Росія втратила в Бахмуті понад 100 тисяч людей — Байден

Росія втратила в Бахмуті понад 100 тисяч людей — Байден

Росія втратила в Бахмуті понад 100 тисяч людей — Байден
. Дим над будинками у Бахмуті, 26 квітня 2023 року. Фото: АР / Libkos

Росія втратила у боях на Бахмутському напрямку загалом понад 100 тисяч військових.

Про це під час саміту G7 у Японії заявив президент США Джо Байден.

"От, наприклад, Бахмут. Є питання — чи його втрачено, чи ні. А правда в тому, що понад 100 000 росіян втратили в Бахмуті. Це компенсувати дуже тяжко. Бахмут — це спустошене місто", — наголосив Байден.

Він додав, що передача Україні сучасної західної авіації не вплинула б на ситуацію в місті.

"Винищувачі F-16, наприклад, у Бахмуті не потрібні. Вони не принесуть додаткових наслідків", — зауважив Джо Байден.

Раніше він заявив, що Сполучені Штати не мають точної дати початку контрнаступу України, однак очікують, що українські військові зможуть досягнути успіху на фронті.

Що відомо про ситуацію в Бахмуті

20 травня керівник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бойовики ПВК взяли під контроль останні квартали Бахмута, які утримували Сили оборони України.

"Сьогодні о 12 годині повністю був взятий Бахмут, остання ділянка так званої багатоповерхівки – "літака", — стверджує він.

Пригожин додав, що "ПВК" Вагнер почне виведення своїх сил з міста після 25 травня.

Згодом про це повідомило й Міноборони РФ.

"На Артемівському тактичному напрямку внаслідок наступальних дій штурмових загонів "Вагнер" за підтримки артилерії та авіації "Південного" угруповання військ завершено визволення міста Артемівськ (російська назва Бахмута — ред.)", — йдеться у повідомленні.

Натомість у Міністерстві оборони України відповіли, що українські військові утримують частину міста та ведуть бої з російськими силами.

"В Бахмуті важкі бої. Ситуація критична. Разом з тим, наші війська тримають оборону в районі "Літак", — заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

21 травня президент Володимир Зеленський заявив, що Бахмут Донецької області фактично повністю знищений ударами російських військ. Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному розповів, що українським військовим вдається утримувати позиції на околицях міста.

Своєю чергою, заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що російським військам не вдалось оточити Бахмут і вони втратили частину панівних висот довкола міста.

Українські військові просуваються по флангах у передмісті Бахмута та наближаються до взяття міста у тактичне оточення. Контроль ЗСУ незначної частини Бахмута надає можливості входу в місто в разі зміни ситуації, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

На початок