Масажистка з Чернігова, після сеансу якої померла жінка, не відбуватиме покарання: в чому причина

Масажистка з Чернігова, після сеансу якої померла жінка, не відбуватиме покарання: в чому причина

Масажистка з Чернігова, після сеансу якої померла жінка, не відбуватиме покарання: в чому причина
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вирок залишили без змін, але масажистка Вікторія Гапоненко не відбуватиме покарання у зв’язку з закінченням строків давності. Таке рішення ухвалив Чернігівській апеляційний суд.

В ухвалі справи масажистки Вікторії Гапоненко йдеться, що у квітні 2018 року під час сеансу масажу Вікторія зробила маніпуляцію пацієнтці Тетяні Бенько, через що, згідно з висновками судово-медичної експертизи, жінка отримала травму хребта та пошкодження спинного мозку, що спричинило набряк мозку. Внаслідок цього пацієнтка померла у лікарні на сьому добу після процедури.

Приймала майстер у власній квартирі на вулиці Жабинського. На сайтах, де жінка пропонувала свої послуги, йшлося, що вона має освіту ветеринара, вчилася на медичну сестру у чернігівському медучилищі та завершила курси з медичного масажу.

"Зробила їй масаж плеча. Потім каже: "Зробімо масаж спини". Зробила масаж спини. А потім каже: "Ще трошки мануалки". Так вона це назвала. І повертає їй голову різко в одну сторону двічі і в іншу двічі", — розповів чоловік загиблої Микола Бенько.
Микола Бенько
Чоловік загиблої Микола Бенько. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наступного дня після процедури в Тетяни почали мліти ноги. На третю добу її поклали до лікарні. Тоді вона вже майже не рухалася.

Слідство у справі тривало три роки. У 2021-му Вікторії Гапоненко повідомили про підозру та почали судовий розгляд.

У січні цього року масажистку визнали винною у вбивстві через необережність. Жінку засудили до двох років позбавлення волі. З вироком не погодилися усі сторони у справі та подали апеляційні скарги. Потерпілий (це чоловік померлої, — ред.) та прокурор просили більш суворого покарання – 4 та 4,5 роки ув'язнення відповідно. Вікторія Гапоненко та її адвокатка хотіли, аби обвинувачену виправдали.

"Я засуджена за злочин, який не вчиняла. Доказів немає моєї винуватості", — сказала обвинувачена Вікторія Гапоненко.
У Чернігові винесли вирок масажистці, яка пошкодила хребет та спинний мозок своїй пацієнтці, після чого ця померла
Обвинувачена Вікторія Гапоненко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Попри те, що апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції, покарання масажистка не відбуватиме.

"Звільнити Гапоненко Вікторію Анатоліївну від відбування призначеного покарання у зв’язку з закінченням строків давності", — сказала суддя Чернігівського апеляційного суду Валерій Заболотний.

Валерій Заболотний
Суддя Чернігівського апеляційного суду Валерій Заболотний. ФОТО: Суспільне Чернігів

Адвокатка обвинуваченої сказала, що нині її підзахисна масажем не займається. А рішення суду вони вивчатимуть та оскаржуватимуть, аби Вікторію Гапоненко визнали невинуватою.

"Вважаємо, що доказів, які б вказували на винуватість моєї підзахисної, в справі немає. Жоден висновок експертів, який є в справі, він не вказує на причинний зв'язок між діями, тобто між проведеним масажем і його наслідками", — сказала адвокатка Наталія Дубовик.
Наталія Дубовик
Адвокатка Наталія Дубовик. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чоловік померлої Микола Бенько теж незгодний із рішенням суду. Він каже, що хоче, аби масажистка відбула покарання.

Протягом трьох місяців учасники справи можуть подати касаційні скарги до Верховного Суду України.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок