Понад рік без води, газу та світла. Жителям села Калинове на Донеччині передали генератори

Понад рік без води, газу та світла. Жителям села Калинове на Донеччині передали генератори

Понад рік без води, газу та світла. Жителям села Калинове на Донеччині передали генератори
. Фото: Суспільне Донбас

Понад рік без електропостачання, газу та води живуть люди у селі Калинове, що за сім кілометрів від лінії фронту на Донеччині. Наразі там залишається близько ста місцевих жителів. Волонтери благодійного фонду "Допоможи Україні. Донбас" передали у село три генератори.

Жителька села Калинове Вікторія розповідає: набирає воду у місцевій водоймі використовує її для побутових потреб: "Не питна. Я її грію і посуд мию".

Калинове на Донеччині
Вода із водойми яку жителі села Калинове на Донеччині використовують тільки для побутових потреб. Фото: Суспільне Донбас

В Калиновому, каже жінка, водопостачання, електрики та газу немає вже понад рік. Два тижні тому, розповідає Вікторія, до насосної станції під'єднали генератор. Вмикають його раз на тиждень.

"Вчора вона йшла, але не так, як раніше. Довго дуже. І вона зараз червона, бо довго не було води. Бажано, щоб було і світло, і вода і проблем не буде ніяких", — розповіла жінка.

За водою доводиться ходити до колодязя, каже Вікторія. Взимку її будинок знищила російська ракета. Жінка виїхала до сусіднього села, у Калинове навідується періодично до родичів.

"Тепер більш-менш тихо, приїжджаємо на вихідні. Якби тут було світло та вода, я б ніколи звідси не поїхала. Жила б у підвалі, хоч і обстрілюють, але я жила б вдома", — розповіла Вікторія.

Ще одна місцева Галина робить запаси води на кілька днів.

"Генератор маленькій, трішки "видавили" води і все. Немає нічого: ні світла, ні води. Це вже другий рік пішов. Щоб придбати генератор, дуже великі гроші треба, а таких грошей немає. І роботи в колгоспі немає", — розповіла Галина.

Калинове на Донеччині
Генератори для жителів села Калинове на Донеччині. Фото: Суспільне Донбас

77-річна Лідія чотири роки не встає з ліжка. Вона живе сама, допомагає жінці по господарству сусідка Галина.

Біля ліжка Лідії радіоприймач. Жінка каже, вже рік не дивилась телевізор.

Внаслідок обстрілів в її будинку вибиті два вікна та пошкоджене господарське приміщення.

"Це ще зараз нічого. А стріляли страшне. Вона сама бува, їде до мене і боїться, але все одно мене не бросила. Цю нічь вообще стріляли. Сиджу "Отче Наш" читаю, та й все", — розповіла Лідія

Калинове на Донеччині
Генератори жителів села Калинове на Донеччині. Фото: Суспільне Донбас

Ці три генератори в село Калинове передали волонтери благодійної організації "Допоможи Україні. Донбасу". Їх по черзі будуть використовувати місцеві жителі, каже староста округу Тетяна Полякова.

"Світла не має, а від світла залежить подача води питної, тому що розбили підстанцію в селі Новокалинове. Генератор купили для подачі питної води. Зараз ще три генератори привеземо на кожну вулицю. Замовили ще генератори. Але чекаємо на перемогу, щоб звільнили Новокалинове і дали світло", — розповіла староста Зорянського старостинського округу Тетяна Полякова.

Наразі в селі Калинове залишається 99 людей, троє з них — діти.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок