Хто має ризик захворіти на цукровий діабет та які ознаки. Пояснює експертка ЦГЗ

Хто має ризик захворіти на цукровий діабет та які ознаки. Пояснює експертка ЦГЗ

Хто має ризик захворіти на цукровий діабет та які ознаки. Пояснює експертка ЦГЗ
. Ілюстративне фото: PhotoMIX-Company/pixabay

В Україні, станом на 2017 рік, було зареєстровано понад мільйон людей, хворих на діабет. Щороку це число зростає, повідомила в етері Суспільне. Спротив завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров'я Ірина Сорока. Вона розповіла, які можуть бути ознаки діабету 2 типу, хто у групі ризику та як запобігти його розвитку.

У 2023 році в Україні з 22 по 26 травня відзначають Європейський тиждень громадського здоров'я під гаслом "Профілактика рятує життя". За даними Міжнародної діабетичної федерації, 537 млн дорослих у світі живуть з цукровим діабетом, тобто хворобу має кожен десятий. За прогнозами, до 2030 року їх кількість може зрости до 700 млн.

Ознаки діабету

Діабет — це хронічне захворювання, яке не виліковується. Як розповіла Ірина Сорока, не відразу можна розпізнати перші ознаки хвороби. Є різні види захворювання, найпоширеніший — 2 тип цукрового діабету, який виникає у дорослих.

"Ми можемо попередити цукровий діабет 2 типу, який в народі називають інсулінонезалежним. Генетична складова у нього дуже маленька. В основному, це пов'язано зі способом життя", — зазначила лікарка.

Серед симптомів захворювання:

  • невмотивована слабкість;
  • спрага;
  • сечовиділення;
  • втрата свідомості.

Як говорить Ірина Сорока, внаслідок прогресування цукрового діабету у людини погіршується зір, виникає ризик розвитку серцево-судинних ускладнень та ураження нирок.

Які ризики виникнення хвороби

Щоб перевірити, чи є ризик виникнення захворювання на цукровий діабет, можна пройти тест на сайті Центру громадського здоров'я.

"Анкета допоможе визначити, чи є у вас фактори ризики цукрового діабету, чи ні. Також можна звернутися до сімейного лікаря, щоб він допоміг пройти таке тестування. Важливо не лише чекати, коли появляться ці симптоми, а подивитися, чи є у вас ризик виникнення захворювання", — каже Ірина Сорока.

Причини виникнення цукрового діабету, які пов'язані зі способом життя:

  • неправильне харчуються;
  • надмірна вага;
  • малоактивний спосіб життя;
  • вживання тютюну та алкоголю.

"Ці люди перебувають в зоні ризику розвитку цукрового діабету, особливо, якщо в них є закладена генетична складова. Наша поведінка може спровокувати цей серйозний недуг. Щоб запобігти хворобі, важливо 75 хвилин на тиждень виконувати фізичні вправи: спорт, біг, активні прогулянки, їзда на велосипеді. Якщо у людини є надмірна вага, то втрата 10% ваги може допомогти нормалізувати рівень цурку", — говорить завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань.

Серед інших рекомендацій Ірини Сороки — нормалізувати харчування. Зокрема, не вживати продукти, які багаті простими вуглеводами: фрукти, білий хліб, рис, випічку, солодкі напої.

"Це те, що дає тимчасове відчуття ситості, але потім знову через годину у вас знову появляється голод. І таким чином ви будите підвищувати рівень як глюкози, так і випрацювання інсуліну. Це може призводити до надмірної ваги. І таким чином ви будите поглиблювати стани, які можуть призвести до розвитку цукрового діабету", — зазначила лікарка.

Що таке переддіабет

У людей з переддіабетом періодично підвищується рівень цукру в крові. Це ранній попереджувальний знак, при яких зазвичай немає суттєвих симптомів, тому стан виявляється, лише якщо лікарі перевіряють рівень глюкози в крові.

"Це ті фактори ризику, які можуть насторожити як пацієнта, так і лікаря. І подумати про те, що у пацієнта в перспективі може бути цукровий діабет. Це характерно для людей, які неправильно харчуються та мають надлишкову вагу. Жирова тканина є чутливою до інсуліну, а це основний гормон, який допомагає глюкозі, яка утворюється в організмі після перетравлювання поживних речовин, засвоюватися тканинам, тобто допомагає клітинам м'язів, печінки. Це період інсулінорезистентності, коли тканини нечутливі до інсуліну, а є надмірна кількість інсуліну в крові", — пояснює лікарка.

Для того, що його виявити переддіабет, потрібно пройти певні тести, зазначила Ірина Сорока:

"Надається навантаження глюкозою. Визначається, як організм засвоює глюкозу на фоні підвищеного споживання цієї речовини. Таким чином вираховують ризик розвитку цукрового діабету і перспективи мати цю недугу".

Статистика захворювання на діабет в Україні

В Україні, станом на 2017 рік, зареєстровано понад мільйон людей, хворих на діабет. Як каже завідувачка відділу, наразі важко отримати точну статистику захворювання.

"У нас є реєстр хворих на цукровий діабет. В перспективі ми будемо мати ці дані. Але, які б ми цифри не отримали, ми маємо пам'ятати про те, що у нас дуже велика кількість хворих людей. Багато людей виїхали за кордон, тому цифри можуть бути необ'єктивні. Стрес посилює розвиток цукрового діабету, адже на фоні стресу виділяються гормони, які підвищують рівень цукру, рівень виробітки інсуліну. Є прогнози, що в нас після війни у десять разів збільшиться статистика захворювання на неінфекційні хвороби, зокрема, діабет", — каже Ірина Сорока.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок