"Ретрит в Маліївцях": на що направлений цьогорічний туристичний сезон в одному з найновіших музеїв Хмельниччини

"Ретрит в Маліївцях": на що направлений цьогорічний туристичний сезон в одному з найновіших музеїв Хмельниччини

Ексклюзивно
"Ретрит в Маліївцях": на що направлений цьогорічний туристичний сезон в одному з найновіших музеїв Хмельниччини
. Фото: Суспільне Хмельницький

На духовне усамітнення направлений туристичний сезон 2023 в історико-культурному музеї Маліївців. Про це Суспільному Хмельницький розповіла його директорка Анастасія Донець. За її словами, сезон так і назвали "Ретрит в Маліївцях".

Палац Орловських в Маліївцях тоне у квітковому ароматі: перед ним зацвіли понад 40 кущів перського бузку. Їх висадили 200 років тому на замовлення Ружі Красіцької, дружини сина Яна Орловського, який в 1788 році збудував цей маєток, говорить Анастасія Донець.

"У нас зараз високий сезон. Квітне бузок і до нас їде вся Україна, це уже тішить серце. Люди приїжджають з Запоріжжя, з Миколаєва. І це ті самі кущі, ті самі корені, що радували публіку і панство 200 років тому", — сказала Анастасія Донець.

На території палацу квітне бузок.
На території палацу квітне бузок. Фото: Суспільне Хмельницький

У палаці мисткиня Світлана Макаренко, яка приїхала з Дніпра, готує виставку робіт. Наукова співробітниця Тетяна Атаманюк каже: майстер-класи та виставки приваблюють в музей відвідувачів.

"Туристи помічають: "О, у вас щось новеньке?". Тому і приїжджають сюди не один раз", — каже Тетяна Атаманюк.

У палаці готують виставку робіт мисткині з Дніпра Світлани Макаренко.
У палаці готують виставку робіт мисткині з Дніпра Світлани Макаренко. Фото: Суспільне Хмельницький

Тетяна розповіла, що туристів на вікенди приїздить багато. І всі, говорить, отримують враження. Один із туристів — різьбяр та реставратор з Херсону Сергій Шевчук. Чоловік каже, що виготовив власноруч герби родин Орловських і Деліва — дружини першого власника маєтку.

"Так перейнявся історією Орловських, що знайшов в інтернеті герб Орловських і сам його зробив. Тобто, це дерево, це вільха, і він це робив чотири місяці", — говорить наукова співробітниця музею.

На фото герби палацу Орловських.
На фото герби палацу Орловських. Фото: Суспільне Хмельницький

Цього року скасовували пишні свята та тривалі фестивалі. А туристичний сезон 2023 назвали "Ретрит в Маліївцях" — тобто, духовне усамітнення, розповідає директорка музею.

"В наші часи, в наші неспокійні дні така концепція актуальна як ніколи. І сам парк і палац будувались для цього шляхетного усамітнення", — сказала Анастасія Донець.

Для відвідувачів організовують катання на конях парком.
Для відвідувачів організовують катання на конях парком. Фото: Суспільне Хмельницький

За її словами, найбільше для усамітнення підходить парк площею 17 з половиною гектарів — з рукотворним водоспадом на природній скелі, з печерою всередині, з озером та водограєм. Любителі посидіти біля вогнища мають таку можливість на відведених локаціях, а хто любить тварин, може за ними спостерігати на стайні просто неба.

На фото одна із зал палацу Орловських.
На фото одна із зал палацу Орловських. Фото: Суспільне Хмельницький

Та головною локацією музею залишається палац, каже Анастасія. З її слів, про всі зали, анфілади й будуари гостям розповідають винятково гіди.

"Я категорично проти аудіогідів і категорично проти QR-кодів. Це на зовсім крайній випадок. В нас дуже класні, дуже харизматичні екскурсоводи, до яких туристи приїжджають. Залишаються наші авторські екскурсії, вони у нас номер один в запиті наших туристів. Також в нас є прекрасна нічна театралізована екскурсія "Алхімія. Масони. Еліксир кохання". Там залучений весь колектив, екскурсія театралізована, в сценічних костюмах, також коні, фаєр-шоу, частування", — розповіла Анастасія Донець.

Водоспад на території палацу.
Водоспад на території палацу. Фото: Суспільне Хмельницький

Музей створили у 2021 році й мали плани з його реконструкції, яким завадив повномасштабний напад російських військ, каже Анастасія: "Війна зупинила проєктні роботи, тому що зараз, під час воєнного стану, не можемо їх проводити, зараз на це кошти не виділяють".

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок