День діагностики меланоми в Україні: як її виявити та хто в групі ризику

День діагностики меланоми в Україні: як її виявити та хто в групі ризику

День діагностики меланоми в Україні: як її виявити та хто в групі ризику
. Колаж: Суспільне Рівне

22 травня в Україні — День діагностики меланоми в межах пан'європейського проєкту “Євромеланома”. У 2023 році вона відбувається вчотирнадцяте. Соціальна акція передбачає безкоштовні медогляди на виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень на шкірі на ранніх стадіях. Перевіритись також можна й онлайн. За 13 років проєкту медики оглянули майже 500 тисяч українців, виявили майже півтори тисячі випадків меланоми та понад чотири тисячі випадків раку шкіри, повідомляють на ресурсі “Стоп-меланома”.

Заслужена лікарка України, докторка медичних наук, професорка, координаторка проєкту “Євромеланома” в Україні Ольга Богомолець розповіла в етері Суспільне. Спротив, як виявити меланому, хто у групі ризику та як убезпечити себе та дитину від хвороби.

Як виникла ідея безоплатної діагностики

"Ідея акції виникла у мене дуже давно, коли я навчалася в США й дізналась, що там смертність від меланоми складає лише 5%. Коли я повернулась в Україну, я вирішила, що моя мета зробити так, щоб українці не помирали від меланоми. На сьогодні помирає кожен другий пацієнт, незважаючи на те, що ми навчаємо людей, лікарів. Тобто смертність в рази більша, ніж у США. За 14 років підтримки українців ми навчили вже сотні тисяч людей, тисячі лікарів, які сьогодні доєднуються до нас та проводять безкоштовні огляди".

Що таке меланома та як її самостійно виявити

"Меланома — це смертельна хвороба, але лише у тому випадку, коли вона виявлена запізно. Якщо вона виявлена вчасно, то нема ніякого ризику, просто хірургічна операція без додаткової імунотерапії, системного лікування чи опромінення. Вона виліковує людину повністю і рятує життя.

Тобто розпізнати меланому мусить кожна дитина, кожен дорослий. Для цього потрібно запам’ятати слово “КОРД.

  • А — означає асиметрію, якщо родимка була симетричною і раптом стала несиметричною — це перша ознака небезпеки.
  • К — край, якщо край був рівний, а став ніби порваний — це друга ознака небезпеки.
  • О — означає окрас, якщо колір родимки змінюється, у ній йдуть процеси малігнізації.
  • Р — розмір, якщо родимка росте у ширину чи у висоту.
  • Д — це динаміка, якщо родимка покривається шкірочками, якщо з неї кровить, якщо з нею щось відбувається.

Якщо є хоча б дві ознаки з правила АКОРД — це означає, що потрібно негайно йти до лікаря.

Люди, які перехворіли на тяжку форму ковіду, мають підвищений ризик онкології, в тому числі й меланоми. Тим людям, які перехворіли на коронавірус, дуже важливо один раз на пів року проходити огляд у дерматолога з дерматоскопії, щоб вчасно виявити небезпечну хворобу".

Чому важливо при перших ознаках звертатися до лікаря

"Спочатку меланома, яка може утворитися з небезпечної родимки, знаходиться у поверхневому шарі шкіри, в епідермісі, в якому немає кровоносних судин. Тобто вона практично не має сполучання з організмом. Якщо ми її видаляємо поки вона в епідермісі, то нема ніякого ризику. Якщо вона проростає в глибший шар, в дерму, де є кровоносні судини, тоді виникає ризик, що ці злоякісні клітини меланоми рознесуться в життєво важливі органи. І людина помирає від тих метастазів, які можуть виникнути буквально протягом першого року, коли з’являється меланома".

Хто найбільше схильний до меланоми

"До групи ризику відносяться ті люди, у кого в родині, або у них самих, вже була меланома. У них ризик виникнення повторної меланоми значно вищий, ніж в інших групах.

Наступна група ризику — це ті особи, які мають понад п'ять родимок понад п’ять міліметрів. Також це ті люди, які мають 100 і більше родимок маленьких. Люди, які мають перший та другий тип шкіри — це люди голубоокі, зеленоокі, з русявим або рудим волоссям. До групи ризику відносяться люди, у яких були сонячні опіки. Три й більше сонячних опіків, які людина отримала в дитинстві, збільшують ризик розвитку меланоми. Три і більше опіків, які людина отримала у дорослому віці — збільшують ризик розвитку раку шкіри. Це дві різні хвороби, але обидві ми їх чудово лікуємо і діагностуємо".

Як вберегтись від меланоми влітку

"Родимки не потрібно заклеювати, родимці це більше зашкодить, оскільки це створює парниковий ефект. Якщо ви у групі ризику, то важливо дивитися ультрафіолетовий індекс у додатку погоди. Якщо УФ-індекс від 0 до 3, тоді спецзахист не потрібен, якщо від 3 до 5, тоді потрібно користуватися сонцезахисними кремами. Якщо УФ більше п’яти, тоді потрібно обов’язково мати, окрім сонцезахисту, ще й котоновий одяг, або ж бажано не виходити на сонце, особливо, якщо хтось планує їхати в теплі краї. Засмагати бажано до 10:00 і після 16:00.

Важливо уберегти дітей. Щоб сформувався вітамін Д і якщо немає генетичних порушень для синтезу цього вітаміну, достатньо 15-10 хвилин, коли сонце попадає на ділянку обличчя, руки. Дітей не можна довго тримати на сонці, оскільки у них, окрім розвитку онкології, можуть виникати загальні термічні порушення".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок