Застава без змін: суд залишив в силі запобіжний захід одеському міському голові Труханову

Застава без змін: суд залишив в силі запобіжний захід одеському міському голові Труханову

Доповнено

Суд залишив в силі рішення щодо обраного запобіжного заходу міському голові Одеси Геннадію Труханову: тримання під вартою з альтернативою застави у 13 мільйонів гривень. Про це стало відомо під час засідання Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду 16 травня.

На початку засідання захист Геннадія Труханова в суді відкликав власну апеляційну скаргу про скасування запобіжного заходу. Суд це задовольнив.

Сторона обвинувачення ж підтримала власну апеляцію до розміру застави. Прокурорка Анастасія Андронова зазначила, що під час установлення застави в 13 мільйонів не було враховано активи та матеріальний стан Труханова та його родичів, тож заставу варто збільшити до 50. За її словами, саме така сума зможе забезпечити "належну процесуальну поведінку".

Також Анастасія Андронова додала, що попередню суму в розмірі 30 мільйонів Труханов не вніс не через відсутність грошей, а для того, аби в результаті судом ця сума була зменшена або ж обрано інший запобіжний захід.

Труханов знов і знов і знов
Геннадій Труханов та його адвокат під час судового засідання, 16 травня. Фото: Суспільне

Тож сторона обвинувачення просить обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 50 мільйонів гривень. Вона зазначила, що така сума обґрунтована процесуальною поведінкою Труханова та активами його та його рідних.

Адвокат Труханова Олександр Лисак зазначив, що внесена наразі застава у розмірі 13 мільйонів є достатньої й може забезпечити належну процесуальну поведінку.

Під час свого виступу Геннадій Труханов розповів, що частина його майна арештована, й не може бути використана для оплати застави, а активи його доньки - це кошти окремої сім'ї, які він, як батько, не хоче у них брати. Також він вбачає в цій справі ознаки політичного переслідування ще з 2016 року. Попри зазначання суддів, що влада з того часу змінилася, Труханов зазначив, що ті, хто розпочали це "досі на місцях".

Труханов знов і знов і знов
Геннадій Труханов під час судового засідання, 16 травня. Фото: Суспільне

"Зараз я впевнений на 100%, що це полювання на мене особисто. На жаль, я мав надію при розгляді цієї справи, судді та прокурор вивчать матеріали та змінять своїх позиції. .... Наприклад, допит 113 свідків, які дали свої показання під присягою, й там не було жодного звинувачення мене", — зазначив Геннадій Труханов.

За його словами, сторони обвинувачення хоче поставити непомірну суму застави, аби Труханова взяли під варту й цим, до прикладу, зможуть скористатися політичні опоненти. Він попросив відмовити стороні обвинувачення.

Труханов підтвердив, що за нього вніс заставу депутат Танцюра, однак для нього це стало "несподіваним":

"Я не думав, що це може таке відбутися. Я його ще не бачив, він десь поїхав, щоб спитати. .... Я з ним знайомий, він порядна людина".

Геннадій Труханов у коментарі журналістам розповів, що засіданням суду не задоволений і не розуміє, чому на шостий рік розгляду справи почали говорити про запобіжні заходи:

“Я мав надію, що він скасує це або буде помірна якась застава, тому що протягом майже шести років я з’являюсь, в мене належна процесуальна поведінка, тому я взагалі не зрозумів, чому на шостий рік розгляду справи ставиться питання про запобіжний захід. На це питання ми знайдемо відповідь. … Я зацікавлений як ніхто в найшвидшому розгляді цієї справи, в найскорішому виправдальному вироку, в якому я впевнений з початку цієї справи".

Також він розповів, що не бачив жодного сенсу чіпляти на себе електронний браслет, адже рішення не передбачає обмеження пересування, й, на його думку, це зробили з метою психологічного тиску.

Що відомо

  • За даними слідства НАБУ, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала у приватної структури будівлю, яка раніше входила до майнового комплексу заводу "Краян", за завищеною ціною.
  • На початку 2016 фірма-продавець заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 мільйонів гривень. Отримані від міської влади кошти фірма спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, запевнили в НАБУ. Детективи переконані, що посадовці мерії та інші фігуранти справи привласнили 92 млн грн бюджетних коштів.
  • На лаві підсудних зокрема опинилися мер Одеси Геннадій Труханов та його заступник Павло Вугельман, очільник постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василь Шкрябай, директор компанії "Девелопмент Еліт" Петро Загодіренко та оцінювачка будівлі Галина Богданова.
  • У червні 2021 Апеляційна палата ВАКС закрила справу проти оцінювачки вартості будівель заводу "Краян" Галини Богданової у зв’язку зі смертю обвинуваченої.
  • У липні 2020 року Малиновський районний суд виправдав всіх фігурантів цієї справи. Тоді судді вирішили, що змови та злочинного умислу при купівлі "Краяну" між ними не було.
  • 11 лютого 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок міському голові Одеси Геннадію Труханову та решті обвинувачених. З весни 2021 року справу розглядає Вищий антикорупційний суд України.
  • ВАКС не міг розпочати розгляд справи із 2021 року, відколи скасували виправдальний вирок Труханову. За даними Центру протидії корупції, з того часу суд призначив близько 35 судових засідань, проте провести не змогли навіть підготовче.
  • 4 травня міського голову Одеси Геннадія Труханова взяли під варту у справі щодо заводу "Краян". Альтернативою визначили 13 млн грн застави.
  • Заставу за Труханова внесли 5 травня. Це зробив депутат промерської фракції "Довіряй Ділам" Дмитро Танцюра.
  • 9 травня засідання із розглядом апеляційної скарги щодо рішення суду про застосування до міського голови Одеси запобіжного заходу у виді тримання під вартою з альтернативою внесення 13,42 мл перенесли.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок