Львівська ТВК не оголосила депутатами обласної ради чотирьох кандидатів: про що це свідчить

Львівська ТВК не оголосила депутатами обласної ради чотирьох кандидатів: про що це свідчить

Доповнено
Львівська ТВК не оголосила депутатами обласної ради чотирьох кандидатів: про що це свідчить
. Фото Тараса Радя

У четвер, 18 травня, Львівська обласна територіальна виборча комісія провела засідання. На ньому мали оголосити депутатами чотирьох кандидатів. Жодне з призначень не підтримала необхідна кількість членів ТВК. Про це у коментарі Суспільному повідомив керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування Громадянської мережі “Опора” у Львівській області Тарас Радь.

За його словами, з 18 членів Львівської ТВК присутніми були 16. Відтак втретє з червня 2022 року на засіданні була присутня така кількість членів комісії, яка дозволяє досягти кворуму. Для прийняття будь-якого рішення потрібно не менше 10 голосів.

За словами Тараса Радя, Львівська ТВК проголосувала лише технічне рішення про складання присяги двома її новими членами. Далі комісія мала проголосувати визнання депутатами Львівської обласної ради чотирьох наступних по списку кандидатів у депутати від "Європейської Солідарності" і "Української галицької партії". Вони ідуть наступними по списку партій та мали замінити своїх колег, депутатські повноваження яких станом на сьогодні припинені.

Львівська ТВК не оголосила депутатами обласної ради чотирьох кандидатів: що відомо
Львівська ТВК під час зібрання 18 травня. Фото Тараса Радя

Новими депутатами мали оголосити трьох кандидатів від "Європейської солідарності" та одного кандидата від "Української галицької партії".

  • Ярослав Гасяк мав стати депутатом замість бізнесмена Григорія Козловського. Останній рік тому склав мандат.
  • Олег Іваш мав отримати мандат після смерті депутата Володимира Квурта.
  • Микола Біляк мав отримати мандат замість депутата-втікача Миколи Седіла, який склав мандат.
  • Депутатом мав стати також Назарій Островський, який мав зайняти місце колишнього однопартійця Юрія Фольварочного. Останній склав депутатський мандат.

"За жодне з рішень не проголосували — було 9 "за". Відповідно — 7 утрималися. Також виникла ситуація, коли голосували за Ярослава Гасяка. Комісія проголосувала за 10 голосами, один член комісії потім написав, що відкликає цей голос. Проте це не впливає на факт прийнятого рішення про визнання його обраним депутатом обласної ради", — каже Тарас Радь.

Львівська ТВК не оголосила депутатами обласної ради чотирьох кандидатів: що відомо
Заява про відкликання голосу члена Львівської ТВК. Фото Тараса Радя

Рішення членів комісії може свідчити про упередженість, каже представник партії "Європейська Солідарність" Богдан Юрків.

"Вони можуть саботувати роботу на догоду двом політичним силам, які дотепер блокували процес. Це є політична "Опозиційна платформа — за життя" і партія "Слуг народу". Вони не збиралися на комісії. Також група осіб, які утрималися, дивилися на секретаря комісії та голосували так, як і ця людина. Ми просто хочемо, щоб все було відповідно до закону, а ТВК здійснювала свої повноваження", — каже в. о. керівника секретаріату "Європейської Солідарності" на Львівщині Богдан Юрків.

За його словами, бездіяльність ТВК порушує права виборців Львівщини, які мають мати своє представництво у Львівській обласній раді.

"Виборці у 2020 році пішли на вибори, проголосували за депутатів, на округах обрали тих чи інших людей. Відповідно до закону після складення мандату, входить інший представник. Невизнання депутатів також впливає негативно на діяльність депутатських комісій Львівської обласної ради, бо у кожній з них має бути політичний представник", — додає Богдан Юрків.

Відбувається протистояння на кількох рівнях

18 травня Львівська ТВК зібралася у такому складі, який дозволив би їй ухвалити рішення. Це відбулося втретє з червня 2022 року. Чому не вдалося затвердити нових депутатів у повноваженнях, Тарас Радь вбачає у цьому кілька причин.

"Це є частина політичного протистояння на кількох рівнях. Перший рівень — між Львівською обласною радою, як інституцією, органом публічної влади і Львівською обласною адміністрацією за повноваження. Воєнний стан запровадив на рівні ОВА військову адміністрацію, передавши їм основні повноваження, зокрема у бюджетній сфері, забравши в депутатського корпусу єдиний механізм своєї значущості та виправдання діяльності", — каже Тарас Радь.

Також Тарас Радь вбачає у цьому і міжпартійне протистояння.

"Другий рівень протистояння міжпартійний — в обласній раді є 9 політичних фракцій. І донедавна основою більшості була партія "ЄС", але після відставки Ірини Гримак "ЄС" опинилася в опозиції. До того вона формувала більшість, тепер "ЄС" опинилася в опозиції, хоча формально у них було 28 депутатів. Зараз умовно на чотири депутати менше. Натомість інші 8 партій малі, у них від 9 до 6 депутатів. Стара більшість розформувалася, а нова не створена. Нова більшість могла б перезапустити роботу Львівської обласної ради", — каже Тарас Радь.

З його слів поки у Львівській обласній раді не буде сформована більшість та депутати не дійдуть до консенсусу щодо призначення на посаду голови обласної ради, Львівська обласна рада не зможе належно функціонувати. А допоки не буде досягнено консенсусу в обласній раді, доти не має підстав говорити про те, що належно запрацює Львівська обласна територіальна виборча комісія

Крім цього, в умовах воєнного стану, Львівська ОВА має більше повноважень, аніж депутати. Відтак зараз депутати можуть оголошувати більше політичні заяви.

Журналісти Суспільного звернулися до голови Львівської ТВК за коментарем.

На початок