РФ двічі за 6 годин масовано вдарила ракетами по Україні, бомби по Торецьку, санкції проти Ірану. 460 день війни. Онлайн

РФ двічі за 6 годин масовано вдарила ракетами по Україні, бомби по Торецьку, санкції проти Ірану. 460 день війни. Онлайн

Оновлюється
офіс, пошкоджений під час масованої нічної атаки РФ по Україні, Київ, 28 травня 2023
. Чоловіки оглядають свій офіс, пошкоджений безпілотником під час масованої нічної атаки РФ по Україні, Київ, 28 травня 2023 р. Фото: АР

29 травня — 460 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Парламент затвердив санкції щодо Ірану строком на 50 років. Серед них — заборона на торгівлю товарами військового та подвійного призначення з іранськими резидентами та запобігання виведенню ними капіталів за межі України.
  • Президент РФ Путін затвердив зміни до закону, що дозволяє примусове переміщення людей з окупованих територій України, а також проведення там виборів.
  • Вранці 29 травня РФ знову здійснила масовану атаку по Україні. Уламки від ракет впали в кількох районах столиці. За 6 годин до цього Росія вп'ятнадцяте за місяць здійснила масований удар по Україні. Війська РФ застосували крилаті ракети та безпілотники Shahed. Над Києвом сили ППО збили понад 40 повітряних цілей. Зафіксовано падіння уламків у кількох районах столиці. Над Одесою сили ППО збили "шахед". Уламки впали на портову інфраструктуру. На Львівщині Сили протиповітряної оборони збили російську ракету над Золочівським районом, уламки впали на дерев'яну будівлю.
  • Напередодні Росія випустила по території України 59 ударних дрони Shahed 132/136, що є рекордною кількістю за період повномасштабного вторгнення. 58 із них знищили Сили оборони. Внаслідок нічної атаки на Київ загинув 41-річний чоловік, ще двоє людей отримали поранення, їх госпіталізували, уточнили в Нацполіції. Пошкоджені житлові й нежитлові будівлі та понад шість автомобілів. Через нічний удар по одному з інфраструктурних об'єктів в області у Житомирі, попередньо, понад два десятки будинків отримали пошкодження, повідомили в міській раді.
  • 28 травня у тимчасово окупованій Бердянській громаді на Запоріжжі пролунали мінімум 5 вибухів, — українські захисники влучили по позиціях росіян, повідомили у Бердянській міській військовій адміністрації.
  • Троє людей, які вважалися зниклими безвісти під час ракетного удару по Дніпру 26 травня, загинули. Це 56-річний лікар, 64-річна співробітниця потрощеного медзакладу та 57-річний працівник сусідньої ветклініки. Загалом через ракетний удар по Дніпру 26 травня загинули чотири людини. Щодо одного загиблого, про якого повідомляли у день обстрілу, тривала експертиза, тому він був у списку безвісти зниклих.

РФ піде на переговори, лише якщо виграє війну — Боррель

Росія погодиться на перемовини з Україною щодо припинення своєї агресії лише в тому разі, якщо виграє війну.

Про це під час Global RCE Conference заявив високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Я бачу явний намір Росії виграти війну. Росія не піде на переговори, якщо не виграє війну", — зазначив посадовець.

Він додав, що Україна та Росія продовжують посилювати свої збройні сили, при цьому кількість солдатів РФ, залучених у війну, він оцінив у 300 тисяч людей.

"Я спостерігаю зосередження військ з обох сторін. Путін зібрав там понад 300 тисяч людей — удвічі більше, ніж було, коли він розпочав вторгнення", — підкреслив Боррель.

За його словами, щоденні обстріли України, вбивства цивільного населення і знищення інфраструктури є частиною російського плану.

"Боюсь, що все це точно не відбувається випадково і без плану, і нам треба бути готовими до продовження конфлікту, а отже, продовжувати допомагати Україні, тому що якщо ми їй не допоможемо, Україна не зможе захистити саму себе", — зауважив посадовець.

Європейський чиновник також виступив проти тих, хто критикує військову допомогу Заходу Україні.

"Вони казали: "Ні, ні, ні, ні, жодних танків Leopard, інакше Росія розсердиться", і їх нарешті відправили. Потім те ж саме сталося з ракетами Patriot. "Ні, ні, ні, жодних Patriot, це спровокує ескалацію війни". Врешті-решт їх відправили. Потім були літаки F-16. На цей момент ми їх не дали, але ми їх дамо", — наголосив Жозеп Боррель.

"Росія хоче пройти до кінця шляхом зла": Зеленський прокоментував останні обстріли України

Сили оборони продовжують відбивати атаки, які влаштовує Росія за допомогою ракет та дронів, при цьому для держави-терориста немає більшого приниження, ніж успіхи українських воїнів.

Про це 29 травня під час традиційного вечірнього відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні був дуже довгий день, і почався цей день дуже рано для багатьох наших людей. Кілька російських терористичних атак за добу. "Шахеди", крилаті ракети, балістичні. Керовані авіабомби. Дякувати нашій ППО — усім захисникам і захисницям неба, — сьогодні вдалося врятувати як мінімум сотні життів. Лише за один день. Більшість "Шахедів" і ракет збито", — зазначив гарант.

Він додав, що водночас кожна така терористична атака РФ лише наближає її до поразки.

"Росія хоче пройти до кінця шляхом зла, тобто до своєї поразки, бо у зла не буває й не може бути іншого кінця, окрім поразки. Світ повинен бачити, що терор програє. Коли "Петріоти" в руках українців забезпечують стовідсоткове збиття будь-яких російських ракет, терор програє. Коли світ збільшує тиск на Росію, зокрема санкційний, коли ізоляція терориста зростає, коли будь-якої близькості з Москвою соромляться її колишні партнери, терор програє", — підкреслив президент.

За його словами, для держави-терориста немає більшого приниження, ніж успіхи українських воїнів.

"Власне, нашими успіхами, нашим тиском, нашими "Петріотами" ми маємо і будемо й надалі відповідати Росії на всі прояви її зла. І ми знищимо це зло. Ніхто інший у світі не застосовує зброю проти зла ефективніше, ніж українці", — зауважив Зеленський.

Глава держави також розповів, що Україна готує нові кроки спільно із партнерами, які мають посилити її захист.

"Провів сьогодні також доволі змістовну нараду з нашими міжнародниками. Готуємо нові спільні з партнерами кроки для посилення нашого захисту. І для наших активних дій. Немає й не буде альтернативи повному звільненню нашої землі. Немає й не буде альтернативи повному захисту наших цінностей. І я вдячний усім нашим партнерам, які розуміють, що повага до кожного людського життя, свобода людини та міжнародне право – це такі цінності, щодо яких компроміси неможливі", — сказав президент.

Також Зеленський розповів, що провів розмову із прем’єр-міністром Камбоджі Хун Сеном. Президент подякував йому за принципову підтримку міжнародних правил та запросив Камбоджу приєднатися до спільних зусиль із різними країнами світу в реалізації української формули миру.

"Це спільне глобальне завдання – не дати Росії зробити терор чимось звичним для світу, коли й хтось інший захворіє на це зло", — зауважив гарант.

Удар по Покровській громаді: загинула жінка, 10 людей госпіталізовано

Вдень 29 травня війська РФ вдарили по Покровській громаді Синельниківського району Дніпропетровщини, загинула 51-річна жінка. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, десятеро людей госпіталізовані. З-поміж них 11-річний хлопчик.

Троє у тяжкому стані. Інші – у стані середньої тяжкості. У людей вогнепальні поранення, переломи, рвані рани та черепно-мозкові травми.

Більшість поранених "швидкі" доправили до лікарень Запорізької області. Попередньо, станом на день 29 травня внаслідок атаки два приватні будинки зруйновані, 30 – потрощені.

Українські військові за добу на Бахмутському напрямку знищили шість польових складів та два — на Лимано-Куп'янському

За добу військові російської армії обстріляли Бахмутський напрямок 374 рази, а Лимано-Куп'янський — 491, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"За добу на Бахмутському напрямку за добу було три бої. Російські війська обстрілювали цю ділянку зі ствольної та реактивної артилерії й здіснили шість авіаударів. На цій ділянці у російських окупантів ротаційні процеси, через втрати у ПВК "Вагнер." Заходять повітряно десентні та мотострілецькі підрозділи РФ, вони вже воювали й зазнали втрат, тому складаються з новомобілізованих", — розповів речник.

За словами Череватого, за добу на Лимано-Куп'янському напрямку російські війська здіснили 15 авіанальотів й було два бої на цій ділянці фронту.

Польща зачиняє кордон для автомобілів з Білорусі та РФ

Уряд Польщі повністю забороняє перетин державного кордону для автотранспорту, зареєстрованого на території Білорусі чи Російської Федерації, повідомляє Polskie Radio.

"Польща запроваджує додаткові обмеження при перетині кордону з Білоруссю. З опівночі 1 червня до особливого розпорядження прикордонний рух у пунктах пропуску з Білоруссю буде припинено", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, обмеження стосується вантажних автомобілів, мототягачів, причепів, у тому числі напівпричепів, та автопоїздів, зареєстрованих на території Білорусі чи Росії.

"Це — результат ухвали міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Камінського. Документ опубліковано у Журналі законів", — зазначають журналісти.

Постанова набирає чинності у вівторок, 30 травня, пише видання.

Польща запровадила санкції проти 365 діячів білоруського режиму

Міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Камінський оголосив про запровадження санкційних обмежень проти 365 громадян Білорусі, повідомляє пресслужба польського уряду.

Зазначається, що такий крок є відповіддю на вирок журналісту Анджею Почобуту, оголошений білоруським режимом.

"У зв'язку із залишенням у силі драконівського вироку у справі Анджея Почобута та репресіями білоруської влади проти політичних противників режиму Олександра Лукашенка міністром внутрішніх справ та адміністрації ухвалено рішення про включення до списку іноземців 365 громадян Білорусі, чиє перебування на території Польщі небажане", — йдеться у повідомленні.

Також підсанкційним білорусам буде заборонений в'їзд до Шенгенської зони. Окрім того, щодо них вживатиметься заморожування коштів та економічних ресурсів.

Зокрема, до санкційного списку увійшли 159 депутатів білоруського парламенту.

"Інші депутати вже внесені до списку санкцій Польщі. Таким чином, санкції вже поширюються на всіх депутатів білоруського парламенту", — зазначили в міністерстві.

Обмеження також запроваджуються щодо суддів (76 людей), прокурорів (7 людей), представників місцевої адміністрації (32 людини), співробітників силових структур та правоохоронних органів (28 людей).

Окрім того, до списку включені представники білоруських ЗМІ, які пов’язані з режимом Лукашенка та займаються пропагандистською діяльністю (23 людини), спортсмени та спортивні активісти (24 людини), співробітники білоруських установ та державних підприємств (8 людей), а також діячі культури та науки (8 людей).

На додачу польський міністр ухвалив заморозити кошти та економічні ресурси щодо 20 організацій та 16 людей, пов'язаних переважно з російським капіталом.

26 травня Верховний суд Білорусі відхилив апеляцію журналіста, активіста польської меншини у Білорусі Анджея Почобута, якому призначили 8 років позбавлення волі.

Російські окупанти забирають техніку у фермерів Луганщини — Генштаб

У тимчасово окупованому Росією Сватовому на Луганщині через відсутність деяких документів на власність у фермерів забирають сільськогосподарську техніку, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"У фермерських господарств, які, у зв’язку з виїздом власника, не можуть надати деякі документи на право власності, забирають комбайни, вантажівки та іншу техніку", — розповіли у Генштабі.

Зеленський провів Ставку

Президент Володимир Зеленський повідомив, що збирав Ставку, де обговорили питання фронту, комплектування нових наступальних бригад, логістику, а також нові контракти на постачання додаткових ракет, додаткові засоби протиповітряної оборони, аналіз роботи ППО за останні дні та оцінка завданої шкоди.

За добу Сили оборони відбили 20 атак РФ — Генштаб

Росія протягом доби завдала двох масованих ракетно-авіаційних ударів по території України. Вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні безпілотники "Shahed-136/131". За уточненою інформацією Сили оборони України, знищили 36 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 30 із 38 БПЛА "Shahed-136/131".

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу Збройних сил України 29 травня.

"Вдень противник застосував крилаті та балістичні ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер" по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури міста Київ. Силами та засобами Повітряних Сил збройних Сил України 11 з 11 ракет були знищені", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Загалом, протягом цієї доби противник завдав 53 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Зазначається, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України й надалі залишається високою.

"Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 20 атак росіян", — йдеться у повідомленні.

Вибухова хвиля пошкодила у Житомирі 30 житлових будинків, об'єкти інфраструктури та заклади освіти й медицини

Внаслідок обстрілів російськими військами 28 травня у Житомирі вибухова хвиля пошкодила житлові будинки, об'єкти інфраструктури та заклади освітньої й медичної сфер. Про це Суспільному розповів заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

За його словами, у Житомирі вибухова хвиля пошкодила 30 житлових будинків, здебільшого дерев'яні вікна і двері.

"Крім цього, в обласному центрі пошкоджено 13 котелень комунального підприємства "Житомиртеплокомуненерго", три об'єкти "Житомирводоканалу", 12 закладів освіти: дитячі садочки, ліцеї та два заклади охорони здоров'я", – повідомив Сергій Кондратюк.

Українські військові врятували під Лиманом на Донеччині оленя

Українські військові врятували під Лиманом на Донеччині оленя, написав на Facebook засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук.

На сторінці UAnimals йдеться, що оленя везуть до Центру порятунку диких тварин.

"До нас звернулася дружина військового, який служить під Лиманом. Там чоловік разом із побратимами знайшли крихітне оленя. На думку військових, йому приблизно 5-7 днів. Малесеньке оленя було геть самотнє під щільними обстрілами. Наша команда евакуації саме була в рейсі і терміново змінила маршрут, щоб забрати оленя", розповіли волонтери.

Через авіаудар по Торецьку на Донеччині загинули дві людини — ОВА

Унаслідок російського авіаудару по Торецьку Донецької області загинули дві людини, ще вісім дістали поранення. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"2 людини загинули і 8 поранено внаслідок удару по Торецьку. Об 11:30 росіяни двічі ударили по місту авіацією — фугасними авіаційними бомбами (ФАБ250). Пошкоджено АЗС та багатоповерхову будівлю", — написав він на своєму Telegram-каналі.

За словами Кириленка, на місці працюють рятувальники та поліція, поранені отримують необхідну медичну допомогу.

Данія збільшить видатки на військову допомогу Україні

Уряд Данії збирається збільшити фінансування військової допомоги Україні у 2023-2024 роках на суму у більш як 2,5 мільярда доларів США, в інтерв’ю Danmarks Radio заявила прем'єр-міністерка країни Метте Фредеріксен.

"Війна в Україні перебуває в дуже критичному моменті із серйозною ситуацією на полі бою, і тому Україна потребує всієї можливої підтримки", — зазначила Фредеріксен.

Данія, населення якої становить менш як 6 мільйонів людей, у березні заснувала фонд у розмірі 7 мільярдів данських крон (близько 1 мільярда доларів США) для надання військової, цивільної та ділової допомоги Україні у 2023 році. Станом на травень цей фонд спорожнів на 70%, відтак уряд виділить ще 7,5 мільярда крон (близько 1,08 млрд доларів США) цього року, що в сумі складає 14,5 мільярда данських крон (близько 2,08 млрд доларів США). Наступного року уряд надасть фонд ще 10,4 мільярда крон (1,5 млрд доларів США), пише видання.

"Саме зараз українцям потрібна наша зброя та наша підтримка, тому вона актуальна. Але немає жодних вказівок на те, що наступний рік буде роком миру, тому ми вже виділяємо понад десять мільярдів (данських крон — ред.) у 2024 році", — пояснила прем'єрка Данії.

Нове фінансування виділяється на військову допомогу, підкреслює Danmarks Radio.

"Українці щодня використовують багато зброї та боєприпасів, як легких, так і важких, але витрати на поле бою, на жаль, дуже і дуже високі, оскільки рівень агресії з російської сторони теж високий, тому й грошей потрібно більше. Українці не можуть перемогти без масової підтримки всіх союзників, тому ми вирішили вкладати більше грошей у Фонд України вже зараз", — наголосила Фредеріксен.

Маляр: Росія масовано обстрілює Київ для психологічного тиску

Разом із ракетними атаками Росія веде інформаційно-психологічну війну, щоб підірвати стійкість та єдність українців. Про це у Telegram написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Росіяни ведуть також і психологічну війну. Їхня задача — максимально підірвати нашу психологічну стійкість та єдність. Адже це два важливих фактори опору", — йдеться в дописі Ганни Маляр.

Вона підкреслила, що росіяни роблять це як військовими, так й інформаційними методами.

"Запускати ракети по цивільних об’єктах в центрі Києва — це зброя, яка використовується з психологічною метою. Насамперед щоб залякати. Київ для українців не просто столиця, а символ незламності та опору. Тому, вдарити по Києву для противника — це показати вразливість нашого символу стійкості. РФ прагне, щоб підсвідомо в українців склалось враження беззахисності столиці", — наголосила заступниця міністра оборони.

Маляр додала, що паралельно з ракетною атакою, буквально за пару годин до пуску, почалась інформаційно-психологічна атака, чергова дискредитація військово-політичного керівництва України.

"Росіяни інформаційно б‘ють по тих, хто користується довірою громадян. Для чого? Так само як і з ракетами по Києву, щоб посіяти відчуття беззахисності. Втім повномасштабна війна показала цікаву властивість української колективної свідомості. Так, ми відчуваємо біль, розпач, сум, але водночас в нас немає страху", — написала Ганна Маляр.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Тепер остаточно: День памʼяті в Україні відзначатимуть 8 травня

Верховна рада України на засіданні 29 травня ухвалила закон №9278 про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.

Про це у Telegram повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

"Від сьогодні 8 травня офіційно вихідний день і День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років. "ЗА" закон в цілому проголосували 317 нардепів", — йдеться в дописі Ярослава Железняка.

Київ та Київська область — повітряна тривога.

Рада затвердила санкції проти Ірану — нардеп

Верховна рада схвалила проєкт постанови №9333, який затверджує пропозицію Ради національної безпеки і оборони про застосування санкції щодо Ірану на 50-річний термін.

Про це на своєму Telegram-каналі повідомив нардеп від фракції партії "Голос" Ярослав Железняк.

"Парламент схвалив #9333 щодо пропозиції РНБО про застосування деяких секторальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Ісламської Республіки Іран строком на 50 років", — написав він.

За словами Железняка, постанову підтримали 458 народних обранців.

Військові РФ обстріляли Пологівський район на Запоріжжі: поранені люди

Протягом двох діб, 27 та 28 травня, російські військові вкотре атакували Запорізьку область. Завдали авіаударів та застосували БПЛА по населених пунктах Пологівського району. З РСЗВ та артилерії обстріляли Степногірськ і села на околицях міста. Внаслідок обстрілів чотири людини дістали поранення? повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції Запорізької області.

Внаслідок обстрілу Степногірська поранення дістали троє людей, їх направили до медичного закладу.

Руйнувань зазнали квартири в багатоповерхівках, приватні будинки, господарські будівлі, автівки місцевих жителів.

Внаслідок авіаудару по Гуляйполю під завалами опинився 36-річний власник домоволодіння. Чоловіку надали невідкладну допомогу й транспортували до лікарні. Вщент зруйнований будинок, пошкоджені декілька осель.

У Києві затримали двох хлопців, які знімали роботу ППО

Сьогодні, 29 травня, правоохоронці затримали двох хлопців, які знімали на камеру роботу ППО. З ними провели бесіди та передали в СБУ. Про це повідомила пресслужба поліції Києва.

Столичні поліцейські затримали 23 та 26-річного хлопців у Святошинському районі Києва. Для пошуку другого хлопці у столиці була введена спеціальна поліцейська операція. Правоохоронці зупинили його на вулиці Ушакова.

"Місцевих мешканців доставили до Святошинського управління поліції для надання пояснень, після чого передали співробітникам Служби безпеки України для подальших процесуальних дій", — йдеться у повідомленні.

В Новокаховській громаді на Херсонщині внаслідок російського обстрілу загинув чоловік

Російські війська обстріляли з артилерії 29 травня Новокаховську громаду на Херсонщині. Загинув чоловік, повідомила у Telegram прокуратура Херсонської області.

За даними слідства, близько 11:30 російські військові обстріляли населений пункт у Новокаховській громаді. Пошкоджені житлові будинки. Чоловік отримав травми не сумісні із життям.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом воєнного злочину військ РФ, поєднаного з умисним вбивством.

Путін підписав закон, що дозволяє проводити "вибори" на окупованих РФ територіях України

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє проводити "вибори" на територіях, де запроваджено воєнний стан, зокрема і на тимчасово окупованих територіях України.

Раніше російське законодавство встановлювало, що на таких територіях "референдуми" та вибори до органів державної влади, органів місцевого самоврядування не проводяться.

Гвардієць вдруге збив російську ракету, що летіла на столицю

У Національній гвардії повідомили, що в ніч на 29 травня російські військові здійснили черговий масований ракетний удар по столиці. Всі повітряний цілі були виявлені та знешкоджені українськими силами ППО.

Одну з ракет збив 20-річний гвардієць на псевдо "Покемон" — солдат зенітного ракетно-артилерійського дивізіону бригади "Буревій". Саме він 9 травня знешкодив ракету росіян неподалік від Києва із тої самої зброї ПЗРК "Ігла-1".

"На цей раз було складніше захопити ціль, адже було ще достатньо темно. Але результат говорить сам за себе. Емоцій від усвідомлення та радості було ще більше ніж вперше. Я розумію, що це не лише збита ракета, а й врятовані життя", — сказав військовий.

Зеленський обговорив "формулу миру" з прем'єром Камбоджі

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з премʼєр-міністром Камбоджі Хун Сеномі обговорив зокрема українську "формулу миру".

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Зеленський подякував прем'єру Камбоджі за принципову позицію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.

"Відзначив підготовку Камбоджею українських спеціалістів із розмінування. Сподіваюсь на продовження цієї співпраці. Розповів про українську "формулу миру" та запросив Камбоджу приєднатися до конкретних кроків щодо її реалізації", — зазначив він.

Херсонці допомогли патрульним виявити ймовірного коригувальника вогню

28 травня херсонські патрульні затримали чоловіка, який фотографував критичну інфраструктуру у місті. Підозрілого чоловіка помітили місцеві жителі і повідомили в поліцію. Під час перевірки телефону у нього виявили фото обстрілів, про це у Facebook повідомила патрульна поліція Херсонської області.

За даними поліції, близько 16-ї години, біля обласної клінічної лікарні чоловік фотографував інфраструктуру та пішов у напрямку Миколаївського шосе.

"Прибувши за викликом та обстеживши прилеглу територію, інспектори виявили громадянина, схожого за описом. Під час перевірки телефона виявили фото обстрілів, проросійські групи та скріни карт з маршрутами", — йдеться у повідомленні.

Патрульні доставили ймовірного коригувальника вогню до найближчого відділення поліції для з‘ясування усіх обставин.

На Мелітопольщині окупанти риють нові окопи — міський голова Федоров

На околицях Мелітополя, за лісопарком та тублікарнею, з'явилися нові окопи росіян. Також до міста окупанти везуть деревину.

Про це сьогодні, 29 травня, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Траншеї настільки великі, що поміститься і ворожа техніка, і ворожі братські могили", — йдеться у повідомленні посадовця.

Міський голова розповів, що на території Богатирського лісництва росіяни ховають техніку та військовослужбовців, а також знищують ліс, випилюючи дерева для облаштування бліндажів та окопів:

На околицях Мелітополя, за лісопарком та тублікарнею, з'явилися нові окопи росіян. Також до міста окупанти везуть деревину.

Про це сьогодні, 29 травня, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Траншеї настільки великі, що поміститься і ворожа техніка, і ворожі братські могили", — йдеться у повідомленні посадовця.

Міський голова розповів, що на території Богатирського лісництва росіяни ховають техніку та військовослужбовців, а також знищують ліс, випилюючи дерева для облаштування бліндажів та окопів:

"Останніми днями мелітопольці спостерігають, як по об'їзній дорозі, в сторону Запорізької лінії фронту, рухаються військові КАМАЗи, завантажені стовбурами дерев. Але й у зворотній бік порожніми не їдуть - везуть вщент розбиту військову техніку і своїх 200-их".

Російські війська 29 травня скинули авіабомби на Торецьк. Є поранені та загиблий

Російські військові близько 11:30 обстріляли Торецьк, скинувши дві авіабомби. За попередньою інформацією, загинув 28-річний працівник АЗС. Про це повідомили у пресслужбі Донецької обласної прокуратури.

"Одна з авіабомб поцілила по місцевій автозаправній станції, де загинув чоловік. Друга бомба впала на адміністративну будівлю. Від вибуху зазнав тілесних ушкоджень місцевий житель", — йдеться у повідомленні.

Як розповіли у обласній прокуратурі, авіабомби, ймовірно, типу ФАБ-250.

За даними прокуратури, пошкоджені приміщення АЗС, банку, навчального закладу та автомобілі. Наразі на місцях працюють рятувальники та правоохоронці. Остаточна кількість постраждалих встановлюють.

Для військовослужбовців створили платформу про сексуальне життя після поранення

Veteran Hub спільно з креативною агенцією Patsany Agency створив освітню платформу про повернення до сексуального життя військовослужбовців після бойового поранення.

Про це йдеться на сайті платформи Resex.

На платформі військовослужбовці, ветерани й ветеранки, а також їхні партнери й партнерки можуть ознайомитися з практичними рекомендаціями й посібниками щодо сексуальності та інтимності після поранень.

Також там опубліковані статті про сексуальність та інтимність військових з пораненнями, прийняття нового або нової себе, секс-іграшки та подружню терапію.

Платформа містить поради, як діяти, щоб відновити й налагодити близькі стосунки зі своїми партнерами або партнерками.

Автори проєкту зазначають, що ресурс стане в пригоді всім військовим та їхнім партнеркам чи партнерам, а не лише воїнам, які зазнали поранень. Адже зміни в сексі та близькості під час та після війни — це нормально.

Veteran Hub заснований у 2018 році у співпраці між громадською організацією "Побратими", Фондом Олени Пінчук та Фондом Віктора Пінчука. Він створений, щоб надавати послуги з реінтеграції та адаптації українських ветеранів, які повертаються до цивільного життя.

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів, після війни в Україні налічуватиметься близько 3 млн ветеранів.

РФ обстріляла Ківшарівку на Харківщині: серед поранених — діти та вагітна

Російська армія обстріляла Ківшарівку Куп'янського району. Поранені чотири жінки та дві дитини, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Вік поранених: 73, 85, 90, 14 та 10 років. Вік вагітної жінки не повідомили.

"В селищі пошкоджено будівлю гуртожитку, два приватні будинки та газопровід", — сказано у повідомленні.

Обстріл стався близько 10:30.

"За попередніми даними, окупанти випустили по населеному пункту керовану авіабомбу ФАБ-250. Пошкоджено багатоповерхові житлові будинки. Попередньо, отримали поранення семеро мирних мешканців: 45-річна жінка, дві жінки по 73 років, троє чоловіків віком 64, 60 та 32 років та 15-річний хлопчик", — сказано у повідомленні.

За словами речника обласного управління ДСНС Дмитра Чайки, у Ківшарівці сталися дві пожежі внаслідок обстрілу.

"Горіло у двох багатоповерхівках. В кожній по 2 кв. м. Рятувальники отримали виклик о 10:35, вогонь загасили о 12:00", — сказав Дмитро Чайка.

Окупанти змушують школярів у Запорізькій області оформлювати паспорти РФ — Центр національного спротиву

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські військові вимагають від учнів старших класів оформлювати російські "документи".

Про це повідомили у Центрі національного спротиву.

У підконтрольних росіянам "школах" на ТОТ Запорізької області окупанти вимагають від учнів оформлювати паспорти РФ:

"У випадку відмови від оформлення "паспорту" РФ та страхового номеру ("снилс") школярам погрожують не видати російський "атестат про середню освіту".

Під час останньої атаки росіяни випустили 11 ракет "Іскандер"

Близько 11:30 російські війська атакували Київщину балістичними та крилатими ракетами наземного базування з ОТРК «Іскандер». Загалом випущено 11 ракет: "Іскандер-М" та "Іскандер-К" з північного напрямку. Силами та засобами протиповітряної оборони усі цілі знищено, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Уламки збитих ракет РФ можуть за запитом надавати військовим — Нєбитов

Уламки збитих російських ракет за запитом можуть надавати ЗСУ — наприклад, для вивчення. Про це у телемарафоні “Єдині новини” поінформував начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, відповідаючи на питання, як відповідні спеціалісти працюють на місці і куди вони везуть уламки. За його словами, це, зокрема, залежить від того об'єкта, який був збитий.

“Але (зазвичай — ред.) на місце першою виїжджає група реагування патрульної поліції, які обмежують доступ до території сторонніх осіб. Далі вже прибуває слідчо-оперативна група, де слідчі разом із вибухотехніками проводять відповідний огляд, вилучення уламків. І вони (ці уламки — ред.) або передаються ЗСУ, або є речовими доказами у кримінальних провадженнях”, - сказав він.

Нєбитов уточнив, що, якщо у певних підрозділів Збройних сил України є певні причини або бажання вивчити ці уламки, то їм, звичайно, надається доступ до них. Після цього військові вивчають ці уламки і роблять висновки про те, як і що застосовувалося з боку росіян, за яких обставин і як цьому протидіяти, поінформував начальник поліції Київщини.

Відповідаючи на питання, він заявив, що уламки можуть бути потенційно вибухонебезпечними.

“Тому ми в поліції завжди закликаємо громадян: якщо ви виявили уламки, то обов'язково надайте інформацію (про це — ред.) до спеціальних служб або на лінію 102. За можливості (необхідно — ред.) обмежити доступ сторонніх осіб до цього об'єкту і дочекатися поліцейських. Далі вже фахівці зроблять свою справу, проведуть огляд місця події і вилучать ці залишки”, — сказав Нєбитов.

Начальник поліції столичного регіону закликав громадян у жодному разі не торкатися цих уламків.

Чоловіку, який виправдовував агресію РФ, присудили п'ять років в'язниці — ОГП

Мешканця Дніпра, який, за інформацією слідства, заперечував тимчасову окупацію і виправдовував збройну агресію РФ, засудили до п'яти років за ґратами. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.

"За публічного обвинувачення Дніпропетровської обласної прокуратури місцевого мешканця визнано винним у поширенні матеріалів, у яких міститься визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації території України (ч. 2, 3 ст. 436-2 ККУ). Його засуджено до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна", — зазначили у пресслужбі.

Прокурори в суді довели, що з початку збройної агресії РФ проти України мешканець Дніпра неодноразово поширював через власний акаунт у забороненій соцмережі матеріали антиукраїнського спрямування.

"У своїх дописах засуджений публічно виправдовував злочини РФ, заперечував тимчасову окупацію та стверджував, що дії країни-агресора є “правильними та законними", — уточнюється у повідомленні.

Під час судового розгляду чоловік визнав свою вину у повному обсязі. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ у Дніпропетровській області.

У Києві затримується рух низки тролейбусів через падіння уламка ракети

Через падіння уламка російської ракети у Києві затримується рух тролейбусів за маршрутом проспект Степана Бандери – проспект Оболонський, повідомляє Київська міська державна адміністрація.

“Затримується рух тролейбусів №№ 25, 27, 29, 30, 31 проспектом Степана Бандери – проспектом Оболонським”, — ідеться у повідомленні.

Поліція перекрила проїжджу частину через падіння уламка. На місці працюють відповідальні служби міста. Затримується також рух тролейбусів № 38 вулицею Бойчука у напрямку станції метро "Видубичі".

Повітряна тривога у низці областей триває

Суми, Полтава, Харків, Дніпро, Запоріжжя — в низці областей триває повітряна тривога.

Під час останньої атаки російські війська застосували ракети, що летять балістичною траєкторією — Ігнат

Під час останньої атаки російські війська застосували ракети, що летять балістичною траєкторією, — ймовірно, з комплексів "Іскандер", повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Ігнат.

Росіяни змінили тактику ракетних обстрілів — КМВА

Київська міська військова адміністрація відзначила, що 16 ракетна атака по Києву з початку місяця, яку росіяни здійснили вранці 29 травня свідчить про зміну тактики РФ: "Після тривалих виключно нічних нападів, наніс удар по мирному місту вдень, коли більшість мешканців перебували на роботі і на вулицях. Тобто, рашисти явно демонструють, що націлені на знищення цивільного населення".

За даними КМВА, попередньо українська ППО відбила повітряні цілі.

Нічна і денна масована атака по Україні. 460 день війни. Онлайн
Пошкоджені автівки під час денної повітряної атаки РФ 29 травня. Фото: Суспільне

Київ — відбій тривоги.

Обстріл Києва: наразі відомо про 6 уламків ракет

Станом на зараз у Києві виявили шість уламків ракет в Оболонському, Деснянському та Дніпровському районах, повідомили в КМВА.

На Київщині підвищена ракетна небезпека лишається — ОВА

Підвищена ракетна небезпека зберігається на Київщині, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

"Повітряна тривога на Київщині триває! У регіоні підвищена ракетна небезпека", — йдеться у повідомленні.

В ОВА закликають залишатися в укриттях, поки небезпека не минула.

Голові окупаційної адміністрації Нікольського на Донеччині заочно повідомили про підозру — СБУ

Слідчі СБУ Івано-Франківської області заочно повідомили про підозру голові окупаційної адміністрації селища Нікольське Маріупольського району, що на Донеччині. Про це інформують на Facebook-сторінці відомства.

Слідчі з'ясували, що з вересня 2022 року 43-річний місцевий житель обіймав посаду заступника голови окупаційної адміністрації Нікольського. А 14 березня 2023 року голова окупаційної адміністрації Маріупольського району призначив чоловіка селищним гауляйтером.

"Фігурант організовує роботу незаконної адміністрації Нікольського та виконує функції представника окупаційної влади. Зокрема, він особисто вручав жителям селища вітальні листівки від президента РФ", — йдеться у дописі.

Крім того, чоловік вступив у партію "Єдіная Росія" та подав свою кандидатуру на так звані "вибори депутатів представницьких органів державної влади суб'єктів РФ".

"Країна-агресор планує провести ці вибори на окупованій території України у вересні 2023 року разом із загальноросійським голосуванням", — інформують в СБУ.

Слідчі Служби безпеки України оголосили чоловіку про підозру за ч. 5 ст. 111 Кримінального кодексу України, що передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати адміністративні посади на строк від 10 до 15 років.

Досудове розслідування здійснює управління СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

У Києві уламки ракет впали в Оболонському та Подільському районах

Про це повідомили у КМВА.

Попередня інформація. Внаслідок роботи ППО уламки збитих повітряних цілей впали у Подільському районі. Інформація щодо постраждалих і про пошкодження уточнюється.

В Оболонський районі уламки впали на проїзну частину. Усі екстрені служби працюють на місцях.

Інформація щодо руйнувань та потерпілих уточнюється.

В Подільському районі столиці внаслідок падіння уламків сталося загоряння на даху 2х поверхової будівлі. Пожежу локалізовано.

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив про звуки вибухів у Деснянському районі — працювало ППО.

Мер також повідомив про госпіталізацію одного пораненого у Подільському районі столиці.

Повітряна тривога на території північних, центральних та західних областей України

Генерал-полковник Олександр Сирський відвідав Лиманський напрямок

Генерал-полковник, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав позиції українських військових на Лиманському напрямку, нагородив бійців та обговорив ситуацію з командирами частин та підрозділів, які воюють на цій ділянці фронту. Про це йдеться у Telegram Сирського.

Генерал-полковник нагородив на передовій воїнів 10 окремої гірсько-штурмової бригади, 54 окремої механізованої бригади, 81 окремої десантно-штурмової бригади, 95 окремої десантно-штурмової бригади, 92 окремої механізованої бригади.

Він зазначив, що українські бійці відбивають всі спроби армії РФ просунутися вперед в районах Білогорівки, Спірного, Новоселівського, Торського.

"Скоро настане той час, коли ми перейдемо до активних наступальних дій, визначив конкретні завдання на підготовку до них", — наголосив командувач.

У Києві пролунали вибухи. У КМВА повідомили про роботу ППО

У Києві і низці областей повітряна тривога через загрозу ракетного удару

Без загиблих та поранених. Авіаудари та артобстріли по Донеччині 28 травня

Вночі військові РФ завдали авіаудару по Авдіївці, а на ранок били по місту з артилерії та "Градів" — снаряди влучили як у житловий сектор, так і в промзону, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними, російські військові 22 рази артилерією стріляли по Вугледару й завдали чотирьох авіаударів по місту, у Кураховому через обстріли пошкоджені 16 приватних будинків, у Торецьку пошкоджені три будинки, у Часовоярській громаді — чотири приватні будинки та одна багатоповерхівка.

"На Лисичанському напрямку пошкоджено будинок у Ямполі Лиманської громади. Під вогнем Пречистівка. У Комарській громаді постраждали Шевченко і Бурлацьке", — написав Кириленко.

На Кіровоградщині уламки збитого дрона пошкодили покрівлю будинку та залізницю

У Кіровоградській області уламки збитого дрона пошкодили покрівлю приватного будинку та залізничне полотно у Новоукраїнському районі. Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

За інформацією Райковича, травмованих та загиблих немає. Повітряна тривога у Кіровоградській області тривала з 00:28 до 5:00 години ранку.

Повітряні сили збили дві ракети і безпілотник над Полтавщиною

Вночі 29 травня сили Протиповітряної оборони у небі над Полтавською областю знищили дві ракети і безпілотник, повідомлень про руйнування не надходило. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"Ніч була неспокійною на Полтавщині. Звуки, які могли чути вночі, – робота ППО. В небі над нашою областю протиповітряна оборона збила дві ракети і БпЛА. Станом на ранок повідомлень про руйнування не надходило", — написав він у Телеграм.

Британська розвідка оцінила спроби РФ замаскувати Кримський міст

Російські війська проводили навчання з гарантування безпеки навколо Кримського мосту з використанням димової завіси. Однак ця тактика показала свою неефективність за час війни РФ проти України.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що 24 травня 2023 року Росія провела навчання з безпеки навколо Кримського мосту, який з’єднує російське місто Новоросійськ з Керчю на окупованому півострові. Це включало створення димової завіси, яка частково маскувала міст.

Зазначається, що димову завісу викликали димогенератори ТДА-3, імовірно, 28-ї бригади військ ядерного, біологічного та хімічного захисту РФ.

"Російська доктрина вважає використання диму частиною маскування (камуфляжу та обману) — на чому робиться сильний акцент. Однак на практиці російське маскування було загалом неефективним у війні проти України, ймовірно, через відсутність сильного централізованого планування та низьку бойову дисципліну на нижчих рівнях", — йдеться у звіті.

Вночі та зранку російські військові з артилерії та міномета обстрілювали прикордоння Сумщини

За ніч та ранок російські військові тричі обстрілювали прикордоння Сумської області, повідомили в ОК "Північ".

З 00:50 до 01:25 зафіксовано 16 ударів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Середина-Буда. Також по Середині-Буді зранку були з міномета (10 вибухів).

З 03:15 до 03:25 було 3 удари, також ймовірно зі ствольної артилерії, в районі с. Катеринівка.

Про поранених серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Наслідки вибухів у Маріупольському районі минулої доби: місця влучання

В окупованій Юр'ївці у Маріупольському районі 28 травня лунали вибухи через ураження складів боєкомплектів, великої кількості техніки та центру керування, де розміщувались системи забезпечення зв’язку та РЕБ, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, протягом всієї ночі російські окупанти вивозили вбитих та поранених військових РФ з місць влучань в Юр’ївці. Андрющенко зазначив, що людей вивозили Уралами та КамАЗами, адже машин швидкої допомоги не вистачило.

"При тому дивним чином росіянам вдалось приховати ураження в Нікольському від широкого обговорення в пабліках. Але й там дуже непогане мінусування окупантів", — написав радник мера.

Три ударні безпілотники збили над Миколаївщиною під час нічної атаки

В ніч проти 29 травня 2023 року під час нічної масованої ракетно-дронової атаки над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони збили три ударні безпілотники.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Армія Російської Федерації спрямувала по півдню України дрони-камікадзе типу "Shahed-131/136".

Сили протиповітряної оборони Повітряного командування "Південь" під час нічної атаки знищили три боєприпаси в небі над Миколаївською областю.

За словами керівниці об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, мета комбінованої ракетної атаки – це виманнювання і вираховування сил протиповітряної оборони.

Про це вона розповіла в ефірі марафону "Єдині новини".

"За ступенем складності атаки, можливо, були і важчі ночі, зокрема для Миколаївщини, для всієї зони відповідальності. Але напруження триває. ОК "Південь" попереджало, що попередня "шахедна" атака, що була за добу, це підготовка до масованої мішаної атаки. Подібну тактику ми вже спостерігали і були морально готові до таких дій", — сказала Гуменюк.

Російські війська обстріляли три громади Миколаївщини

Протягом доби 28 травня армія РФ завдала артилерійських обстрілів по Очакову, акваторії Очаківської громади та відкритій території Куцурубської громади. Зранку 29 травня обстріляла Снігурівську громаду.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Артилерійський обстріл міста Очаків Очаківської громади Миколаївський району стався 28 травня о 10:53. Через влучання відбулося займання на відкритій території берегової лінії. Поранених, загиблих, а також руйнувань внаслідок цієї атаки не зафіксовано.

Також 28 травня о 11:07 та 12:48 російська армія завдавла артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Травмованих немає.

28 травня о 18:15 зафіксований обстріл по відкритій території населеного пункту Куцурубської громади. Загиблих і травмованих серед людей немає.

29 травня зазнав обстрілів Баштанський район Миколаївщини. О 05:15 армія РФ завдала ударів за межами населеного пункту Снігурівської громади. Поранених, загиблих, руйнувань немає.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському районах день і ніч минули без обстрілів.

Вночі російські війська вдарили по кількох об'єктах Хмельниччини

Вночі російські війська вдарили по об'єктах Хмельниччини, один з них — військовий. Про це повідомили у Хмельницькій ОВА.

"На цю мить тривають роботи з локалізації пожеж на складах паливно-мастильних матеріалів та зберігання бойових матеріальних цінностей. Виведено з ладу 5 літальних апаратів. Розпочаті відновлювальні роботи злітно-посадкової смуги", — йдеться у повідомленні.

Дані щодо постраждалих уточнюються.

Пригожин підриває авторитет Путіна, бо не отримав нагороду "за Бахмут" — ISW

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин непрямо підірвав авторитет режиму Володимира Путіна, критикуючи бюрократичну машину в РФ. Це, імовірно, пов'язане з образою на те, що не отримав нагороду за "захоплення" Бахмута.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивченні війни.

Пригожин прокоментував заборону російськими державними ЗМІ будь-яких дискусій про сили "Вагнера". За його словами, неназвані російські бюрократи лише виграють від такої цензури найближчим часом, від 1 до 3 місяців, перш ніж "народ почне чинити опір і ненавидіти бюрократів".

Пригожин заявив, що російські чиновники змогли б насолодитися своєю історичною здатністю цензурувати російське суспільство, якби Росія не почала війну в Україні.

Він також порадив неназваному чиновнику: "Якщо ви починаєте війну, будь ласка, майте характер, волю і сталеві яйця — і тільки тоді ви зможете чогось досягти". Пригожин натякнув, що досягнення реальних досягнень дозволить чиновнику не брехати про будівництво нових будинків, станцій метро та мостів, щоб мати гарний вигляд.

"Коментарі Пригожина, ймовірно, спрямовані проти Путіна, якого російські державні ЗМІ регулярно зображують як лідера, який щохвилинно займається невеликими інфраструктурними проєктами та життям простих росіян. Раніше Путін проводив щорічні багатогодинні "Прямі лінії" з виборцями, під час яких він часто відповідав на запити, які найкраще підходять, наприклад, для місцевої влади", — йдеться у звіті.

В інституті припускають, що Пригожин нападає на Путіна за те, що той не дав Пригожину якусь обіцяну винагороду за захоплення Бахмута.

Менше третини літніх людей на Міловщині отримали паспорт РФ

На Луганщині, у захопленій 15 місяців тому Міловщині, менш як 200 з понад 600 жителів громади, старших 80 років, отримали російський паспорт, повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

"У так званій ЛНР відзначають вкрай низькі темпи паспортизації серед літніх людей. Як повідомлялося раніше, для підвищення цих показників навіть впровадили виїзні мобільні бригади та волонтерів, які адресно оформлюють всі необхідні документи", — зазначив він.

За словами Лисогора, заяви на перегляд пенсій за російським законодавством прийняли лише від четвертої частини жителів так званої ЛНР, бо для цього необхідно обов’язково мати паспорт РФ із позначкою про реєстрацію.

За минулу добу армія РФ обстріляла 20 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 28 травня, російські військові обстріляли 20 населених пунктів Запорізької області: атакували з РСЗВ, БПЛА та артилерії.

Про це сьогодні, 29 травня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла: Гуляйполе, Оріхів, Ольгівське, Степногірськ, Малинівку, Темирівку, Залізничне, Новоандріївку, Гуляйпільське, Малу Токмачку, Білогір'я, Червоне, Щербаки, Юрківку, Новоданилівку, Єгорівку, Чарівне, Полтавку, Староукраїнку, Кам'янське.

"На щастя, людей не зачепило. Додалося 11 нових руйнувань приватних будинків та іншого майна місцевих жителів", — повідомили в ОВА.

Російська армія за добу випустила 300 снарядів по Херсонщині

Впродовж доби 28 травня російська армія з мінометів, артилерії, танків, БпЛА та авіації випустила 300 снарядів по території Херсонської області. Одна людина поранена, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Загалом за добу армія РФ 61 раз обстріляла Херсонщину, Херсон — шість разів. Снаряди влучили у житлові квартали, а також територію і будівлю лікарні та заводу Бериславського району, йдеться в повідомленні.

Сили ППО знищили 37 ракет і 29 "шахедів"

Під час нічної атаки 29 травня сили ППО знищили 37 крилатих ракет і 29 "шахедів", повідомили у Повітряних силах.

"З 00.00 год по 05.00 год 29 травня 2023 року російські окупанти атакували військові об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури України крилатими ракетами та ударними дронами", — повідомили у командуванні.

Зазначається, що росіяни випустили до 40 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з дев’ятьох літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району Каспійського моря.

З північного та південного напрямків російські війська атакували іранськими безпілотниками Shahed-136/131. Усього – близько 35 ударних дронів.

За інформацією командування, протягом ночі протиповітряна оборона працювала у зонах відповідальності всіх повітряних командувань Повітряних Сил: "Центр", "Схід", "Південь" та "Захід".

Загалом сили ППО знищили 67 повітряних цілей:

  • 37 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 29 ударних БпЛА Shahed-136/131;
  • 1 розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня.

На Львівщині сили ППО збили російську ракету, уламки впали на дерев'яну будівлю

Сили протиповітряної оборони вночі збили російську ракету над Золочівським районом Львівської області. Про це повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

За його словами, вночі Росія атакувала Україну ракетами з літаків стратегічної авіації з Каспійського моря і БПЛА типу Shahed.

"Одна з ракет долетіла і до нашої області. Захисникам з ПВК "Захід" вдалося збити її над Золочівським районом. Уламки впали на дерев‘яну господарську будівлю, будівля згоріла. Згорів також трактор, який був поруч. Постраждалих, на щастя, немає. На місці падіння уламків виникла вирва", — зауважив Козицький.

Зранку російські військові вивели в море надводний ракетоносій

Зранку російські військові вивели на бойове чергування надводний ракетоносій, спорядження якого складає до восьми "Калібрів". Про це 29 травня повідомили в ОК "Південь".

Зараз в Чорному морі перебуває шість кораблів РФ, в Азовському – один.

"Рівень ракетної загрози залишається досить високим. Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги", — зазначили в повідомленні.

Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 29 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 207 030 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 430 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3801 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7467 (+11) од,
  • артилерійських систем – 3435 (+10) од,
  • РСЗВ – 575 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 331 (+2) од,
  • літаків – 313 (+0) од,
  • гелікоптерів – 298 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3054 (+61),
  • крилаті ракети ‒ 1056 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6207 (+15) од,
  • спеціальна техніка ‒ 453 (+2).

Дані уточнюються.

Внаслідок авіаудару по Бериславу зруйновані шість будинків

28 травня російська авіація вдарила керованими авіабомбами по району Берислава. Внаслідок авіаударів зруйновані шість будівель, в тому числі складські приміщення. Загиблих та поранених немає, повідомила в ефірі марафону "Єдині новини" керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Удари КАБами-500 спрямовані на знищення аграрної інфраструктури регіону і це вже стала терористична практика військ РФ", — сказала вона

Також Гуменюк прокоментувала, чи захистять від авіаційних ударів встановлені у Бериславі бетонні укриття.

"Дуже часто сигнал "повітряної тривоги" застає людей на вулиці. Дуже часто люди не дослухаються, сподіваються доїхати, добігти до свого погреба. Але наявність тих укриттів, які можуть бути на дорозі чи місцях скупчення людей, вони мають сенс. Від прямого влучання КАБу вони навряд чи захистять, але все ж таки найбільше ураження завдає ударна хвиля від цієї бомби, від якої це укриття може захистити", — сказала керівниця пресцентру.

Сили оборони відбили 19 атак і завдали понад 30 ударів по позиціях росіян — Генштаб

Війська РФ продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 19 атак і завдали понад 30 ударів по позиціях росіян, знищили склад боєприпасів ЗРК С-300 і Тор.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На полігони Білорусі прибувають визначені підрозділи збройних сил РФ для проведення заходів бойової підготовки перед відправкою на війну в Україну.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби росіяни завдали авіаударів в районах Кіндратівки, Басівки, Могрця, Миропілля, Славгорода Сумської області та Плетенівки, Вовчанських Хуторів Харківської області. З мінометів та артилерії обстріляли населені пункти Гута-Студенецька, Карповичі, Тимоновичі, Залізний Міст, Галаганівка, Мурав’ї, Ходине Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Прогрес, Дем’янівка, Ходине, Манухівка Сумської області, а також Липці, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Мала Вовча та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку війська РФ протягом минулої доби вели безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдали авіаудару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілівросіян зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби росіяни не наступали. Завдали авіаударів в районах Ягідного Харківської області; Сергіївки, Білогорівки Луганської області; Іванівки, Спірного, Рай-Олександрівки, Веселого Донецької області. Артобстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби війська РФ вели безуспішні наступи північно-східніше Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Завдали авіаударів в районах Предтечиного, Білої Гори, Курдюмівки, Нью-Йорка, Яблунівки Донецької області. Від російських обстрілів постраждали Василівка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку росіяни не наступали. Завдали авіаударів в районах Авдіївки, Водяного, Первомайського Донецької області. З артилерії обстріляли населені пункти Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони відбили 12 атак військ РФ в районі Мар’їнки. Росіяни завдали авіаудару біля Мар’їнки. Водночас російських обстрілів зазнала також Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни вели безуспішні наступи в районі Великої Новосілки Донецької області. Завдали авіаудару біля Вугледару. Обстріляли населені пункти Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ продовжує оборонятися. Росіяни завдали авіаудару в районі Берислава Херсонської області. Обстріляли населені пункти Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки та Степногріськ Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також 6 - по його зенітно-ракетних комплексах.

Українські військові протягом минулої доби було знищили російський безпілотник розвідувального типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, зенітний ракетний комплекс С-300 та зенітний ракетний комплекс Тор, 6 пунктів управління, станцію радіоелектронної боротьби, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та склад боєприпасів військ РФ.

Над Києвом сили ППО збили понад 40 цілей — КМВА

У Києві вночі 29 травня повітряна тривога тривала понад 4 години. Росія атакувала столицю дронами та крилатими ракетами. Сили ППО збили понад 40 повітряних цілей.

Про це повідомив голова КМВА Сергій Попко.

"Минуло лише 18-ть годин після наймасованішої атаки БпЛА по Києву, а ворог знову напав на столицю. Це вже 15-та повітряна атака з початку травня", — написав він у Телеграм.

За словами голови КМВА, російська атака на Київ була комбінована.

"Цією ночі знов були дрони — за попередньою інформацією, ворог застосував баражуючі боєприпаси Shahed. Практично одночасно із атакою БпЛА, з району Каспію ворожі ТУ-95МС здійснили пуски крилатих ракет, ймовірно Х-101/555", — написав Попко.

За його словами, сили ППО знищили понад 40 повітряних цілей.

"В результаті падіння уламків в Подільському районі пробило дах житлового будинку, без жертв. Інформації щодо потерпілих наразі не надходило", — зазначи він.

В Одесі уламки дрона впали на портову інфраструктуру

В Одесі під час нічної атаки РФ уламки збитого дрона впали на портову інфраструктуру. Про це повідомив голова Громадської ради в Одеській ОВА Сергій Братчук.

"Одещина: майже чотири години повітряної тривоги. Бойова робота ППО — відбиття "шахедної" атаки. Уламки збитого дрона впали на території портової інфраструктури", — зазначив він.

Згодом Братчук додав, що на місці падіння уламків спалахнула пожежа. Її оперативно ліквідували. Інформація про масштаб руйнувань уточнюється.

Росія вночі атакувала Україну ракетами та "шахедами"

Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

"Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного та авіаційного ударів "шахедами" по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється, — повідомили у Генштабі.

Загалом, протягом минулої доби противник завдав 97 авіаційних ударів, зокрема, було застосовано 59 іранських ударних БпЛА Shahed. 58 “шахедів” знищено нашими захисниками. Також ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

В Одесі пролунав вибух, повідомили наші кореспонденти.

На підступах до Києва працює ППО, повідомили в КМВА.

Буча: екіпаж 111 — імена військових РФ, причетних до розстрілу сім’ї Чикмарьових

Після вбивства двох дорослих та двох дітей на вулиці Леха Качинського у Бучі минув рік. За цей час журналістам вдалося встановити російський підрозділ причетний до цього воєнного злочину. Завдяки українським Збройним силам восени минулого року у поліцейських з‘являється ключовий свідок. Журналісти і правоохоронці виходять на слід вбивць. Продовження історії про розстріл сім‘ї Чикмарьових і їхніх сусідів з іменами і деталями — у фільмі-розслідуванні Суспільне Новини.

На початок