обстрілу села Першотравневе Ізюмського району пошкоджено приватний будинок, поранення зазнала жінка 74 років.

Зранку 4 червня військові РФ завдали масованого обстрілу по місту Вовчанськ

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"В місті пошкоджено адміністративну будівлю, частково зруйновано два будинки та господарчі споруди", — написав Синєгубов.

Поранених внаслідок обстрілу немає.

Близько 07:40 4 червня російські окупанти здійснили танковий обстріл села Гур‘їв Козачок Золочівської громади

Інформацію Суспільному підтвердив очільник громади Віктор Коваленко.

За його словами, під час обстрілу було пряме влучання в будинок культури, що зазнав "значних пошкоджень". Поранених внаслідок удару немає.

Крім того, в той самий час РФ обстріляла село Івашки Золочівської громади. За даними Коваленка, йдеться про вертолітний обстріл, поранених немає.

У Генштабі повідомили про обстріли за добу

Російська окупаційна армія обстріляла щонайменше 22 населених пункти на території Харківщини.

Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу від 4 червня.

На слобожанському напрямку російські військові били з мінометів та артилерії. Під ударом опинилися: Івашки, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Висока Яруга, Пильна, Зелене, Веселе, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вільча, Бочкове, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На куп’янському напрямку військові РФ обстріляли Масютівку, Лиман Перший, Кислівку, Табаївку та Берестове Харківської області.

"Металіст" грає з "Чорноморцем"

30-ту гру у сезоні УПЛ "Металіст" проведе з "Чорноморцем" в Одесі. Гра почнеться о 15:00, повідомили у клубі з Харкова.

"Металіст 1925" грає проти "Динамо"

Останню гру у сезоні УПЛ "Металіст 1925" проведе з "Динамо" у Києві 4 червня. Гра розпочнеться о 15:00, повідомила пресслужба клубу з Харкова.

Якою буде погода 4 червня у Харкові та області: дані синоптиків регіонального гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без істотних опадів;
  • Вітер північно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 4-9° тепла, вдень 19-24°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 6-8° тепла, вдень 20-22°.

Цього дня рік тому: Харківщина 4 червня 2022 року

  • Російські окупанти ракетою поцілили в гараж на Харківщині: одна людина загинула, двоє — поранені.
  • Внаслідок обстрілів Харківщини за добу 10 людей дістали поранення.
  • Українські військові ведуть бої за звільнення двох сіл на Дергачівщині.
  • ЗСУ знищили майже всю 35-ту загальновійськову армію РФ в Ізюмі. РФ зосереджує резерви для наступу в напрямках Ізюма, Барвінкового та Словʼянська.
  • Харківський аероклуб зазнав чергового російського обстрілу: відео наслідків.
  • У Борівській громаді на Харківщині окупанти фотографують кожного, хто бере від них гроші.
  • На Харківщині 15 тисяч людей втратили житло через бойові дії: запустили чат-бот про стан житла під час війни.
  • Остаточних висновків про стан Харківської ОВА після ракетних ударів немає: тривають дослідження.
  • У Харкові чоловік та жінка викрали гумдопомогу у благодійного фонду.
  • "Металіст 1925" показав наслідки влучання ракети по спортбазі під Харковом.
  • 80% факультетів Каразінського університету в Харкові зберегли майно під час війни.
  • Зеленський надав почесне звання лікарю харківського шпиталю.

На початок