"Кінь, як наркотик", — військовий про іпотерапію на Хмельниччині

"Кінь, як наркотик", — військовий про іпотерапію на Хмельниччині

"Кінь, як наркотик", — військовий про іпотерапію на Хмельниччині
. Фото: Суспільне Хмельницький

Реабілітацію на конях проходять військовослужбовці в одному з лікувальних закладів Хмельниччини. Між тваринами та людьми встановлюється своєрідний зв'язок, розповідає Суспільному психіатр психоневрологічної реабілітації Павло Золотарьов.

Коні допомагають відновлюватися військовим в одному із лікувальних закладів на Хмельниччині. Боєць Володимир Чорноокий один з тих, хто проходить реабілітацію. Каже, важкі контузії отримав на Сєвєродонецькому напрямку.

"Це, як наркотик. Коні дуже добрі, вони відчувають людину, людина відчуває коня. І це класно. Я дуже люблю собак. А кінь — це просто "вишка". Коли собаку можна тривати вдома, то коня вдома ти тримати не будеш", — ділиться враженнями Володимир Чорноокий.

Завтра виписується з лікувального закладу, каже киянин Дмитро Пастущенко. Говорить, що коні допомагають йому у відновленні.

Киянин Дмитро Пастущенко проходить реабілітацію з іпотерапії
Киянин Дмитро Пастущенко проходить реабілітацію з іпотерапії. Фото: Суспільне Хмельницький

"Раніше в село їздив до бабусі, щоб на конях каталися. Враження позитивні, добрі, сильні, як і сам кінь. Відводить погані думки", — каже Дмитро Пастущенко.

Іпотерапія – так називається метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, розповідає лікар-психіатр Павло Золотарьов.

"Перш за все — це контакт з твариною в самому широкому сенсі цього слова. Тобто, це є і фізичний контакт. Кінь є твариною доброю, теплою. Це є тактильний контакт і психологічний. Кінь надзвичайно розумна тварина і він розуміє весь спектр тих емоцій, почуттів, які турбують військовослужбовця", — розповідає лікар-психіатр.

Реабілітацію на конях проходять військовослужбовці в одному з лікувальних закладів Хмельниччини
Реабілітацію на конях проходять військовослужбовці в одному з лікувальних закладів Хмельниччини. Фото: Суспільне Хмельницький

Не завжди військовослужбовець може розповісти про пережите лікарю, а ось тварині може довіритися в емоційному плані, говорить психіатр.

"З ним словесно ділитися і не потрібно. Його можна обійняти, прокататися на ньому. І, на цьому фоні, військовослужбовцям однозначно стає спокійніше, краще. Така реабілітація проходить в комплексі всіх інших заходів. Це і робота з психологом, і та сама арттерапія, і медикаментозна терапія", — розповідає Павло Золотарьов.

Верхова їзда позитивно впливає на людину, розповідає керівник дитячо-юнацького клубу "Козацький герць" Федір Лавров, який надає тварин для реабілітації.

"Коні, так само як люди з різними характерами. Коли діти починають довго займатися з конем, то кінь стає схожим на ту дитину. Безперечно, що хлопцям, які бачили ці жахи війни, дуже приємно поспілкуватися з конем, відчути себе частиною природи, відчути себе тим козаком. Сісти верхи на коня, підняти свій моральний дух", — розповідає Федір Лавров.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок